MUP odgovorio na tvrdnje majke optužene za ubojstvo romske djevojčice

Foto: fah

Državno odvjetništvo danas je objavilo detalje optužnice protiv roditelja malene Nikoll, romske djevojčice koja je prije dva mjeseca preminula nakon što je s teškim ozlijedama primljena u bolnicu. Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu za smrt djeteta tereti majku i oca.

Majka optužena za smrtne ozlijede, a oboje za tjelesno i psihičko zlostavljanje

“Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv prvookrivljene hrvatske državljanke (1997.) zbog počinjenja dva kaznena djela povrede djetetovih prava, i to jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 2. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2016.) i jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 1., 2. i 4. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2018.), sve uz primjenu članka 51. KZ/11, i protiv drugookrivljenog hrvatskog državljanina (1994.) zbog počinjenja dva kaznena djela povrede djetetovih prava, i to jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 2. KZ/11, počinjenog na štetu djeteta (2016.) i jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 1. i 2. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2018.), sve uz primjenu članka 51. KZ/11.”, stoji u priopćenju DORH-a.

“Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. u obiteljskoj kući u Novoj Gradiški kao roditelji emocionalno zanemarili dijete (2018.) te tjelesno i psihički zlostavljali djecu (2016. i 2018.), kao i da je prvookrivljenica 31. ožujka 2021. unutar obiteljske kuće u Novoj Gradiški odgurnula dijete (2018.), uslijed čega je dijete zadobilo ozljede i preminulo 4. travnja 2021. ”

“Državno odvjetništvo predložilo je u podignutoj optužnici produljenje istražnog zatvora protiv drugookrivljenika (1994.) iz zakonske osnove propisane u članku 123. stavku 1. točka 3. ZKP/08, dok je prvookrivljenica (1997.) puštena na slobodu budući da su prestali postojati zakonski razlozi iz članka 123. stavka 1. točke 2. ZKP/08 zbog kojih joj je bio određen istražni zatvor”, navodi DORH.

Djevojčica sustavno fizički zlostavljana

Podsjetimo, djevojčica je prije dva mjeseca s teškim ozljedama dovezena u Klaićevu, a odmah se posumnjalo da je bila pretučena. Imala je teško nagnječenje mozga, ali i cijele glave, osobito na koži. Po tijelu su bile vidljive i starije ozljede, što je ukazivalo na sustavno fizičko zlostavljanje. Djevojčica je bila priključena na respirator, ali ozljede su bile preteške i prognoze nisu bile ohrabrujuće. Unatoč trudu liječnika iz Klaićeve, djevojčica je preminula. Roditelji djevojčice, 24-godišnja majka i 27-godišnji otac dan prije njezine smrti ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Određen im je istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Roditelji su djelomično priznali krivnju za teške ozljede svoje dvoipolgodišnje kćeri koja je tada i dalje bila u kritičnom stanju.

Zbog tog slučaja, kojim se mjerodavni centar za socijalnu skrb bavi već treću godinu, smijenjen je njegov ravnatelj. Dijete je bilo vraćeno i ostavljeno kod bioloških roditelja, usprkos službeno zabilježenim znakovima nasilja u obiteljskom domu.

>Dvogodišnja romska djevojčica iz Nove Gradiške preminula od teških ozljeda
>Dr. Markić: ‘Zlostavljana 2,5 godišnja Nikol je iz romske obitelji. Koga štite i kome škode oni koji to skrivaju?’

“Pod pritiskom sam morala priznati”

Majka je jučer puštena iz istražnog zatvora. U razgovoru za Novu TV, kojeg smo jučer prenijeli, porekla je svoje priznanje. Sada tvrdi da je Nikollina smrt bila nesretni slučaj, a da je policija iznudila priznanje prijetnjama.

“Najmanja djevojčica, mislim manja, i ova, mislim, preminula moja mala, igrale su se i naletjele su na jedan autičak. Njih dvije su se igrale i ta moja, preminula malena, jednostavno nije se mogla zaustaviti i malena ova do nje se zabila u nju i ona je pala i udarila glavom u zid. I to je bilo to. Ja sam onda uzela nju u ruke i istrčala van.
Ja sam prvo priznala krivicu na sebe da ne bi danas-sutra malu ovu koja je u biti i kriva za to. To je bila jedna obična nezgoda.

Ja sam, kad su me prvi dan ispitali, prvu noć sam, ja sam rekla da ja nisam ništa napravila, da nisam kriva, da nisam joj ništa napravila. Sutradan su oni meni došli reći da ja nešto kažem, bilo što.

Pod pritiskom sam morala priznati. Oni su mi rekli da ću ja dobiti 20, 30 godina zatvora i da će mi donijeti djecu u posjet, a ja, kad sam čula da će mi donijeti djecu u posjet, ja sam bilo što izmislila”, ustvrdila je optuženica u razgovoru.

>Majka preminule romske djevojčice Nikoll sada tvrdi da je policija iznudila od nje priznanje

“ŽDO: Činjenice se utvrđuju na sudu, a ne putem medija”

MUP je odgovorio na njezine tvrdnje.
“Policijski službenici u odnosu na osumnjičene osobe, tijekom provođenja kriminalističkih istraživanja, postupaju profesionalno i nepristrano, primjenjujući zakonom propisane ovlasti s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica”, javljaju iz MUP-a.

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu nije htjelo komentirati majčin istup. Poručili su da se “neće putem medija očitovati o načinu na koji se svaki pojedini okrivljenik odlučiti braniti, nego pred sudom i tijekom sudskog postupka u kojem će se utvrđivati sve relevantne činjenice”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr