Milanović o primanju generala Blaškića: ‘Da je kriv kao Ratko Mladić, ne bih ga primio’

Zagreb, 26.4.2021.- Predsjednik Republike Zoran Milanoviæ primio je umirovljene èasnike i ratne zapovjednike Hrvatskog vijeæa obrane (HVO). foto HINA/ Ured predsjednika/ ua

Predsjednik RH Zoran Milanović nazočio je na vojnom poligonu Gašinci danu za medije drugog dijela vojne vježbe Stabilnost 21/1.

“Pitanje je povjerenja premijera prema svojim suradnicima. Ako on ima podršku u Saboru, on ih može mijenjati. Ako ih prečesto mijenja, to nije dobro. No Beroš je ministar tek godinu dana”, rekao je.

Rekao je da na obljetnici Bljeska u Okučanima očekuje da se neće dogoditi isto što i prošle, koju je napustio zbog majica sa znakovljem HOS-a.

“Opet imamo probleme. Ovakav način polaganja vijenaca, da vojnici moraju satima stajati tamo kako bi se poštivale nekakve epidemiološke mjere i da predstavnici vlasti stižu na rate – vojska mora dežurati kao na šanku. Mislim da ću im reći da ostanu doma. To je način da se vojnike zaštiti od politizacije”, rekao je.

Govorio je o imenovanju veleposlanika, rekao je kako sada nema apsolutno nikakav uvid u to. Kaže da se događaju trzavice u veleposlanstvu u Srbiji, a da on o tome ne zna ništa.

Poručio je ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu da pazi što govori jer ako za nešto odgovara, onda želi imati uvid u to.

Upitan o primanju generala HVO-a, među njima generala Blaškića, rekao je: “Postoje razne kategorije ratnih zločina. To je širok spektar prijestupa. Da je Blaškić odgovoran za nešto za što je odgovoran Ratko Mladić, ne bih ga primio. Primit ću i Petkovića kada izađe. Ako je netko kriv, nije Petković. Zato vas pitam zbog čega je osuđen Blaškić. Ima u Hrvatskoj nažalost i ljudi koji su na nižoj razini zapovijedanja napravili neke stvari, no ovo za što je on suđen politička je presuda”.

Dario Kordić, ‘Prlić i drugi’ – žrtve paradoksalnih presuda Haškoga suda

Luka Mišetić odgovorio Novom listu: Što je Kordić učinio da bude proglašen “ratnim zločincem koji je ubijao djecu u Ahmićima”?

Podsjetimo, Milanović je jučer primio umirovljene časnike i ratne zapovjednike Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na sastanku u Uredu predsjednika razgovaralo se o ulozi HVO-a u obrani Hrvata u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao i o doprinosu pripadnika HVO-a u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem sudjelovali su potpredsjednik HGZ-a umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, ratni zapovjednik ZP Vitez i ratni NGS HVO-a umirovljeni general Tihomir Blaškić, umirovljeni general HVO-a i brigadni general HV-a Ivica Primorac, ratni zapovjednik ZP Bosanska Posavina umirovljeni general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik obrane Mostara umirovljeni general HVO-a Ilija Vrlić, ratni zapovjednik zrakoplovstva HVO-a umirovljeni brigadir Nedeljko Perić, ratni zapovjednik pukovnije Posušje i 66. Pukovnije za izgradnju cesta umirovljeni brigadir Ivan Bago, ratni zapovjednik specijalne policije Livno umirovljeni pukovnik Jure Granić, zapovjednik I. Bojne ABB Livno umirovljeni bojnik Boško Barać, umirovljeni ratni načelnik saniteta ZP Tomislavgrad dr. Josip Perić i umirovljeni pomoćnik ratnog zapovjednika HVO-a Žepče Vinko Marić.

Mišetić o Blaškiću

Što je Kordić učinio da bude proglašen ratnim zločincem koji je ubijao djecu u Ahmićima?” Sud je utvrdio da je svojom prisutnošću dao političku potporu Blaškiću na sastanku gdje je Blaškić izdao zapovjed za pokolj u Ahmicima. A Blaškić kasnije oslobođen.” – napisao je Luka Mišetić na svom Twiter profilu reagirajući ranije na članak Novog lista.

Ispod objave razvila se podulja rasprava.

Odgovarajući na jedan od komentara, Mišetić je napisao:

“Dobro sam upoznat sa presudom žalbenog vijeća. Usporedite to sa prvostupanskom gdje je Kordić dao “potporu” Blaškićevoj zločinačkoj zapovjedi. Kad je Blaškiću ukinuta, Kordić je postao kriv jer je dao potporu nepoznatnom “nekome” iako je prvostupanjsko utvrdilo da zapovjednici poput Ljubičića su mogli na svoju ruku izdati zločinačke zapovjedi (ispod). Ostaje nejasno: kako je mogla zločinačka zapovijed ići bez potpore odgovornog vojnog zapovjednika Blaškića, a ne bez predsjednika HDZ Kordića?”

Dario Kordić i general Željko Glasnović podržali Hrvatsku republikansku stranku uoči izbora u BiH

Na komentar jednog korisnika da je Vijeće utvrdilo da je Blaškić dao naredbu za napad, a Ljubičić za klanje i paljenje, te da je utvrđeno da je sve bilo pod političkim pokroviteljstvom Kordića, Luka Mišetić je odgovorio:

“Netočno. Nisu utvrdili tko je taj koji je dao zapovijed za klanje i paljenje. Niti su naveli dokaz da je Kordić takvo nešto ikad zatražio, naredio, itd.” – napisao je dodajući ispod isječak iz zaključaka sudskog Vijeća, u kojemu se ne navode dokazi za takvu Kordićevu ulogu, već se samo navodi da je Raspravno vijeće “uvjereno da je Kordić bio prisutan na sastancima političara na kojima je odobren napad”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr