Može li se PTSP ograničiti vremenskim rokom?

U sklopu akcije „Jedan dan –jedan problem“ braniteljski.hr nastavlja s upitima o problemima koji opterećuju braniteljsku populaciju prema relevantnim osobama. Iako do sada niti ministar Predrag Matić, niti njegov pomoćnik Bojan Glavašević nisu uputili odgovore na postavljena pitanja, redakcija portala braniteljski.hr neće odustati od daljnjeg slanja upita. Dosadašnje ignoriranje pripisuju prezaposlenosti navedenih te očekujemo da će u doglednom periodu pronaći vremena za odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji upit prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Ministre,
iako nam ne odgovarate na naše upite, mi ćemo nastaviti slati ih i dalje jer smatramo da su ovo problemi koji se trebaju riješiti i zbog kojih se braniteljska populacija našla u nezavidnom društvenom položaju. Iskreno se nadamo da ćete i Vi kao ministar branitelja naći vremena i odgovoriti nam na postavljena pitanja.
Slijedom nastavka akcije „Jedan dan –jedan problem“ otvaramo pitanje dijagnostičkih kriterija i vremenskog roka za prijavu oboljenja od PTSP-a. Molimo Vas da nam odgovorite na slijedeća pitanja:

1. Zašto za vrijeme svoga mandata niste promijenili zakonsku odredbu koja ograničava rok prijave oboljenja od PTSP-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Smatrate li apsurdnim da Ministarstvo branitelja usprkos preporukama struke donosi ovakvu zakonsku odredbu?

3. Na koji način se Ministarstvo branitelja brine za osobe koje su oboljele od PTSP-a, a svoje oboljenje nisu uspjele prijaviti u suludom zakonskom roku?

4. Iz kojeg razloga se u dijagnosticiranju PTSP-a u Hrvatskoj upotrebljava dijagnostički kriterij MKB-10, a ne DSM-IV klasifikacija te je li Ministarstvo branitelja uputilo prigovor na korištenje neadekvatnoga dijagnostičkoga kriterija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema MKB-10 onemogućeno je postavljanje dijagnoze odgođenog PTSP-a te je nejasno definirano postavljanje dijagnoze kroničnog PTSP-a i zato se u kliničke svrhe upotrebljava DSM-IV klasifikacija. Također, ako se PTSP dijagnosticira putem MKB-10 kriterija, a ne prema DSM-IV kriterijima, neki slučajevi PTSP-a mogli bi ostati nedijagnosticirani jer MKB-10 uključuje manje simptoma od DSM-IV.

Stoga Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB-10) prvenstveno služi za klasificiranje bolesti i uzroka smrti, dok je DSM IV više prilagođen za dijagnosticiranje mentalnih poremećaja te se koristi na svjetskoj razini.
Usprkos tome, prema prihvaćenim pravilima Hrvatskog fonda za zdravstveno osiguranje kliničari u Hrvatskoj za postavljanje dijagnoze PTSP-a obvezni su koristiti dijagnostički kriterij MKB-10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/braniteljski.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.