MUP više ne pušta Centar za Mirovne Studije u prihvatilišta migranata, kažu da šire laži: ‘Nedopustivo je ono što rade!’

(Foto: Facebook/CMS)

Ministarstvo unutarnjih poslova je Centru za mirovne studije (CMS) onemogućilo ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu i Kutini, odbivši produžiti sporazum o suradnji toj organizaciji.

CMS danas financiraju, među ostalima, Europska unija, Vlada RH, Ured za udruge,
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Sorosev Open Society Foundations, UNHCR, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, Ministarstvo, znanosti, obrazovanja i sporta RH, Grad Zagreb i drugi. Preko 70 posto sredstava dobivaju izvana, a godišnje primaju oko 4,5 miljuna kuna (oko 700.000 eura).

(VIDEO) Tko je feministkinja Lana Bobić – nova komentatorica HRT-ove emisije Peti dan

Dobar novac za brigu o “izbjeglicama”

Julija Krasnec je ispred Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava, koji dobivaju iznimno izdašne donacije iz svijeta a nerijetko i iz proračuna za svoje projekte, među inim prihvata izbjeglica, izjavila:

„Smatramo kako se radi o političkoj odluci, kojoj je cilj zastrašiti, marginalizirati i udaljiti organizacije koje javno govore o problemima s kojima se izbjeglice suočavaju, kao i o nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama.

Stranke ljevice predstavljaju politički program dolaska na vlast na festivalu kojeg financira Ministarstvo kulture, a gostuje mitropolit Porfirije

CMS od samih početaka pruža ljudima koji stanuju u prihvatilištima informacije o sustavu azila, kulturi i društvu, provodi tečaj hrvatskoga jezika te im pokušava olakšati proces integracije. Zahtjevamo od MUP-a da poništi spornu odluku te s CMS-om potpiše sporazum kojim će nam se vratiti pravo ulaska u prihvatilišta kako bismo mogli nastaviti s aktivnostima koje su potrebne tražiteljima azila.”

MUP tražio i zabranu “Are You Syrious”?

“Prije nekoliko mjeseci Ministarstvo unutarnjih poslova sudski je tražilo zabranu rada organizacije Are You Syrious?, a sada pokušava opstruirati rad Centra za mirovne studije i smanjiti mogućnost djelovanja organizacija koje upozoravaju na kršenja ljudskih prava. Vidimo ovo kao nastavak sustavnog onemogućavanja rada organizacija koje štite ljudska prava izbjeglica. Ovaj negativan trend pritiska na organizacije civilnog društva prisutan u nekim djelovima EU nije u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava.“, poručio je Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava.

Aktivisti pozvali policiju ‘da odbiju izvršiti naredbe o protjerivanju migranata iz Hrvatske’ i ‘ukažu na besmisao politika čuvanja granica”

CMS tvrdi kako MUP-ova tvrdnja da su trenutne aktivnosti drugih organizacija u prihvatilištima dovoljne ne stoji, jer mnoge nisu dostupne svim izbjeglicama, posebice smještenima u prihvatilištu u Kutini. “Potrebe izbjeglica analizirane su za izradu važećeg Akcijskog plana za integraciju u čijoj izradi su sudjelovale brojne organizacije i institucije, a mjere koje su tim planom donesene nisu se mijenjale i za neke od njih sunositelj je CMS”, kaže on. Iz CMS-a tvrde da ovakva odluka MUP-a “ne ide na korist niti hrvatskom društvu, ni državnim institucijama, a niti izbjeglicama”.

Dag Oršić, volotner CMS-a, kaže: koji je rekao: „mi smo tim ljudima najčešće prvi kontakt s društvom u kojeg su došli, zovu nas kada im treba objasniti kako negdje doći ili kako nešto obaviti. Centar za mirovne studije je od 2003. godine prisutan u prihvatilištima, najprije u Šašnoj Gredi, zatim u Kutini od 2006. te potom u Zagrebu od 2013. godine. Nakon 15 godina rada u prihvatilištima, preko 300 angažiranih volontera i volonterki, preko 6000 volonterskih sati u prihvatištima, preko 1000 tražitelja koji su sudjelovali u aktivnostima, sada se CMS-u zatvaraju vrata jer je upozoravao na nezakonita postupanja MUP-a.”

Ministar Božinović odgovorio na napad Centra za mirovne studije: Svi kojima je odobren azil u Hrvatskoj su boravili zakonito

“Izbacivanjem MUP pokušava ugušiti kontakt tražitelja azila s organizacijama civilnoga društva koje će zagovarati prava koja im se ugrožavaju. CMS neće prestati prozivati odgovorne za kršenje ljudskih prava i traži od predsjednika Vlade da stane na kraj MUP-ovom kažnjavanju onih koji progovaraju o nezakonitim praksama policije!”, priopćeno je iz CMS-a.

Pored prozivanja policije za kršenje ljudskih prava, organizacije za ljudska prava često prozivaju policiju i da ne kažnjava dovoljno strogo tzv. “govor mržnje”, odnosno kritiku njihovih politika.

IZ MUP-a tvrde da lažu

Nakon što su iz CMS-a iznijeli niz optužbi na račun MUP-a, stigla je i njihova reakcija. Naime, MUP tvrdi da CMS iznosi lažne tvrdnje.

U potpunosti su netočne i nedopustive tvrdnje Centra za mirovne studije, kojima nepotpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji na području pružanja podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenima u Prihvatilište za tražitelje azila (u daljnjem tekstu Sporazum o međusobnoj suradnji) tumače kao političku odluku s ciljem zastrašivanja, marginaliziranja i udaljavanja organizacije koja u javnosti upozorava na nezakonito postupanje djelatnika Ministarstva prema izbjeglicama.

Naime, s obzirom da Centar za mirovne studije nema važeći Sporazum o suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Ministarstvo nije u mogućnosti omogućiti ulazak volontera CMS-a u Prihvatilište za tražitelje azila.

Ministarstvo unutarnjih poslova nije pronašlo stvarne potrebe za potpisivanjem Sporazuma s Centrom za mirovne studije iz slijedećih razloga:

1. S obzirom na dostavljena izvješća Centra za mirovne studije o provedenim aktivnostima koje su uključivale učenje hrvatskog jezika i razgovore s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu kojih su tražitelje informirali o sustavu azila i integraciji, kao i uvidom u trenutno važeće sporazume koje Ministarstvo ima sklopljene s drugim udrugama i projekte u tijeku, nametnuo se zaključak da Centar za mirovne studije sadržajno nudi iste ili slične aktivnostima koje već provode ostale udruge koje djeluju u Prihvatilištu.

Ministarstvo unutarnjih poslova u ovom trenutku ima sklopljene sporazume o suradnji na području pružanja podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenim u Prihvatilištu za tražitelje azila i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita sa sljedećim udrugama: Isusovačka služba za izbjeglice (Jesuit Refugee Service); Hrvatski pravni centar; Ruke Nade (Croatian Baptist Aid); Baptistička Crkva Zagreb – Malešnica; Zemljani – Are You Syrious. Također, pružanje podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenim u Prihvatilištu za tražitelje azila i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita osigurano je i kroz projekt „Psihosocijalna podrška i socijalne usluge tražiteljima međunarodne zaštite“ koji provodi Hrvatski Crveni križ te projekt „Prevencija bolesti, psihološka podrška, pristup i pomoć u zdravstvenoj skrbi za tražitelje međunarodne zaštite – 4P“ koji provodi Medecins du Monde (MDM – Belgique).

2. Kako bi omogućili primjerenije i dostojanstvene uvjete stanovanja tražiteljima međunarodne zaštite, u međuvremenu je započela i ranije planirana rekonstrukcija Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu. Time su smještajni prostori za tražitelje međunarodne zaštite, ali i radni prostori smanjeni za više od trećine.

To uključuje i prostorije koje su ustupljene na korištenje svim ranije navedenim udrugama s kojima Ministarstvo ima sklopljene (važeće) sporazume o suradnji. Naravno, primarni cilj je bio tijekom rekonstrukcije prihvatilišta osigurati adekvatan smještaj tražiteljima međunarodne zaštite čiji je to životni prostor.

