Mikulić: Bandićevo manipuliranje i iskorištavanje nacionalnih manjina u izborne svrhe

Foto: Fah

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u utorak je ocijenio da je Bandićev prijedlog kojim je promjenom Statuta Grada Zagreba određenim nacionalnim manjinama htio zagarantirati mjesta u Gradskoj skupštini “čisto manipuliranje i iskorištavanje nacionalnih manjina u izborne svrhe”.

“To je čisto manipuliranje i iskorištavanje nacionalnih manjina u izborne svrhe i HDZ taj prijedlog ne može i neće podržati”, rekao je Mikulić novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine neposredno prije nego što je Bandić došao za govornicu i povukao taj svoj prijedlog.

Bandić je predlagao da se promjenom Statuta propiše pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina, tako da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika.

Mikulić je objasnio da je Bandić tim prijedlogom želio dva mjeseca prije lokalnih izbora izmijeniti Statut – najbitniji akt. “Pa zamislite da mijenjamo Ustav Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru dva mjeseca prije izbora – koja bi to bila poruka”.

Ocijenio je da Bandić nacionalne manjine koristi isključivo kao polugu za sebe u predizbornoj, odnosno izbornoj kampanji. “Nadam se da je shvatio da kraj zdravih očiju HDZ-a manipulacije i trgovine mu neće proći. Prema tome, ja se nadam da će on taj prijedlog i povući sa dnevnog reda Skupštine”, rekao je Mikulić, a to se nekoliko minuta kasnije i dogodilo – Bandić je došao za govornicu i povukao svoj prijedlog.

Na pitanje bi li HDZ taj prijedlog za promjenu Statuta podržao da nije došao dva mjeseca prije lokalnih izbora, Mikulić je podsjetio da su zastupnici HDZ-a uvijek govorili da treba pohvaliti rad nacionalnih manjina i da su one aktivne. Istaknuo je da se zalažu za konsenzus da se nacionalne manjine još više uključe u rad u javno-politički prostor Zagreba. Podsjetio je da su dali amandman koji je prihvaćen da se u proračunu za ovu godinu povećaju sredstva za nacionalne manjine.

HDZ će ići sa smanjenjem prireza, ali u četiri godine

Mikulić je rekao da HDZ neće podržati SDP-ov amandman za smanjenje prireza s 18 na 16 posto. Najavio je da će HDZ ići sa smanjenjem prireza, ali u četiri godine.

“Treba se izračunati što znači smanjenje prireza. Mi ćemo principijelno biti za to, idemo na smanjenje prireza, ali je to vježba koja će trajati četiri godine, dobro i kvalitetno pripremljena. A ne ovako ad hoc da se kaže u sljedećih dva mjeseca da ćemo nešto s 18 posto smanjiti na 16”, istaknuo je Mikulić.

Rekao je da ima niz razloga zašto se prirez u Zagrebu može spustiti, te podsjetio da je on najveći prirez u Hrvatskoj. Rekao je i da čelnici Gradskog ureda za financije govore da se proračun puni bolje nego što je predviđeno.

Mikulić je najavio da će HDZ vrlo brzo izaći u javnost sa svojim prijedlogom smanjivanja prireza.

HDZ za obnovu pročelja

Mikulić je podsjetio da je na inzistiranje zastupnika HDZ-a na prošloj sjednici Gradske skupštine povučen Bandićev prijedlog za obnovu fasada i za najam prostora za osnovnu školu u Vrbanima.

“Što se tiče fasada – bile su zone, danas ih nema. Znači, i centar grada i rubni dijelovi jednako će financirati obnovu pročelja i fasada. I oni što je bitno u ovom prijedlogu koji je danas došao, HDZ će još dati jedan dodatni impuls i odrediti rok u kojem se mora gradonačelnik po toj odluci pozvati na javni natječaj kako bi se ljudi mogli javiti. Što će nam odluka koju donesemo ako nemamo rok u kojem se nešto mora provesti”, rekao je Mikulić.

Što se tiče najma prostora za školu u Vrbanima, Mikulić je rekao da će HDZ ići s amandmanom u kojem traži da se u roku od dvije godine onaj od koga se uzima prostor u najam za školu mora Gradu Zagrebu ponuditi taj prostor na otkup, pravo prvokupa. Ukoliko se taj amandman neće prihvatiti, HDZ neće glasovati za taj Bandićev prijedlog, rekao je Mikulić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.