MUP: Tomašević je bio prisutan kada je PNUSKOK pretraživao dokumentaciju, to je po zakonu

Foto: fah

PNUSKOK je u Gradskoj upravi već tjednima, otkako su počela uhićenja povezana s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova zamjenica Danijela Dolenec prisutni bili su prisutni na razgovorima koje djelatnici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode sa zaposlenicima Gradske uprave.

Potvrdio je to i sam Tomašević, nakon što se podigla medijska prašina oko toga smiju li uopće oni biti prisutni na ispitivanjima PNUSKOK-a. On je kazao kako te sastanke ne bi opisao kao ispitivanja već kao razgovore. Na tim “razgovorima” PNUSKOK ispitivao je brojne stvari djelatnike Gradske uprave, a Tomašević je rekao da o tome ne može detaljnije govoriti jer je riječ o tajnoj istrazi.

Otvoreni su, rekao je, za suradnju s PNUSKOK-om, pa su tako i na tim razgovorima bili prisutni, dodao je, na njihov zahtjev kao predstavnici javnopravnog tijela. Iz MUP-a, pak, potvrđuju da se nije radilo o ispitivanju, koje se, ako je netko osumnjičen, provodi u službenim prostorijama policije, već o radnjama pretrage, pregleda i oduzimanja dokumentacije bitne za daljnji tijek kaznenog postupka, prenosi Večernji list.

“To je uređeno i Zakonom o kaznenom postupku koji navodi: “Kada se pretraga obavlja u prostoru druge pravne osobe, pozvat će se njihov predstavnik koji može biti nazočan pretrazi”. I Zakon o policijskim poslovima i ovlastima te Pravilnik o načinu policijskog postupanja propisuju da policijski službenik kada provodi kriminalističko istraživanje može pregledati poslovnu dokumentaciju fizičkih i pravnih osoba, a prije početka pregleda poslovne dokumentacije ili podataka policijski službenik je dužan javiti se odgovornoj osobi i priopćiti joj razloge postupanja te u njenoj nazočnosti pristupiti uvidu u poslovnu dokumentaciju”, kazali su iz MUP-a.

Odvjetnici Branko Šerić i Vesna Alaburić ne vide ništa neobično u tome. Dapače, kaže Šerić, ako se ne radi o klasičnom ispitivanju svjedoka, a ovdje to nije slučaj, uobičajeno je da u tvrtkama, društvima ili bilo kojem javnom tijelu bude prisutan pretpostavljeni.

“Ako se provodi klasično ispitivanje, u tom slučaju ne smije biti prisutan nitko drugi osim ispitivača i onaj koga se ispituje, no kad je cilj doći do obavijesti, onda to nije tako.”

Vesna Alaburić pak dodaje da, ako ljudi nemaju status osumnjičenika, nema nikakve prepreke da njihov poslodavac ne bude nazočan. Strahovi jedne zaposlenice da bi zbog izrečenog na razgovorima mogla dobiti otkaz, što se također provlačilo kroz medije ovih dana, neutemeljeni su, smatra V. Alaburić.

“Bez zaključka PNUSKOK-a ili ako oni ne utvrde nešto neprimjereno gradonačelnik ne bi smio djelovati niti na koji način”, dodaje V. Alaburić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list