Na ispitivanju bivši i sadašnji članovi uprave HT-a: Osumnjičeni za skrivanje dionica tijekom ovršnog postupka

Foto: snimka zaslona, fah, montaža narod.hr

Donosimo priču iz poslovnog svijeta gdje se jedan mali domaći poduzetnik ispriječio velikoj međunarodnoj korporaciji. Riječ je o priči s Facebook statusa Željka Markote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Markota široj publici poznat je kao autor vrlo popularne UČILICE koju su generacije školske djece igrale na TV-u i računalima, te kao pionir poduzetništva u telekomunikacijama. U telekom miljeu Markota je već dugi niz godina osobito je poznat po pravnom prijeporu s HT-om.

“…evo, kako sam i obećao:
MOJA POTENCIJALNO NAJVAŽNIJA OBJAVA U ZADNJIH PUNO GODINA
pročitajte, komentirajte i dijelite.
Nakon što 22,5 godine potražujem nezakonito otuđene novce od strane velike multinacionalke,
Nakon brojnih odluka regulatora, suda i stručnih mišljenja u moju korist,
Nakon što je multinacionalka prisvojila i godinama uspješno eksploatira za sebe lukrativno ‘’izuzeće od primjene domaćih propisa’’,
…. (nakon još mnogih ‘’nakon’’)
Prije 3 godine očigledno su, zbog uvjerenosti u svoju nedodirljivost, počinili formalno i ozbiljno kazneno djelo.
Nakon što sam općinskom državnom odvjetništvu podnio izuzetno dokumentiranu i jasnu kaznenu prijavu,
Nakon što je ODO odbacilo moju kaznenu prijavu (?!), iako pravni stručnjaci kažu da implikacije tog kaznenog djela upiru i u nadležnost Uskoka,
Nakon što sam prihvatio ‘’privatni’’ kazneni progon,
Nakon što je moja odvjetnica poslala puuuno požurnica na Sud,
Nakon što sam i ja napisao opsežnu požurnicu Predsjedniku suda (ovom prigodom zahvaljujem na žurnoj i očigledno efektnoj reakciji)
…prije nešto dana od Županijskog suda u Zagrebu dobio sam:
Rješenje kojim je sudac istrage odredio provođenje dokaznih radnji prvog ispitivanja I osumnjičenika D.T., II osumnjičenika J.J.M.T., III osumnjičene N.R., IV osumnjičenog B.B., V osumnjičene pravne osobe trgovačkog društva H. d.d. zbog kaznenog djela iz čl.241.st. Kaznenog zakona, te ispitivanje direktora oštećenika kao tužitelja Željka Markote, jer sudac istrage smatra da postoji osnovana sumnja na počinjenje kaznenog djela koje se I-V osumnjičenicima stavlja na teret.
Po ocjeni suca istrage I-IV osumnjičenici nesporno su, kao u to vrijeme odgovorne osobe V osumnjičene pravne osobe, tijekom ovršnog postupka, i kako bi osujetili namirenje tražbine vjerovnika, sakrili dionice u vlasništvu V osumnjičene pravne osobe na zbirne skrbničke račune kod više banaka.
Provođenje dokaznih radnji naloženo je PU Zagrebačkoj.
___________________
Ujedno zahvaljujem brojnim pravnim i drugim stručnjacima i profesorima koji su svojim stručnim i znanstvenim analizama pomogli da shvatim stvarnu narav mog poslovnog odnosa s V osumnjičenom pravnom osobom, jer sam napokon razumio njihov ”modus operandi”.
Nadam se kako je došlo vrijeme da se korupciju kao štetan društveni fenomen napokon počne sagledavati u međunarodnom kontekstu. Naime, očigledno je kako npr. naš turizam ili proizvodnja jabuka i mlijeka ne mogu postojati bez međunarodnih komponenti, te smatram kako i korupciju treba gledati kao međunarodni fenomen prisutan u RH preko različitih, najčešće korporativnih, nositelja sumnjivih interesa.
Slika korupcije bez njene međunarodne dimenzije je jednostavno zavaravajuća.
Mislim da bi posljedica takvih novih analiza i razmišljanja moglo biti potpuno razumijevanje ”tko smo, od kuda dolazimo i kuda idemo””, objavio je Markota na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno doznajemo kako se u konkretnom slučaju radi o tome da je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu naložio PU Zagrebačkoj ispitivanje tri osumnjičena člana bivše Uprave te jednog aktualnog člana Uprave Hrvatskih telekomunikacija i predstavnika HT-a kao osumnjičene pravne osobe. Naime, tvrtci g. Markote je, u jednom od više sudskih postupaka s HT-om, nakon gotovo 10 godišnjeg spora s HT-om dosuđen poveći iznos na ime previše zaračunatih usluga od strane HT-a. Kako HT unatoč pravomoćnoj presudi nipošto nije htio platiti presuđeni i dužni iznos, Markotina tvrtka je pokrenula ovrhu na dionicama u vlasništvu HT-a. Članovi Uprave HT-a osumnjičeni su da su su nakon saznanja da je na tim dionicama u tijeku ovršni postupak, sporne dionice u više navrata sakrivali na skrbničke račune više banaka sve kako bi zamutili vodu i onemogućili ovrhu. Sakrivanje imovine tijekom ovršnog postupka je kazneno djelo za koje je zapriječena kazna do jedne godine zatvora i goni se po službenoj dužnosti, a ispitivanje je potrebno provesti prije podizanja optužnice za kazneno djelo koje se osumnjičenicima i osumnjičenoj pravnoj osobi stavlja na teret.

Pojedinac u borbi protiv korupcije?

Markota je preuzeo kazneni progon nakon što je Državno odvjetništvo, unatoč tome što je ostvareno objektivno obilježje kaznenog djela, i na čuđenje struke, bez ispitivanja osumnjičenika odbacilo kaznenu prijavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na institucijama je da odrade svoj posao. U tom smislu ipak ohrabruje spomenuto rješenje Županijskog suda u Zagrebu jer možda svjedočimo velikim promjenama u našem pravosuđu.

Velika korupcija je isključivo međunarodna roba?

Radi bolje informiranosti, vrijedi pročitati sažetke razmišljanja o korupciji i zarobljavanju država koje su u znanstvenom radu objavili profesori s Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. D. Derenčinović, prof. Sunčana Roksandić Vidlička, prof. Marta Dragičević Prtenjača, a koji se mogu naći na poveznici: https://hr.wikipedia.org/wiki/Korupcija_i_zarobljavanje_dr%C5%BEave_u_telekomunikacijskom_sektoru_u_tranzicijskim_dr%C5%BEavama .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HT d.d. je nakon privatizacije u većinskom vlasništvu Deutsche telekoma, a DT-ov najveći vlasnik je Savezna Republika Njemačka. Međutim, općepoznato je kako niti druge globalne njemačke kompanije nisu imune na korupciju (VW – Dieselgate, Deutschebank, Siemens…). O samoj privatizaciji HT-a, kao i određenim repovima iz poslovanja se puno pisalo, a ovo je možda prvi puta da se kazneno preispituje i Uprava i sama tvrtka u vezi sa zakonitošću poslovanja.

Proučili smo i odluku Ustavnog sud, povodom ustavne tužbe HT-a, u kojoj se navodi kako je tvrtka majka – DT u godinama nakon privatizacije HT-u ispostavljao fiktivne račune za intelektualne usluge na štetu državnog proračuna zbog čega je HT manje obračunata i platio poreza i PDV-a u iznosu od više desetaka milijuna kuna. Međutim nije nam poznato jesu li su se u vezi tih poreznih utaja protiv HT-a vodili kazneni postupci.

Stoga ćemo u narednim danima donijeti analize i komentare stručnjaka za korupciju i međunarodni kriminal, te ako uspijemo i izjave spomenutih oko na početku navedenog slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.