Milijarde za nevladine udruge – što se sve moglo učiniti s tim novcem?

Foto: fah

Tijekom razgovora u emisiji Bujica Velimira Bujanca predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak komentirajući napad na predsjednicu Hrvatskog pokreta za život i obitelj 77-godišnju Ružicu Ćavar, koji se dogodio na subotnjem prosvjedu, spomenuo je da bi raskid ugovora bio katastrofa za Hrvatsku i da odlukom Međunarodnog suda u Strasbourgu, Hrvatska ubuduće mora financirati i sve druge kršćanske denominacije.

“Što se tiče nevladinih udruga za ljudska prava i slične lepeze institucija, nedavno mi je Slavko Linić prilikom slučajnog susreta rekao da se 2 milijarde i 800 milijuna kuna izdvaja za njih”, a na Bujančevo pitanje koliko HHO dobiva od tog novca, Čičak je odgovorio “ništa”.

Na službenim stranicama Ureda za udruge Vlade RH dostupna su izvješća o financiranju udruga, međutim posljednje izvješće koje je na njima dostupno je za 2012. godinu.

Postavlja se pitanje zašto još nema izvješća za 2013. godinu? Ako postoji, zašto nije objavljeno zajedno s ostalima.

‘Zamislite što se sve moglo učiniti s tim novcem’

“Zamislite što se sve moglo učiniti s tim novcem. Možda otplatiti autoceste koje danas idu u koncesiju? Možda smo mogli imati više bolnica, škola, vrtića, bolje pruge i vlakove, bolje sustave navodnjavanja, obrane od poplava ili više kanadera.”

Ne radi se o komentaru navedenih milijardi i milijuna koje se isplaćuju nevladinim udrugama samo iz državnog proračuna, jer je naime autorica ove izjave – Nataša Ivanković iz platforme ‘Glasa razuma’, koju čine čine aktivisti udruga “Protagora”, “David”, “LIBEROs”, “Zagreb Pride” i inicijative “Nisam Vjernik”.

Navedeni aktivisti govore o značajno manjim sredstvima koja se isplaćuju Katoličkoj crkvi temeljem ugovora o financiranju kakve je Republika Hrvatska sklopilla sa svim vjerskim zajednicama, a dobrim djelom i kao restitucija za imovinu otetu Crkvi. Katolička Crkva je više puta odgodila naplatu tih potraživanje, te se djela i odrekla kako bi pomogla, što se ne može reći za navedene udruge.

Pelješki most ili raznorazne platforme?

Financijska potpora iz sredstava državnog proračuna daje se udrugama za provedbu njihovih programa i projekata koji su od osobitog interesa za opće/javno dobro u Republici Hrvatskoj.

Udruge okupljene u Platformi 112 i oko nje, u posljednjih deset godina uprihodile su sto dvanaest milijuna kuna (112 000 000,00 kn), od čega dvadeset dva i pol milijuna (22 500 000,00) iz državnoga proračuna. Link ovdje.

Nejasno je koliko se zaista novca dodjeljuje iz državnog proračuna nevladinim ogranizacijama kada se zbroje svi iznosi i svi fondovi, uredi i ministarstva.

U svakom slučaju dolazimo do računice da nas udruge civilnog društva koštaju više od Pelješkog mosta koji je od životne važnosti za jug Hrvatske, ali i teritorijalni integritet RH, ukratko to je državni interes. Jesu li tolike nevladine udruge hrvatski interes? I tko je u Hrvatskoj prava vreća bez dna?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.