Miro Kovač o Marakeškom sporazumu: ‘To je dokument koji potencira migracije, stvorit će se moralne obveze jer se radi o političkom dogovoru’

Foto: snimka zaslona

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač komentirao je za RTL Marakeški sporazum zbog kojeg je nastao prijepor između predsjednice Kolindre Grabar-Kitarović s jedne i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić i premijera Andreja Plenkovića s druge strane.

Da li Hrvatska ide u Marakeš i tko bi to trebao biti?

“To je sad pitanje za predsjednicu i premijera, njih dvoje po Ustavu sudjeluju u vođenju vanjske politike.”

Tko je za njega nadležan, predsjednica ili MVEP?

“I predsjednica i Vlada jer se radi o vanjskoj politici, naravno da će to biti usuglašeno, operativno taj posao vodi MVEP.”

Dokument je neobvezujuć. Njemačka ga zdušno brani. Što Hrvatska dobiva, a što gubi njegovim (ne)prihvaćanjem?

“To je u prijevodu Svjetski dogovor o sigurnom, uređenom i redovnom seljenju. To je dokument koji potencira migracije. Kritika onih koji se protive tom sporazumu jest ta da se uglavnom reklamira seljenje, i zbog toga u nekim zemljama postoji prijepor. Sada je u Njemačkoj, vidjeli smo da je jedan od kandidata za predsjednika CDU-a kritizirao taj dogovor.

U Hrvatskoj očito postoji potreba za javnom raspravom. Ja sam sklon da se u javnosti govori o tome, da se ne stvori dojam da se pored javnosti, medija, parlamenta usvajaju dokumenti koji će ipak stvoriti određene obveze za Republiku Hrvatsku. Namjera je plemenita jer migracije su prekogranični fenomen, države moraju surađivati.”

“Nije važno tko tu što govori, nego da to iskoristimo za hrvatski javni prostor, idemo se pozabaviti tim dokumentom, vidjeti što u njemu stoji.

Vrlo je važno da se predoči hrvatskoj javnosti temeljita, pravna analiza ima li taj dokument
određenih obveza za Hrvatsku. Nije pravno obvezujuć, stoji da će države postupati prema svom zakonodavstvu, ali; moramo biti iskreni, stvorit će se moralne obveze jer se radi o političkom dogovoru. Sutra će netko neku zemlju moći optužiti za nešto oko čega je potpisan dogovor, prema tome naravno da se zemlja obvezuje i zato je važno da se u hrvatskoj javnosti o tome govori kao što se govori i u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i drugdje, to nije bogohuljenje.

Dolazak Željka Komšića u Zagreb, kako vi to komentirate?

“Ako je privatno došao u šoping potrošiti, onda je to za hrvatski proračun jako pozitivno.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr