Biskupija: Radovi na kripti šibenske katedrale izvode se pod nadzorom Ministarstva kulture

“Svi istraživački, konzervatorski i restauratorski radovi koji se izvode već dugi niz na katedrali izvode se pod vodstvom i nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Hrvatskoj. Sami istraživački radovi u spomenutoj kripti izvedeni su na izričiti zahtjev nadležnog konzervatora u sklopu konzervatorskih istraživanja i konstruktivne sanacije južnog zida katedrale”, istaknuli su iz Šibenske biskupije komentirajući medijske natpise i izvještaje o radovima na obnovi katedrale sv. Jakova.

“Što se tiče medijskih izvještaja o restauratorskim radovima na kripti šibenske katedrale, a koji se u javnosti predstavljaju kao nezakonita gradnja biskupske grobnice, odgovorno izjavljujemo da su to bezočne laži i zlobna podmetanja”, istaknuto je u priopćenju Šibenske biskupije.

Dodaju kako je južni zid katedrale u neposrednoj blizini ostatka izvornog gradskog bedema. Taj uski pojas zemlje između gradskog bedema i južnog zida katedrale se je u nedavnoj prošlosti koristio za potrebe grijanja katedrale i tu je bio ukopan spremnik za gorivo koji je prigodom istražnih radova uklonjen zbog dotrajalosti. Također je cijelom dužinom uz zid katedrale bio glavni ventilacijski kanal koji je topli zrak uvodio u katedralu. Uklanjanjem spremnika i kanala koji već dugo nisu bili u upotrebi te iskopom radi istražnih radova temelja južnog zida otvoren je prostor u kojem su vidljivi ostaci južnog zida starije romaničke crkve sv. Jakova, ostaci gradskog bedema iz najjasnije 13. stoljeća te ostaci još starije građevine, koji se nalaze ispod bedema i zida romaničke crkve sv. Jakova.

Pojasnili su kako je cijeli taj prostor po prijedlogu nadležnog konzervatora nije zatrpan nego je ostao prazan i sačuvan za moguću prezentaciju ili neku drugi namjenu, koja još nije u potpunosti definirana. Radovi su započeli Rješenjem Konzervatorskog odjela MK u Šibeniku izdanim 3. srpnja 2009. te su se odvijali uz stručni nadzor konzervatora te stručni nadzor ovlaštenog inženjera prema projektnoj dokumentaciji koja je sadržavala i projekt stabilnosti.

Zbog nastalih nejasnoća MK je osnovalo Stručno savjetodavno povjerenstvo za radove na obnovi katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Povjerenstvo se sastalo 4. srpnja 2014. g. u Šibeniku, utvrdilo činjenično stanje i dalo naputke za daljni rad na obnovi, priopćeno je.

HRT je izvijestio kako je gradnja kripte odnosno grobnice za biskupa u šibenskoj katedrali još je jedan slučaj dvojbenih zahvata na ovome spomeniku pod zaštitom UNESCO-a. Istaknuli su kako Ministarstvo kulture već mjesecima ne uspijeva dobiti dokumentaciju kako bi se utvrdilo je li zahvat legalno izveden, a stručnjaci upozoravaju kako treba provjeriti utječe li na statiku katedrale.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: iNekic