Marijan: Državni arhiv je podružnica SDP-a koja čuva njihove tajne – po zakonu SDP ne bi smio imati ništa s tom građom

Foto: Davor Marijan

Zahtjevi za uvid u arhivsko gradivo Saveza komunista Hrvatske (SKH), koje se nalazi u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) više nisu relacije u odnosu klijent, zainteresirana strana i Državni arhiv,već smo mi i danas neokomunistička država, a Državni arhiv je podružnica SDP-a koja čuva njihove tajne, ništa drugo, kazao je za narod.hr povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest Davor Marijan.

Marijan je komentirajući zahtjev za uvid u arhivsko gradivo odvjetnika Gizele Đureković, Siniše Pavlovića, koji je do slanja na tzv. deklasifikaciju čekao gotovo 4 mjeseca, čime je 4 mjeseca zahtjev ležao u HDA i čekao da postupak počne, rekao da je vjerojatno “netko nazvao i rekao ne žurite se”.

“U slučaju Stjepana Đurekovića radi se o čovjeku ubijenom po nalogu partije, a sve što govorimo o komunističkoj partiji, ustvari je i gore-komunistička partija bila je monstrum”, zaključio je Marijan.

“Po zakonu SDP ne bi smio imati ništa s tom građom”, kazao je Marijan dodavši kako je SDP zatvorio prilaze arhivima, a zakone tumače kako hoće te nakon toga ih možete tužiti Ustavnom sudu.

“Mi smo u začaranom krugu kad je u pitanju njihova građa”, smatra Marijan te ističe da tako sve što ide protiv njihove slike i samih sebe, to se zavlači i osporava i trajat će godinama.

Marijan se slaže s odvjetnikom Pavlovićem koji kaže kako su političke stranke, pa i SDP, pravne osobe privatnog, a ne javnog prava, koje kao takve nemaju i ne mogu imati nikakve nadležnosti nad javnim arhivskim gradivom.

“U partijskoj državi, ne može se odvojiti partija od sustava. Nije to politička stranka u današnjem smislu riječi i u Ustavu Socijalističke RH iz ’74. imate partiju”., kazao je Marijan.

Problem je i s građom Republičkog komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu, istaknuo je Marijan dodavši kako je to republičko tijelo, a DORH bi trebao goniti i HDA i SDP zbog te građe, jer ne može to biti u građi SKH.

“To je državna građa, nema veze sa SDP-om”, kazao je Marijan pojasnivši kako je Sabor imenovao to tijelo i stoji u službenom listu iz ’84. i ’88. , po zakonu o obrani.

Marijan je kazao da to pitanje nema tko pokrenuti, napomenuvši kako je državni odvjetnik nećak generala KOS-a.

“Od bivših jugoslavenskih država, Hrvatska se posebno ističe kao problem”, kazao je  Marijan dodavši da je u BiH lakše doći do građe nego kod nas.

Među bivšim komunističkim državama ima onih u kojima je arhiv otvoren, a u nekim istočnoeuropskim zemljama je zabranjen rad komunističkoj partiji, naveo je Marijan naglasivši da kada dolazite na vlast, ukidate banditsku organizaciju.

Česi su raspustili svoju Akademiju jer su držali da je toliko kontaminirana komunizmom da je neupotrebljiva, a naši su još JAZU, kazao je Marijan.

“Koji je naš interes da se čuva građa”, zapitao je Marijan zaključivši da jedna skupina ima taj interes i da se ne da te zavlači na sve moguće načine, među kojima je i kroz Zakon o zaštiti osobnih podataka, a kao povjesničar nikada nije tražio nečiji dosje, to ga ne zanima, no oni pod taj zakon gurnu sve.

Marijan je komentiravši slovenski primjer gdje je održan referendum vezan za moguće promjene arhivskoga zakonodavstva kojim su trebali biti učinjeni pomaci u dostupnosti informacija temeljeni na pristupu arhivskome gradivu, a rezultirao vrlo malim odazivom birača, kazao kako su Slovenci u pristupu arhivskoj građi SKS deset svjetlosnih godina ispred nas te se kod njih može nešto dobit, a kod nas se ne može ništa, zaključio je Marijan za narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.