Mrak Taritaš za Narod.hr o referendumu: ‘Želimo odgovor jesu li kontrolne liste pomoć za rad ili nešto na temelju čega je donesena odluka’

Foto: fah

Mi ćemo u saborskoj raspravi pitati o čemu je riječ, zašto su kontrolne liste uništene, da li postoje podaci o njima, je li u saborskoj arhivi sve ono što bi trebalo biti da bi Odbor mogao donijeti odluku – i želimo jasne odgovore, jasne stavove, jasnu priču” – rekla je za Narod.hr zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš uoči saborske rasprave o Izvješću Vlade kojim je zaključeno da nije prikupljen dovoljan broj potpisa.

(FOTO, VIDEO) Volonteri GI Narod odlučuje pozvali saborske zastupnike da odbace izvješće Vlade i raspišu referendum

“Želimo jasne stavove”

Zastupnicu Anku Mrak-Taritaš upitali smo kako komentira informaciju da su uništene kontrolne liste s potpisima za referendum koji su proglašeni nevažećima te kako će se njezin klub postaviti u saborskoj raspravi.

„Tu je nekoliko stvari. Prva stvar su odluke koje su već donesene. Druga stvar je vezana uz te kontrolne liste,” rekla je Mrak-Taritaš, dodajući kako treba utvrditi koji je bio smisao tih kontrolnih lista:

“Je li to nešto što je bio samo alat koji je nekome pomagao za rad ili je to nešto na temelju čega se donosi odluka – to su dvije različite stvari.”

(FOTO, VIDEO) Aferama opterećena političarka: Zašto Anka Mrak Taritaš ne želi s Bandićem u koaliciju?

Zatim je poručila:

“Referendum kao referendum je jedan odličan alat, ali ne smije se koristiti na način koji to nije u redu. Kao prvo, ako je zaista bilo krivotvorenih potpisa, ako su se koristili potpisi od nekih prošlih referenduma – to jednostavno nije dobro kao način.
Druga stvar, mi se zalažemo za referendum, ali mislimo da na referendumu ne mogu biti pitanja koja imaju konotacije vezane uz Ustav i uz međunarodne ugovore”, zaključila je Mrak Taritaš.

 Mrak Taritaš vrši pritisak na Ustavni sud: ‘Treba reagirati ako uistinu želi štititi Ustav i tekovine na kojima je nastala ova država, poput antifašizma’

Podsjetimo, Mrak Taritaš referendumska pitanja GI Narod odlučuje smatra “velikim korakom unatrag”.

“Evidentno je da su postavljena referendumska pitanja velik korak unatrag i da njihovim prihvaćanjem šaljemo lošu poruku ne samo našim sugrađanima nego i drugim zemljama. Hrvatska bi trebala biti država liberalnih tekovina i liberalne demokracije, a ne nazadnog konzervativizma”, rekla je prošle godine.Prilikom potpisivanja za referendum, iza kojeg stoji inicijativa Narod odlučuje, građanima nitko nije objasnio o čemu je točno riječ, nego su ih tek pitali jesu li za to da bude manje zastupnika u Saboru i žele li da ih direktno biraju. Oko toga se može raspravljati, ali suštinsko pitanje nisu zastupnici nego prava manjina. Osim toga, otkud nam pravo da tražimo da se štite interesi Hrvata u svijetu, posebno u Srbiji, ako ih mi uskraćujemo manjinama u Hrvatskoj? Oba referendumska pitanja zadiru u prava slabijih. U tom smislu je došlo do izvrtanja. Građane se lagalo”, govorila je tada za Novosti i optužila za navodno prikupljanje potpisa izvan roka: “Nedopustivo je da se izvan roka skupljaju potpisi i da ih se dostavlja tjednima poslije, kao da je srednji vijek, pa su ih po Hrvatskoj kupili s magarcima.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr