Nakić odgovorila Vučetiću oko homoseksualnih parova i udomljavanja djece: ‘Neka pročita ove studije’

Foto: Nikolina Nakić, Facebook, fah, montaža narod.hr

“Najlakše je nalijepiti ljudima etikete prozivajući one druge za istu stvar. To nekako onda i tebe čini – manijakom, jel tako?”, objavila je Nikolina Nakić, kolumnistica, nekadašnja nastavnica, majka četvero djece i autorica bloga Genijalni um, na Facebooku u statusu u kojem se osvrće na govor Marka Vučetića iz Kluba nezavisnih zastupnika.

“Saborskom zastupniku Vučetiću koji je ljude koji se protive udomljavanju djece u gej obitelji nazvao manijakalnima preporučam da pročita studiju jednog renomiranog manijaka , inače kanadskog sveučilišnog profesora Douglasa W. Allena, koja koristi uzorak od 20 posto ukupne populacije Kanade prema podacima iz zadnjeg popisa stanovništva. Inače, jednoj drugoj studiji od jednog drugog manijaka, sociologa Mark Regnerusa sa sveučilišta Texas i Austin, prigovoren je premaleni uzorak pa je važnost kanadske studije upravo u tome što manijakalno potvrđuje zaključke teksaške samo na puno većem uzorku.

Allen je uspio izolirati i analizirati na stotine djece koja žive s homoseksualnim ili lezbijskim parom (u braku ili vanbračnoj zajednici sličnoj kohabitaciji) i podaci koje je dobio govore da će djeca iz istospolnih obitelji u prosjeku rjeđe završiti srednju školu.

Dok društvo uporno tvrdi da nema nikakve razlike u odgoju Allen je uspio pronaći značajne razlike i u samim istospolnim zajednicama.Dječaci prolaze bolje, odnosno imaju veću vjerojatnost da će završiti srednju školu kod dva roditelja homoseksualca nego kod dvije lezbijke. Kada se radi o djevojčicama, vrijedi suprotno.Dakle potpuno pada u vodu tvrdnja da majke mogu zamijeniti očeve i obrnuto.Ne zaboravimo Regnerusova zapažanja ne samo o nižoj razini obrazovanja nego o manjoj sigurnosti i zaštiti u obitelji,češće pate od depresije, češće su bili hapšeni, ako su ženskog spola, imali su više seksualnih partnera, kako muških tako i ženskih, imaju začudno 10 puta veću mogućnost da ih je roditelj ili odrasli skrbnik spolno dodirivao, imaju skoro 4 puta veću mogućnost da su bili „fizički prisiljeni“ na seks protiv svoje volje, imaju veću mogućnost da se suočavaju s problemom „vezivanja“ s obzirom na sposobnost da se oslone na nekoga, češće koriste marihuanu, češće puše, češće provode mnogo više vremena gledajući televiziju, češće su bili kažnjavani za veće prekršaje.

Ali da, zanemarite studiju iz zemlje koja ima dugu tradiciju zakonskog priznanja istospolnih parova i istospolnog roditeljstva i slobodno eksperimentirajte i dalje s djecom.

Najlakše je nalijepiti ljudima etikete prozivajući one druge za istu stvar. To nekako onda i tebe čini – manijakom, jel tako?”, objavila je Nikolina Nakić.

Podsjetimo, radni tjedan saborski zastupnici započeli su slobodnim govorom. Jedna od tema bila je odluka Centra za socijalnu skrb Zagreb koji je sredinom ovog mjeseca odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji je podnio homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić. U rješenju Centra piše da “ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda”.

Naime, u prosincu je u medijima objavljeno da je Upravni sud ukinuo odluku Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike da homoseksualni par ne može udomiti dijete povjereno na skrb Republici Hrvatskoj. Mediji navode kako je homoseksualni par koji je tužio Ministarstvo Upravnom sudu izjavio kako su dobili najljepši dar pod bor.

> Vučetić i Stazić napali Centar za socijalnu skrb koji je u interesu djeteta i u skladu sa zakonom odbio homoseksualni par

> Centar za socijalnu skrb odbio homoseksualni par – u interesu djeteta i u skladu sa zakonom

> Jutarnji list: Upravni sud poništio odluku Ministarstva da homoseksualni par ne može udomiti dijete 

> UIO: Djeca nisu poklon pa da ih država stavlja pod bor homoseksualnim parovima 

> Ordo Iuris: ‘Centar za socijalnu skrb na prvo mjesto stavio je zaštitu prava djeteta – ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove’ 

“Imali smo nekoliko slučajeva koji nas maksimalno provociraju kao društvo. Svjedočili smo slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića kojima je uskraćeno udomiteljstvo. Ono im je uskraćeno zbog jedne argumentacije, a to je protuhumana argumentacija. Argumentacija koja proizlazi ih onih slojeva društva koji smatraju da njihov reducirani pogled, reducirana ljubav i reducirano roditeljstvo, reducirana kultura, reducirani jezik, reducirana vjera, reducirana humanost trebaju biti mjera humanosti čitave države”, rekao je u svom slobodnom govoru Marko Vučetić iz Kluba nezavisnih zastupnika.

“Ovi zagovornici reducirane ljubavi i reducirane zbilje ne shvaćaju da spolni čin i seksualnost ne ulaze u područje odgoja, udomiteljstva i posvajanja. Oni koji smatraju da zbog seksualne orijentacije nekome treba uskratiti udomiteljstvo nisu ništa drugo nego manijakalni dijelovi društva koji Hrvatsku žele svesti na manijakalnu pseudo-tvorevinu“, dodao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr