Marija Lukačin: Ukidanjem mjera za život financirat ćemo smrt

Foto: Narod.hr, Getty Images, montaža narod.hr

Ne tako davne 2016., danas pokojni gradonačelnik Milan Bandić, svečano je dodijelio prvih 100 rješenja za mjeru roditelj odgajatelj i time je pokrenuo lavinu rekavši: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U današnjoj ekonomskoj situaciji imati troje ili više djece je HEROJSKI čin. Moramo stimulirati rađanje, a djeci moramo omogućiti što jeftinije ili posve besplatno obrazovanje!”

Kako je već pisano narod.hr 10. ožujka 2021., trenutno mjeru koristi preko 5300 ljudi u Gradu Zagrebu, sa ukupnim brojem djece koji premašuje 16.200.

Napadi na odluku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od samog početka Odluka o mjeri roditelj odgajatelj gradonačelnika Milana Bandića, bila je napadana, najviše poradi financijskih razloga. Među najglasnijima je bila Mrak Taritaš, Stanko Kordić, Tomsilav Tomašević i drugi… a vec u siječnju 2020. godine u dokumentu “Korisnici novčane pomoći za roditelja odgojitelja s kratkom analizom podataka za razdoblje od 2016. do 2020.” se navodi da se može uočiti učinkovitost mjere jer je porastao broj drugorođene, trećerođene djece i djece višeg reda rođenja.

Te iste majke, koje su prije nekoliko godina nazvane heroinama, danas se suočavaju sa možebitnim ukidanjem mjere te samim time, uz sve nedaće koje su ih snašle (Covid, potresi, promjena vlasti) čeka ih još jedna borba. Borba za opstanak obitelji.

Dokument “Odluka o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, Gradske skupštine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grada Zagreba, KLASA: 021-05/18-01/163, URBROJ: 251-01-05-18-9, 2. svibnja 2018. godine (nadalje u tekstu: “Odluka”)” govori između ostalog, kada pravo na korištenje mjere prestaje. A to pravo prestaje korištenjem rodiljne naknadne, navodno, za svako sljedeće rođeno dijete. Taj trend se primjenjuje tek unatrag nekoliko tjedana, dok se očigledno u “ne znanju” institucija rodiljna naknada mogla koristiti bez ikakvog straha obzirom da je tako navodno bilo definirano Odlukom od 2016. godine, odnosno, u trenutku rođenja djeteta koje nije nosioc mjere roditelj odgojitelj za novorođeno dijete se mogla koristiti rodiljna naknada. Nažalost majke nemaju pisani trag savjetovanja iz Ureda za demografiju, ali mnoge imaju usmenu predaju. 

U nastavku teksta stavljam citirano mišljenje odvjetnika na Odluku:

“Člankom 7. stavkom 1. alinejom 7. Odluke određen je prestanak novčane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

pomoći posljednjeg dana u mjesecu u kojem roditelj odgojitelj prima

novčanu naknadu s osnove nezaposlenosti, rodiljnog dopusta ili je

obveznik plaćanja mirovinskog osiguranja ili je korisnik mirovine.

Slijedom navedenog, iz citiranog dijela Odluke razvidna je namjera iste

Tekst se nastavlja ispod oglasa

u smislu onemogućivanja istovremenog primanja novčane naknade s osnove

rodiljnog dopusta i novčane pomoći za roditelja odgojitelja. Štoviše,

člankom 8. stavkom 1. Odluke predviđena je obveza korisnika novčane

pomoći za roditelja odgojitelja u smislu dužnosti prijave nadležnom

gradskom upravnom tijelu promjene osobnih podataka roditelja i djece te

drugih činjenica koje bi utjecale na isplatu, u roku od 15 dana od dana

nastanka promjene, dok je stavkom 2. istog članka propisana dužnost

povrata od strane korisnika primljenih nepripadajućih novčanih iznosa

koje je primio na temelju Odluke, dok će u suprotnome, nadležno gradsko

upravno tijelo povrat nepripadajućih novčanih iznosa ostvariti tužbom

pred nadležnim sudom.”

Što birati?

Kako su nekim kandidatima za gradonačelnika našeg glavnog grada, planovi i programi temeljeni na ukidanju navedene mjere (npr. Tomislav Tomašević koji je samo prije nekoliko sati za jedan portal izjavio da u skupštini imaju stabilnu većinu ako se tako dogovore, te da on kao budući gradonačelnik želi ukinuti nove zahtjeve za status, a predsjednik skupštine bi ukinuo status u roku od godine dana!) mogu zaključiti kako će dio majki izgubiti status vrlo uskoro zbog navedene Odluke i krivog savjetovanja iz institucija koje skoro 3 godine nisu radile provjere i upozoravale na eventualne pogreške korisnika.

Ono što danas možemo vidjeti iz gostovanja Danijele Donelec, na N1 koja je kandidatkinja za dogradonačelnicu (“Možemo”) grada Zagreba da je prihvatljivije nametnuti  Zagrepčanima financiranje pobačaja nego podržati život.

Najavljivanje ukidanje mjera života za financiranje smrti sigurno nije naš izbor!

*Marija Lukačin, majka je sedmero djece i autorica naših kolumni “Mama za 5” 

**Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.