3. Ministarstvo ni na koji način ne sprječava rad Centra za mirovne studije u pružanju podrške tražiteljima međunarodne zaštite i osobama s odobrenom zaštitom budući da svoje aktivnosti mogu provoditi u svojim prostorima. Naime, tražiteljima međunarodne zaštite osiguran je besplatan javni prijevoz te im ni na jedan način nije ograničen pristup Centru za mirovne studije, niti kontakt s volonterima bilo koje udruge. Ministarstvo će vrlo rado, kao i za niz drugih aktivnosti putem oglasne ploče u Prihvatilištu omogućiti dostupnim kontakt podatke i informativne letke o aktivnostima koje nudi Centar za mirovne studije.

Naglašavamo kako ni u jednom trenutku Ministarstvo unutarnjih poslova nije tretiralo Centar za mirovne studije kao nepoželjnog partnera ili ga se iz bilo kojih razloga tretiralo na neprimjeren način.

“Nedopustivo je okrivljavanje MUP-a za smrt djevojčice Madine”

No, ono što smatramo nedopustivim je inzistiranje na tvrdnjama kojima se Ministarstvu unutarnjih poslova pripisuje odgovornost za smrt djevojčice Madine, unatoč tome što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u lipnju 2018. godine donio rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatih policijskih službenika granične policije.

Nadalje, tvrdnje kako MUP onemogućava pristup sustavu azila nemaju uporište u stvarnosti. Napomenut ćemo da je samo u 2018. godini Ministarstvo zaprimilo 998 zahtjeva za međunarodnom zaštitom i odobrilo 226 međunarodnih zaštita.

Zaključno, prema volonteru udruge Are You Syrious, Policijska postaja Vrbanja podnijela je optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 43. Zakona o strancima, jer je isti zatečen u pomaganju grupi migranata na način da im je mobitelom, a zatim i svjetlosnim signalima na osobnom vozilu davao upute gdje i kada mogu prijeći državnu granicu.

Prekršajni sud u Vukovaru, Stalna služba u Županji, je nakon provedenih usmenih rasprava donio presudu kojom je volontera proglasio krivim zbog prekršaja iz članka 43. Zakona o strancima. Protiv navedene presude mogla se izjaviti žalba Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu u roku od 8 dana”, kažu iz MUP-a.

Što je CMS?

CMS je osnovan za vrijeme Domovinskog rata kad se istaknuo izjednačavanjem agresije Srbije na Sloveniju, Hrvatsku, BIH i Kosovo s legitimnom samoobranom, i  inzistiranjem na “individualizaciji” ratnih zločina po načelu “svi su jednako krivi” te negiranju postojanja agresije. Suosnivačica Centra, Vesna Teršelič, aktivna i u brojnim drugim udrugama poput Documente, istakla se naročito u Domovinskom ratu kad je branitelje pozvala da polože oružje i predaju se.

Vesna Teršelič je također svojevremeno zajedno s HHO-om koji je tada vodio Žarko Puhovski sudskom vijeću u Haagu dostavila dokument o “preko 600 ubijenih civila u Oluji”, zaveden u sudu pod šifrom P2402. U dokumentu se tvrdi da je i nakon Oluje ubijeno 677 civila. Nakon rasprave sudsko vijeće je odbacilo dokument i navelo kako dokument ista ubojstva navodi u više navrata kao različita, te navelo kako “sudsko vijeće odbacuje dokument i ističe da će iz njega koristiti podatke samo ako su potvrđeni drugim metodama. Takvi potvrđeni podatci pokazuju da su u Oluji i poslije ubijena 42 srpska civila. Svaka žrtva zahtijeva istragu i kažnjavanje zločina, bez obzira s koje je strane počinjen, ali jedini veći zločin od toga je politizirati žrtve.

Danas CMS vodi Gordan Bosanac, koji je ujedno i član upravnog vijeća Gonga, kojeg mnogi blisko povezuju s SDP-om. GONG je nevladina udruga koja je u javnost bila uključena u rasprave oko izbora, izbornih procedura i zakonodavstva, ali su u ključnim trenucima sudjelovanja građana u izravnoj demokraciji – referendumu i demokratizaciji izbornog sustava koju je pokrenula građanska inicijativa “U ime obitelji” zauzeli svjetonazorsku, a ne proceduralnu ili demokratsku stranu.

Gordan Bosanac je inače jedan od osnivača LGBT grupe Iskorak te jedan od su-pokretača Queer Zagreb festivala.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr