Ministar Horvat o zahtjevima sindikata: ‘Nema ekskluziviteta ni za koga’

Foto: fah

Gost za N1 bio je ministar gospodarstva Darko Horvat. Osim sindikalnih zahtjeva komentirao je i gospodarsku perspektivu Hrvatske.

“Do kada će trajati štrajk sigurna sam da će odlučivati oni koji su u štrajk krenuli. Vlada koristi sve legitimne instrumente da se nastavi razgovor. Razgovor, bude li konstruktivnog karaktera će se nastaviti kroz nekoliko dana. Ako bude dobre volje, iznaći će se rješenje”, komentirao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

“Horizontalnim mjerama želi se intervenirati u sustav osnovice plaća kod širokog dijela onih koji su u državnim i javnim službama. Kolega Marić u svojim izračunima iznio je ono što državni proračun može podnijeti. Svi razgovori idu u tome da se u sljedećoj godini ne ide na umanjenje jednog postotnog poena BDP-a koji na prihodovnoj strani znači oko dvije milijarde.

To je manevarksi prostor unutar kojeg Vlada može intervenirati, sve iznad toga je deficit. Svi dobri efekti koji su napravljeni u tri godine i sva obećanja koje daje premijer su stabilne osnove”, rekao je i ponovio da su puno napravili na osiguravanju gospodarskog rasta koji onda donosi i veći manevarski prostor, ali da nema ekskluziviteta za nikoga.

“Konačni je zaključak da je izračun kolege Marića takav kakav je i što državni proračun može podnijeti i što je limit u kojem će Vlada moći nešto obećati. Vlada ne želi novo zaduživanje, a želi privlačenjem kvalitetnih investitora dovesti na prostor Hrvatske radna mjesta koja će ući pod porezne škare pa ćemo imati povećanje na prihodovnoj strani proračuna”, rekao je.

“Ljudi koji danas štrajkaju koriste svoje legitimno pravo na štrajk, događat će se i ini drugi štrajkovi, neki su i iza nas. Za neke probleme koje su ostavština iz prošlosti sretnog i spretnog rješenja jednostavno nema.”

Kaže da će se na sastanku sindikata s ministrima Divjak, Marić i Aladrović razgovarati “o mogućnostima koje danas možemo staviti u rekonstrukciji osnovice i koeficijenata da bi došli do zajedničkog kompromisnog rješenja.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1