Milanović: Izbor predsjednika Vrhovnog suda nije Plenkovićev posao

Zoran Milanović
Foto: Vodnjan, 2.3.2021.- Predsjednik Republike Zoran Milanoviæ u Vodnjanu je posjetio tvrtku Infobip. foto HINA/ Daniel SPONZA/ ua

Predsjednik Zoran Milanović posjetio tvrtku Infobip u Vodnjanu te je nakon toga toga za medije govorio o izboru predsjednika Vrhovnog suda, pandemiji, radu Stožera…

O iznenadnoj smrti Milana Bandića

“Smrt me šokirala, to je tužno, teško je. Neću ići na ispraćaj, izrazio sam sućut – kazao je, a osvrnuo se i na to što će Klapa Sv. Juraj HRM pjevati na ispraćaju.”

“Neka pjevaju, kada bih rekao bilo što drugo ispao bih bešćutan i nemilosrdan čovjek. Nije moj posao da samo pokazujem mišiće, neka pjevaju, ali ubuduće će morati to biti malo preciznije regulirano kao i sa počasno-zaštitnom bojnom. Ovo je jedna situacija u kojoj neki ljudi, stranke i opcije pokušavaju i politički profitirati u ovom malom ratu za sukcesiju onoga što ostane nakon Milana.”

‘Zakon neka ukinu, kao da nije nikad ni postojao’

“Možda ja imam scenarij za dosta stvari iz njegove nadležnosti, ali to nije moj posao. Ovo nije njegov posao. Ne treba prtljati i izmišljati zakone kojima se predsjedniku gura štap pod noge. Ja ću Plenkovića upoznati sa svojim prijedlogom za predsjednika Vrhovnog suda, a zakon neka ukinu, kao da nije nikad ni postojao. Ja jedino odgovaram za ono što sam prisegnuo. Ova dužnost ili ovlast je rijetka.

>Milanović: ‘Po meni Sessa ne bi trebao biti ni sudac, a kamoli predsjednik Vrhovnog suda’

>Novo nadmetanje Milanovića i Plenkovića: Zašto im je bitan izbor predsjednika Vrhovnog suda?

I tu je zakonodavac osjećao potrebu da donosi odredbu koja je neustavna. Ograničavanje predsjedničke dužnosti i prava samo da predložim. O toj osobi ću razgovarati. Mene će samo zanimati mišljenje gospodina Plenkovića”, kazao je Milanović i izboru predsjednika Vrhovnog suda i dodao “Učinit ću sve da tijekom ovog mjeseca možemo razgovarati o kandidatkinji ili kandidatu. Predsjednica ili predsjednik Vrhovnog suda može malo, ali ja želim malo u akciji”.

Sarkastično o BiH i pandemiji

– Trude se kao i sve Vlade. Sve su Vlade uspješne i neuspješne. Najuspješniji su u BiH, tamo nitko nije bolestan, nitko se ne cijepi niti priča o tome – kaže Milanović.

Ponovio je kako smatra da je pogrešno što stožer donosi epidemiološke mjere.

– Ovo je zemlja ljudskih prava, članica Europske unije, narod koji je srdačan, i za kolektivnu reakciju, ali i skeptičan. A skepsa je u politici majka mudrosti. Pojedinačne mjere ne komentiram, ali činjenicu da smo dobili jedan neustavni bastard nije dobro, iz toga treba nešto naučiti i paziti da se to ne ponovi. Ne može grupa koju nitko nije birao upravljati državom. Ovo je država vladavine prava i ja ću je kao takvu braniti i tako doživljavam hrvatski ustav – rekao je Milanović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr