Marijana Petir: Kako kroz zeleno zapošljavanje poboljšati položaj žena u ruralnom prostoru

Marijana Petir, članica Europske pučke stranke(EPP) u Europskom parlamentu, jedna je od najaktivnijih hrvatskih zastupnica i zastupnika, naime, ovog puta je u Europskom parlamentu u ime EPP progovorila o važnosti žena u ruralnom području.

”Okosnica obitelji je žena”

”Europska zajednička poljoprivredna politika usmjerena je na očuvanje ruralnog prostora i standarda života obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kao okosnice održivog razvoja toga prostora. A okosnica obitelji upravo je žena i majka te je kroz ovu Inicijativu važno osigurati poboljšanje položaja žena u ruralnom području” istaknula je Marijana Petir, koje ispred Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta o Inicijativi za zeleno zapošljavanje priprema zastupnica Monika Vana.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu pohvalila dobro pripremljeno mišljenje te je zahvalila zastupnici Vana na tome što je naglasila potrebu osiguranja većeg uključivanja žena u potencijale zelenog zapošljavanja i zelenog gospodarstva.

Prelazak ma zeleno gospodarstvo

”Inicijativa o zelenom zapošljavanju mora biti inicijativa koja će Europi osigurati željeni prelazak na niskougljčno zeleno gospodarstvo. Ta inicijativa mora doprinijeti skretanju cjelokupnog gospodarstva, a ne samo malog i srednjeg, tom željenom cilju. Zeleno gospodarstvo ne smije biti samo za neke, već mora biti za sve”,  istaknula je Petir, navodi se u priopćenju.

Smatra kako je uloga Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova promicati ulogu žena u provedbi ove Inicijative te tako doprinijeti smanjivanju postojećih razlika u društvu. ”Zato je potrebno promotriti u kojim su to segmentima društva žene u posebno teškom položaju te upravo kroz ovakve Inicijative poboljšati njihov položaj u društvu i zajednici”, smatra Petir.
”U Europi, posebice u njenom jugoistočnom dijelu iznimna je upravo ta uloga žena u očuvanju ruralnoga prostora koje su istovremeno zbog niza postojećih okolnosti u posebno teškom položaju.

Osigurati poboljšanje položaja žena u ruralnom području

Kroz ovu Inicijativu važno je osigurati poboljšanje položaja žena u ruralnom području i stoga pozdravljam što ste prepoznali tu temu u svome mišljenju”, zaključila je Marijana Petir. Ona će na mišljenje uputiti amandmane vezane uz bolje definiranje pojedinih dijelova.

Inicijativa za zeleno zapošljavanje: iskorištavanje potencijala zelenog gospodarstva za stvaranje radnih mjesta odgovor je na promjene tržišta rada uslijed prelaska na zeleno gospodarstvo koje učinkovito koristi resurse i energiju. Strategija Europa 2020. prelazak na niskougljično zeleno gospodarstvo stavlja u središte ostvarivanja promišljenog, održivog i uključivog rasta te je prilika za povećanje europske globalne konkurentnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: petir.eu