Miljenić: trend je smanjenje broja zatvorenika

Izvješćujući Vladu o stanju i radu kaznionica i zatvora u 2013. ministar pravosuđa Orsat Miljenić je rekao kako je osnovni trend smanjenje broja zatvorenika, te s tim u vezi naveo kako je koncem 2012. bio 4741 zatvorenik, godinu poslije 4352, a danas ih je oko četiri tisuće.

Razlog su, tumači, s jedne strane zakonodavne izmjene, a na drugoj ustrojavanje službe probacije koja je, kako je rekao ministar, u stanju apsorbirati veliki broj osoba koje bi, inače, bile u zatvorima.

“Radi se o dva komplementarna sustava koji svaki odrađuje svoj dio posla”, naglasio je Miljenić.

Ministar je rekao da se prvenstveno prenamjenama prostora uspjelo ‘podići’ kapacitete.

Sada smo, sukladno konvencijama, na kapacitetu za 3.900 zatvorenika, odnosno ako se uračunaju i maloljetnici na 4022 osobe, a trenutno imamo četiri tisuće zatvorenika. To je odstupanje od nekoliko postotaka, ali je puno bolje u odnosu na ranije odstupanje od 30-40 posto, rekao je Miljenić.

“Najveće opterećenje su nam zatvoreni uvjeti”, rekao je ministar. Sada imamo 129 osoba osuđenih na dugotrajne kazne zatvora, u perspektivi će se javiti problem prekapacitiranosti zatvora zatvorenog kapaciteta. “Sve što budemo radili bit će usmjereno na to”, obećao je ministar.

Nedostatak novca razlog je zbog kojeg se ne gradi zatvor u Šibeniku.

“Gradnja zatvora u Šibeniku ne napreduje, jer nema novca”, odgovorio je ministar novinarima ispred Banskih dvora. Nisu, kaže, počeli ni fizički radovi na proširenju zatvora u zagrebačkom Remetincu, ali se nada da će uskoro početi.

Gradit ćemo, prije ili kasnije, ali sada reći da ćemo dati milijardu kuna, koliko bi stajao neki od ovih zatvora, mi jednostavno nemamo, rekao je Miljenić.

Ono na čemu se sada inzistira i u što se dosta investira je rad zatvorenika. Sada smo na 40-ak posto pokrivanja vlastitih prehramnbenih potreba iz sustava, rekao je ministar dodajući kako je to dobra stvar, ne samo iz financijskih razloga, nego i zbog ukupne slike.

Još uvijek imamo prostorni problem, ali u 2013. nismo imali težih incidenata, bjegova.., rekao je Miljenić pripisujući to zauzimanju ljudi koji rade u sustavu. Kao bitan, naslijeđeni problem naveo je materijalne troškove.

Imamo stalni manjak, uspjeli smo ga nešto smanjiti, dug je oko 58 milijuna kuna, a mi smo uštedjeli tri milijuna, naveo je ministar.

Što se tiče probacijske službe i njezinog rada u 2013., Miljenić je važnim ocijenio to što je proradilo svih 12 ureda za probaciju.

Dobrim radom probacije mi smo na više od 3000 predmeta koji su skoro 90 posto odrađeni. Odrađeno je skoro 500.000 sati rada za opće dobro, izvijestio je ministar.

Prema Izvješću, koje je dobilo Vladino ‘zeleno svjetlo, probacijski su uredi lani, u usporedbi sa 2012. zaprimili u rad dvostruko više predmeta. Njih 48,5 posto odnosi se na uvjetni otpust, a 33,6 posto a rad za opće dobro.

U probaciju su uglavnom uključeni muškarci (93, 2 posto), žene su zastupljene sa samo 6,8 posto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr