Ministar najavio inspekcije u ugostiteljstvu zbog pada vrijednosti računa

Zagreb, 18.03.2020 - Dolasci ministara i zastupnika na sjednicu Hrvatskog sabora sa posebnim rasporedom sjedenja zastupnika radi zaštite od koronavirusa (COVID-19). Na slici ministar financija Zdravko Maric. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći od pada broja izdanih računa. Na najavu ministra financija da će Porezna uprava istražiti o čemu je riječ, reagirali su ugostitelji. Ministar turizma Gari Capelli šalje oštru poruku onima koji namještaju promet kako bi dobili državne potpore.

Situacija s koronavirusom za splitski restoran vlasnice Jelene Tabak znači lošiji posao nego prošle godine. “Vjerujem da je broj izdanih računa manji jer smo radili manje, poslovalo se manje, a vrijednost računa je manja jer su to pretežito naši ljudi. Njih pet dođe i pije esspresso, dok bi prije došlo pet Australaca i pilo pet piva, pa pet koktela”, kaže Tabak.

Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti računa veći od pada broja izdanih računa, pa je ministar Marić najavio provjeru.

Može li se varati sustav?

“Sad i jest vrijeme da se radi porezni nadzor. Ja samo mogu reći da porezna ima sve podatke koji su pod istom kapom smještaj i ugostiteljstvo, pri čemu je smještaj nosio puno veće iznose, pa kad je ministar Marić spomenuo ugostiteljstvo, mislim da je imao lapsus lingua i mislio uslugu smještaja”, rekla je Jelena Tabak za dnevnik.hr.

>Uvoz radne snage u Hrvatsku: Evo zašto plaće konobara nisu na europskoj razini

“Svi porezni obveznici šalju podatke u sustav fiskalizacije potpisan elektronskim ključem. U slučaju da to nije ključ i ne odgovara onome kako bi trebalo, podaci se ne bi zabilježili na sustav. U drugom koraku kad su podaci već zapisani u sustav APIS-a, bilo kakav pokušaj da se oni promjene se odmah evidentira i naš sustav evidentira. Takvih pokušaja nije bilo”, kazao je Saša Bilić iz APIS-a na pitanje o mogućnosti varanja sustava.

Mjere pomoći neće biti kao u ožujku, travnju i svibnju

Država će i idućih mjeseci nastaviti podupirati turističke grane koje drže naše gospodarstvo. “Turizam ćemo i u naredna tri mjeseca pratiti određenim mjerama, ali one će biti modificirane i neće biti takve kakve su bile u ožujku, travnju i svibnju”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

A ministar turizma Gari Capelli šalje oštru poruku onim koji bi možda naštimavali promet kako bi dobili potpore. “Oni koji riktaju – znamo kako treba s njima. Od kažnjavanja, pa svega što treba u skladu sa zakonom napraviti. Nema s njima razgovora”, kazao je.

Porezni prihodi u svibnju upola su manji nego u svibnju prošle godine, a uplaćeno je i 27 posto manje doprinosa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr