Marijana Bijelić iz udruge Protagora tvrdi da Crkva “ustaške zločince pretvara u nevine žrtve komunista”

Foto: snimka zaslona

“Čitav obrazovni sustav od javnih vrtića do javnih sveučilišta stavljen je u službu promoviranja katoličanstva kao službene državne ideologije. Osim katoličkog vjeronauka, koji zapravo predstavlja čistu religijsku indoktrinaciju pod potpunom kontrolom crkvene hijerarhije, i sadržaji drugih predmeta su prožeti katoličkom ideologijom. Autonomija sveučilišta je praktički dokinuta jer su u sastav javnih sveučilišta ušli katolički bogoslovni fakulteti direktno podređeni Crkvi i Svetoj Stolici kao stranom političkom subjektu. Ni sustav javnog zdravstva nije pošteđen od Crkvenog posezanja: Katoličko sveučilište zajedno s javnim znanstvenim i zdravstvenim institucijama pod pokroviteljstvom predsjednice, kardinala i biskupa organizira ginekološki kongres i izdaje udžbenik iz ginekologije, a sve u cilju podređivanja i te struke opsesivnim ambicijama crkvene hijerarhije za kontrolom ženskih tijela, seksualnosti i reprodukcije”, izjavila je Marijana Bijelić, docentica na Filozofskom fakultetu i članica upravnog odbora Protagore, udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba u svom intervjuu za Lupiga.com

Hrvatsku sekularnost Bijelić je proglasila “klinički mrtvom”, ustvrdivši da “praktički ne postoje javne institucije koje ne bi bile dane na korištenje Katoličkoj crkvi ako crkvena hijerarhija ima takav interes”. Dodala je da je u Hrvatskoj na snazi “najlicemjernija opcija”, napavši Crkvu da je izuzeta od kontrole, dok država nije odvojena od Crkve i “njezinih interesnih posezanja”.

Protagora izgubila još jednu tužbu, propao pokušaj ušutkivanja U ime obitelji

Udruga Protagora na svojim internetskim stranicama ističe kako rade na potpunoj “ravnopravnosti građana bez obzira na (i)religioznu pripadnost, a prema načelu potpune snošljivosti među ljudima različitih poimanja svijeta”. Nadalje objašnjavaju kako žele “ukazivati i na štetno djelovanje religija na pojedince i društvo u cjelini – bilo da proizlazi iz nauka pojedine religije, bilo da religijske organizacije ispoljavaju štetno djelovanje mimo, ili čak suprotno nauku na kojeg se inače pozivaju. Borimo se protiv religijski uvjetovane diskriminacije na različitim osnovama – na primjer na temelju spola ili seksualne orijentacije”.

Također, kao svoje ciljeve žele “pobuditi i razviti svijest o tome da bilo kakve privilegije na osnovi religiozne pripadnosti otežavaju produktivan suživot i dugoročno narušavaju kvalitetu odnosa u građanskom sekularnom društvu, doprinijeti prevladavanju religiozne diskriminacije, te dizati glas u slučajevima kršenja ovih načela. Zalažemo se za školstvo koje vrijednosti nudi putem kritičke spoznaje i spoznaju kroz osviještene vrijednosti – što znači za istinsko obrazovanje i odgoj koji se oslanjaju na kritičko mišljenje, znanstvene spoznaje i pravo na sumnju – nasuprot manipulaciji i indoktrinaciji neupitnim dogmama”.

‘Protagora’ pokušava isključiti vjernike iz građanskog društva, a U ime obitelji bi uskratili status udruge

Kako je i zašto kongres forenzične ginekologije i perinatologije naljutio neke udruge?

(FOTO) U Zagrebu prosvjedovali protiv ‘Vatikanskih ugovora’ – i širili dezinformacije

Marijana Bijelić u svom intervjuu za Lupiga ističe kako “mnoge bolnice pod utjecajem Crkve odbijaju obavljati abortuse u okviru zakonskih propisa”, a neki ginekolozi i farmaceuti idu tako daleko, kaže ona, da si “dozvoljavaju odbijanje izdavanja kontracepcije”. “Javni mediji su pretvoreni u sredstvo bezočne katoličke propagande pa često kad gledamo HTV, imamo dojam da gledamo neku katoličku televiziju”, ocijenila je Bijelić.

“Slučaj Filozofskog fakulteta u Zagrebu je dobio dosta medijske pažnje, a činjenica da su drugi filozofski fakulteti već kapitulirali, odnosno potpisali ugovore kakvi su se htjeli nametnuti zagrebačkom Filozofskom fakultetu, prošla je potpuno nezapaženo. Repatrijarhalizacija društva i srozavanje položaja žena traje od devedesetih, a sad smo u situaciji eliminiranja elementarnog prava na tjelesnu autonomiju i zakonsko pretvaranje žene u ‘drugotne stvorove’. Svemu tome se može čuditi samo onaj tko je prespavao posljednja dva desetljeća jer je riječ naprosto o logičkim konzekvencama procesâ koji su otpočeli devedesetih”, rekla je Bijelić.

Također, pojasnila je čitateljima da je u Drugom svjetskom ratu Crkva stala uz bok najgorim zločinačkim režimima, a zločincima je i nakon rata pomagala da pobjegnu od zaslužene kazne tako da je nedvosmisleno odgovorna za zločine kolaboracije. “Sada ljagu sa sebe nastoji oprati tvrdeći da je crno – bijelo, a bijelo – crno, odnosno pretvarajući ustaške zločince u nevine žrtve komunista što je naprosto monstruozna laž”, ocijenila je Bijelić.

Budući da je osobno analizirala i udžbenike vjeronauka Katoličke crkve, na upit kakve stavove djeca mogu oblikovati o ženama, ljudskim pravima, ateistima ili znanosti, upijajući sadržaj tih udžbenika, rekla je kako se ateisti u udžbeniku iz vjeronauka za osmi razred „S Kristom u život“ demoniziraju, odnosno “doslovno se proglašavaju krivcima za masovne zločine poput Auschwitza pri čemu se poziva na njihovo svođenje na prihvatljivu mjeru”.

“Znanost se prikazuje kao neko iskušenje koje može previše zanijeti ljude i učiniti ih oholima. Žene se redovito smješta u kontekst patrijarhalnih uloga – one su prvenstveno majke (brojne djece) i obavljaju kućanske poslove. O ljudskim pravima se ne govori eksplicitno, ali se itekako uvode sadržaji usmjereni protiv ljudskih prava žena, ateista, ‘heretika’, homoseksualaca, odnosno napadaju se ona prava koja Crkva na razini svog nauka naprosto ne priznaje”, naglasila je Bijelić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lupiga.com