MORH: Požari kod Metkovića i Dubrovnika, evakuirano 35 ljudi, u dva dana izbačeno više od 1400 tona

Foto: fah

Dva Airtractora i dva kanadera jutros gase požar kod Metkovića, a još jedan kanader bit će poslan na požarište ČIlipi kod Dubrovnika, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Jaka bura sinoć je oko 23,30 sati ponovno razbuktala požar u blizini Mokala kod Orebića te je preventivno 35 ljudi iz naselja evakuirano u privatne kuće u Trpnju, a prema posljednjim informacijama s terena, kuće su obranjene i stanje je pod kontrolom, javila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

MORH u priopćenju navodi da su se zračne snage i tijekom jučerašnjeg dana izmjenjivale na požarištima na jugu Hrvatske (Orebić, Kula Norinska, Konavle), a sukladno stanju na požarištima, zračne snage će danas preusmjeravati djelovanja na najkritičnijim područjima.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima jučer je obišao opožarena područja kod Orebića na poluotoku Pelješcu i Kule Norinske kod Metkovića gdje je i održao sastanke županijskog vatrogasnog stožera na kojima su dogovoreni daljnji koraci. Tom prigodom, podsjeća MORH; ministar je zahvalio vatrogascima i svima koji su uključeni u gašenje požara na nekoliko lokacija u Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj županiji poručivši kako zajedničkim snagama u sinergiji i partnerstvu možemo pomoći u obrani od požara.

Također, ministar Krstičević je obišao dvojicu ozlijeđenih vatrogasaca prilikom prevrtanja vatrogasne cisterne tijekom gašenja požara kod Kule Norinske kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zaželivši im brz oporavak.

U protekla dva dana, od kada su buknula tri navedena požara na području Dubrovačko-neretvanske županije zračne su snage ostvarile oko 50 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 1400 tona vode na ova požarišta. Uz zračne snage, pedeset i dva pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH jučer je prevezeno s dva helikoptera Mi-8 MTV iz Sinja do požarišta Kula Norinska radi pružanja pomoći u saniranju ovog požarišta.

Prethodno su na požarištu kod Orebića na Pelješcu angažirana ukupno 102 pripadnika, tako da se u ovom trenutku na požarištima kod Metkovića i na Pelješcu nalazi ukupno 154 pripadnika Hrvatske vojske i 19 motornih vozila.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv