Most predstavio svoje prijedloge poreznog rasterećenja: ‘Smanjiti stopu PDV-a za hranu na 13 posto’

Zagreb, 26.5.2019.- Izbori za Europski parlament. Stožer MOSTA nezavisnih lista u Draškovićevoj ulici u zagrebu. Na fotografiji Božo Petrov. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Klub zastupnika Mosta predstavio je u petak svoje prijedloge poreznih mjera, za koje kažu da se mogu primijeniti bez odgode te doprinijeti demografskoj politici, dati impuls poduzetništvu i potaknuti ulaganja u obrazovanje.

“Imamo tri cilja – dati kroz te mjere doprinos demografskoj politici, dati impuls poduzetništvu i želimo dodatno potaknuti ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj”, izjavio je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru. Navedene mjere označio je samo kao dio cjelovitog ekonomskog i socijalnog programa Mosta, koji upućuju u javnu raspravu.

Most predlaže zamjenjivanje sustava olakšica za uzdržavanu djecu kod poreza na dohodak s fiksnim iznosom dječjeg doplatka, koji bi progresivno rastao ovisno o broju djece u obitelji, od 600 do 2000 kuna po djetetu.

Članica Mostova ekonomskog savjeta Petra Mandić rekla je kako bi to značilo povećanje plaća i radnicima koji nisu u poreznim škarama, odnosno na koje ne utječu bilo kakve promjene u sustavu poreza na dohodak, a kojih je prema procjenama oko 1,1 milijuna. Dodala je kako bi se tom mjerom stimulirale obitelji s više djece te djelovalo na demografsku sliku Hrvatske.

Most predlaže i smanjenje stope PDV-a na 13 posto za sve oblike hrane – izuzev osnovnih proizvoda koji bi i dalje ostali na 5 posto.

Član ekonomskog savjeta Mislav Kraljević predstavio je mjere za porezno rasterećenje poduzetnika, vraćanje olakšice za reinvestiranu dobit u sustavu poreza na dobit , izbjegavanje dvostrukog oporezivanja poreza na dobit, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit i akontacije poreza na dohodak za obrtnike, te kod doprinosa ukidanje visoke osnovice po kojoj direktori društava moraju plaćati doprinose.

Most se zalaže i za veće ulaganje u obrazovanje, znanost i istraživanje kroz mjeru jedinstvenog sustava dvostrukog oslobođenja poreza na dobit za sva ulaganja u istraživanje i razvoj, te kroz mjeru delimitiranja iznosa koji poduzetnici mogu donirati u znanstvene i obrazovne svrhe.

Za Vladinu mjeru oslobađanju od poreza na dohodak radnika u dobi do 25 ili 30 godina Petrov je rekao kako se odnosi na manje od 20 posto onih koji rade u Hrvatskoj, “dakle nisu ništa napravili”. “To je kao da ja kažem da dajem nagradu od milijun kuna za ulov nilskog konja u Hrvatskoj koju nitko neće dobiti jer oni ne žive tu”, poručio je Petrov.

Istaknuo je kako je krajni trenutak za smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto, te ocijenio pozitivnim ako je pritisak urodio plodom kod Vlade. No, novi Vladin krug porezne reforme ocijenio je” PR marketingom” ako ostane na onome što se najavljuje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina