Milinović: ‘Ako me izbace iz HDZ-a vraćam se u Sabor gdje neću podržavati Plenkovića’

Foto: Fah

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) pokrenulo je stegovni postupak protiv Darka Milinovića, zbog osobito teške povrede članske obveze, priopćeno je u četvrtak navečer iz HDZ-a. Milinović za HRT kaže kako ga iz HDZ-a nitko nije nazvao da mu priopći odluku, nego ju je doznao iz medija.

“Nisam ovo očekivao, iskreno govoreći – nisam mislio da ovakav stupanj nedemokratičnosti u HDZ-u može postojati. Nisam vjerovao u to, mislim da sam za sve ono što sam dao HDZ-u zaslužio barem minimum poštovanja”, kaže Milinović.

Na pitanje kakav mu je sada plan, odgovara: “Očito nemam ja plan, nego netko drugi” i nastavlja: “Neka mi još netko kaže je li to u duhu demokracije, u stranci koja je stvarala Hrvatsku, da se na telefonskoj sjednici, bez prava i bez mogućnosti da kažem bilo koju riječ, neću reći u svoju obranu jer sam ja tu potpuno prav i čist.. Da se na telefonskoj sjednici donosi takva odluka. Ja sam bio potpredsjednik Sabora, bio sam potpredsjednik Vlade, ministar zdravstva i zamjenik predsjenika odnosno predsjednice stranke – i mislim da je prema meni trebao biti minimum poštovanja, da barem mogu izreći svoj sud o ovoj odluci”.

> Jandroković: ‘Novi statut nam omogućuje Milinovićevo izbacivanje iz HDZ-a, želimo ovu stvar riješiti što je brže moguće’

Milinović kaže kako će, ako mu onemoguće sudjelovanje na izbornom procesu ove stranke, dati ostavku na mjesto župana i vratiti se u Sabor, “jer to smatra moralnim činom”. “Jer sam mjesto župana zaslužio imenom i prezimenom, ali i na krilima brenda HDZ-a”, pojašnjava. “Dakle, budući da mi oduzimaju legitimitet brenda HDZ-a, pošteno je da dam ostavku i da Ličko-senjska županija, odnosno njeni građani, izaberu novog župana. Mislim da je to moralan potez, a ja sam moralan političar”, rekao je za HRT.

> Plenković: ‘Milinović je nanio političku štetu HDZ-u, pokrenut ćemo postupak protiv njega’

“Ako me izbace iz stranke, a uvjeren sam da neće, moral mi nalaže da podnesem ostavku, vratim mandat građanima, vratim se u Sabor i ponovno se kao nezavisni kandidiram na izborima” rekao je Milinović za Večernji list. Na pitanje hoće li u Saboru podržavati HDZ, a Plenkovićeva većina pala je na 77 zastupnika, Milinović je odgovorio da baš tako moralan nije da ga netko izbacuje iz stranke, a da on poslušno diže ruku u Saboru. Time bi Plenkovićeva većina u Saboru bila ozbiljno destabilizirana, vjerojatno i upitna.

> Bernardić o Glavaševićevom odlasku: ‘Uvijek kad se dogodi problem u Vladi, dogodi se određen izlazak iz SDP-a’

HDZ je na službenim internetskim stranicama stranke večeras objavio da je Predsjedništvo stranke, sukladno odredbi članka 67. stavak 1. Statuta HDZ-a, na telefonskoj sjednici održanoj 30. kolovoza, donijelo Odluku o pokretanju stegovnog postupka pred Visokim časnim sudom HDZ-a protiv Darka Milinovića, člana Predsjedništva HDZ-a. Postupak se pokreće zbog, kako navode, “osobito teške povrede članske obveze opisane u članku 19. stavak 2. Statuta HDZ-a”.

> Kuščević poziva na kazne, Milinović: ‘Ne mogu se pokretati stegovni postupci protiv člana HDZ-a od vremena kada se raspišu izbori’

Organiziranjem dolaska 100-tinjak članova HDZ-a pretežito iz Gospića u prostorije Središnjice HDZ-a u Zagrebu u srijedu 29. kolovoza, te svojim postupcima i javnim nastupima, Milinović je djelovao protivno temeljnim vrijednostima i načelima HDZ-a te uzrokovao štetne posljedice za ugled i političke interese naše stranke, odnosno počinio osobito teške povrede članskih obveza, pojašnjava se u priopćenju.

> (FOTO) Završila ‘opsada’ HDZ-ove središnjice, Milinović poručio: ‘Naša je misija uspjela’

Glasovanju je pristupilo 29 članova Predsjedništva HDZ-a, od čega je 27 članova glasovalo za Odluku, jedan je bio protiv, a jedan suzdržan. Odluka Predsjedništva HDZ-a upućena je Visokom časnom sudu HDZ-a na odlučivanje.

Ranije danas premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će Predsjedništvo HDZ-a protiv člana tog visokog stranačkog tijela i kandidata za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a Darka Milinovića pokrenuti stegovni postupak zbog najtežih povreda članskih obaveza i nanošenja političke štete HDZ-u, istaknuvši kako je njegovo ponašanje bilo neozbiljno, neodgovorno i nepotrebno.

> Marijan Kustić: ‘Neki ljudi koji su danas došli iz Like pred središnjicu HDZ-a uopće nisu članovi stranke’

“Smatramo da je Darko Milinović svojim jučerašnjim nastupom nanio političku štetu HDZ-u i ja kao predsjednik stranke, kao i ostali članovi užeg Predsjedništva, nećemo dopustiti da se, u prenesenom smislu, od HDZ-a radi cirkus i nikakva događanja naroda. Smatramo da je to jako loše i nepotrebno jer je sva pitanja koja su bila na dnevnom redu trebao i mogao riješiti sa Povjerenstvom koje je zaduženo za organiziranje izbora”, izjavio je Plenković nakon sastanka užeg Predsjedništva HDZ-a.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković poslijepodne je izjavio novinarima kako novi stranački Statut omogućuje isključenje, a Visoki časni sud će ga na korektan način protumačiti.

“Visoki časni sud će na korektan način protumačiti Statut HDZ-a, a on, po svemu što znam, omogućava isključenje iz stranke”, rekao je Jandroković ispred Središnjice HDZ-a upitan kako komentira tvrdnju kandidata za predsjednika ličko-senjske organizacije HDZ-a Milinovića da propisnik o provođenju izbora ‘jasno kaže’ kako se ne mogu pokrenuti stegovni postupci protiv člana stranke od vremena kad se raspišu izbori. Jandroković je pojasnio kako je riječ o Propisniku iz 2016. godine, ali je HDZ na zadnjem stranačkom saboru donio novi Statut koji je drugačiji od “onoga što tumači Milinović”. Istaknuo je da ono što se događalo jučer, ne služi na čast niti Milinoviću a time je, nanio štetu HDZ-u.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt