Mostovci: Referendumske inicijative treba njegovati, ne im otežavati

Foto: fah

Referendumske inicijative treba njegovati, one su ukras demokracije, a zakonom koji se predlaže želi se suprotno, onemogućiti ih, ocijenili su u četvrtak Mostovi zastupnici za izjašnjavanja o više od 900 amandmana na konačan tekst zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, od kojih je Most podnio 888.

Financiranje referenduma, poručili su, treba biti sastavni dio temeljnog zakona o referendumu, u predloženom to nije dobro rješeno, uređuje se isključivo građanske inicijative koje ga pokreću, ne i subjekte koji će voditi anti-referendumsku kampanju.

Sladoljev: Hrvatska je vrijedna borbe

Mostovci, koji jedini sudjeluju u izjašnjavanju o amandmanima, višesatno zauzimanje za njih objašnjavaju “borbom za pošteniju Hrvatsku”. “Hrvatska je vrijedna borbe”, kaže Marko Sladoljev.

Vladi i vladajućem HDZ-u zamjeraju brzinu kojom zakon donosi, ističu da to čine samo kako bi osigurali više sredstava za kampanju za skore izbore za Europski parlament, da isti obrazac ne žele primjeniti kad su u pitanju teme važne građanima.

Svaka inicijativa u korist građana u Vladi može, i često nailazi na zid, ali kad se treba ‘podebljati’ džep strankama za izbore, prelomit ćete preko koljena, poručio je vladajućima Božo Petrov.

Nikola Grmoja uvjeren je pak da će, neovisno o novcima za kampanju, HDZ biti kažnjen na EU izborima, jer “narod pomalo otvara oči”.

Ivana Ninčević- Lesandrić kaže kako Most ne prihvaća da se novac za redovito godišnje financiranje može od nezavisnih zastupnika, odnosno vijećnika nakon izbora transferirati političkim strankama koje ga nisu zaradile temeljem izbornog rezultata, a postoji i mogućnost političke korupcije.

Sabor se izjasnio o stotinjak amandmana, a Mostovci najavljuju kako će i dalje zagovarati svoje prijedloge.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina