Ministrica Obuljen ponovno kritizira: “Hasanbegović je imao dovoljno vremena započeti rad na zakonu o arhivima, a nije pokazao ni inicijativu”

Foto: fah

Ovih dana aktualan je Mostov prijedlog zakona o arhivima. O njemu je u razgovoru za Globus progovorila i aktualna ministrica kulture Nina Obuljen, koja je krititzirala Zlatka Hasanbegovića.

“Inicijativa Mosta sukladna je HDZ-ovu stavu o potrebi otvaranja arhiva, ali važno je istaknuti da je inicijativa za izmjenu postojećeg Zakona pokrenuta u trenutku kad smo mi već počeli u Ministarstvu raditi na cjelovitom novom Zakonu o arhivima. Podsjećam, u prosincu prošle godine Vlada je usvojila Plan normativnih aktivnosti za 2017. godinu u kojem je najavila donošenje Zakona o arhivima koji će cjelovito urediti arhivsku djelatnost uključujući i pitanje dostupnosti arhivskog gradiva o čemu je i premijer više puta javno govorio. Klub zastupnika Mosta uputio je u veljači u Saborsku proceduru izmjenu par članaka važećeg Zakona o arhivima i arhivskom gradivu koji se odnosi na dostupnost gradiva prije 22. prosinca 1990. godine”, kaže Obuljen.

“Vlada je dala niz primjedbi na Mostov nacrt izmjena i dopuna zbog njegove neusklađenosti s drugim propisima te ukazala kako bi se Mostov prijedlog mogao poboljšati, te što je najvažnije, uskladiti s važećim hrvatskim propisima. Ministarstvo kulture će za nekoliko dana na javnu raspravu uputiti cjeloviti Zakon o arhivima koji, između ostalih, uređuje i ovo pitanje. Mi smo vrlo jasno rekli kako smatramo da svi podaci koji se odnose na vrijeme komunističkog totalitarnog sustava trebaju biti dostupni i to je ugrađeno u Nacrt novog zakona koji smo pripremili”, dodala je.

O stavu Zlatka Hasanbegovića koji je ocijenio da je Mostov prijedlog dobar kaže:

“Što se tiče komentara gospodina Hasanbegovića pretpostavljam da nije imao priliku detaljno proučiti Vladino mišljenje u kojem se ukazuje na niz nedorečenosti i neusklađenosti koje je nužno uvažiti kako bi se izmjene i dopune Zakona kakve je predložio Klub zastupnika MOST-a mogle prihvatiti. Budući da je javno kritizirao pristup Ministarstva kulture koje je u izradu cjelovitog novog zakona uključilo stručnjake, moram reći da me začudio takav stav budući da je gospodin Hasanbegović imao dovoljno vremena dok je bio ministar barem započeti rad na zakonu, a nije pokazao ni inicijativu. Nije nikad formirao radnu skupinu niti se išta po tom pitanju u Ministarstvu kulture za vrijeme njegova mandata radilo”, istaknula je Obuljen.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/globus