Ministarstvo zdravstva već ranije predlagalo izmjene Kaznenog zakona radi veće zaštite zdravstvenih radnika

Foto: Fah

U povodu nedavnih napada na liječnike i medicinske sestre u zagrebačkim bolnicama, Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako najoštrije osuđuje takve napade istaknuvši kako je već ranije predlagalo izmjene Kaznenog zakona u cilju veće zaštite zdravstvenih radnika.

“Novim izmjenama Kaznenog Zakona, na snazi od 5. siječnja 2019. godine, propisano je novo kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku, slijedom kojeg se počinitelj tog kaznenog djela koji doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kažnjava zatvorom do tri godine“, stoji u priopćenju.

>Sindikat KBC-a Zagreb traži hitno postupanje zakonodavca i nadležnih zbog incidenta na Klinici Jordanovac

>Nacionalni savez sestrinstva osudio napad na medicinske djelatnike na Jordanovcu

>Nakon smrti pacijenta, obitelj fizički napala medicinske sestre i liječnike; prijeti im zatvor

Također, ako je kaznenim djelom doveden u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nakon što je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražio od Vlade hitno podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama, ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je potvrdio da se razmatra uvođenje zaštitarske službe i video nadzora u bolnice.

Kazao je kako postojeći Kazneni zakon štiti sve, no treba uvesti strože kazne za nasilje protiv onih koji pokušavaju pomoći ljudima u bolesnome stanju. Kazao je i kako već duže vrijeme razmatraju uvođenje zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama i nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina