Miro Bulj za Narod.hr: Nije svejedno što će naša djeca učiti o Domovinskom ratu, očekujem Plenkovićev odgovor

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj uputio je jučer premijeru i novom predsjedniku PSP-a za obrazovanje Plenkoviću, upit vezan uz temu Domovinskog rata u kurikulu nastave povijesti.

U dopisu ističe potrebu da u temelju nastavnog kurikula o ovoj temi stoji Deklaracija Hrvatskoga sabora o Domovinskom ratu, koja se u trenutnom prijedlogu ne spominje.

Ante Nazor: Demokracija i pomirenje ne mogu se graditi na prešućivanju istine

„Na pitanje su me potaknuli dopisi brojnih branitelja i ljudi iz struke koji su se i sami obraćali ministrici Divjak i premijeru Plenkoviću, ali do sada nisu dobili odgovor“ istaknuo je za Narod.hr Miro Bulj.

Dodao je kako smatra žalosnim što se upiti i rasprave o ovoj temi ne vode transparentnije te kako ne zna od koga se taje odgovori na ta pitanja.

Podsjetimo, na prijedlog kurikula nastave povijesti, koji je predstavljen u travnju prošle godine, među kritikama je izneseno kako u njegovoj izradi nisu bili primjereno zastupljeni znanstvenici koji se bave različitim razdobljima povijesti. Za naš portal povjesničar Ante Nazor je istaknuo: “Nitko relevantan ne dovodi u pitanje provedbu kurikuluma, upitno je samo je li njegova sadašnja kvaliteta dovoljna za uvođenje u škole. Tu nema mjesta improvizaciji i eksperimentiranju”.

Ante Nazor: Nevjerojatno je da u kurikulu povijesti nije sudjelovao nitko s Hrvatskog instituta za povijest

Bulj ističe: „Naša djeca trebaju učiti istinu o Domovinskom ratu i našoj najnovijoj povijesti. Ovo je bitna tema i stoga očekujem hitan odgovor premijera.“

Njegov dopis pročitajte u nastavku.

Izvor: narod.hr