Nakon HDZ-ovog poraza u Zagrebu izbori za novog čelnika 17. listopada

kostopeč herman kujundžić hdz izbori
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Katastrofalan HDZ-ov izbor kandidata za gradonačelnika Zagreba na nedavnim lokalnim izborima, Davora Filipovića, pomagao je pobjedi lijeve stranke Možemo. Sada zagrebačkom HDZ-u predstoje unutarstranački izbori. U nastavku donosimo neke važne informacije o njima.

Izbori 17. listopada

 

Oko 18.500 članova zagrebačkog HDZ-a imat će priliku u nedjelju 17. listopada od 8 do 19 sati izaći na unutarstranačke izbore i birati vodstvo tog ogranka stranke.

> Hoće li zagrebačko članstvo HDZ-a birati promjene ili će kupiti svoj dio magle?

> Ivan Kujundžić predstavio kandidaturu za predsjednika zagrebačkog HDZ-a

> Dr. Kostopeč kreće u kampanju prikupljanja potpisa za čelnika zagrebačkog HDZ-a

Izbori u HDZ-u istovremeno kreću u svih 576 županijskih, gradskih i općinskih organizacija i u preko 3000 mjesnih organizacija.

Čelnici i vodstvo tih organizacija (predsjednici i potpredsjednici) se biraju po načelu jedan član-jedan glas a upravna tijela (županijski, gradski i općinski odbori HDZ-a) po delegatskom sistemu.

Danas, 17. rujna, prijavljuju se kandidature te kandidati preuzimaju kandidacijske liste na kojima će u iduća 2 tjedna prikupljati potpise članova za svoju kandidaturu. Da bi se netko kandidirao, mora sakupiti 3% potpisa članova HDZ-a do 2. listopada. Nakon predaje potpisa, Gradsko izborno povjerenstvo će najkasnije u roku od 48 sati od isteka roka za podnošenje kandidatura provjeriti pravovaljanost kandidatura i utvrditi konačne liste kandidata za predsjednika i potpredsjednike Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba.

U nedjelju, 17. listopada, osim predsjednika i potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a biraju se i predsjednik i potpredsjednici HDZ-a pojedinih gradskih četvrti. Dakle, članovi koji izlaze na izbore dobivat će četiri listića – na prvom zaokružuju jednog kandidata za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, na drugom četiri kandidata za potpredsjednike zagrebačkog HDZ-a, na trećem kandidata za predsjednika HDZ-a gradske četvrti kojoj glasač pripada i na četvrtom 2 potpredsjednika gradske iste gradske četvrti.

Koliko članova ima zagrebački HDZ-a i kakva je bila izlaznost do sada?

 

Zagrebački HDZ broji oko 18.500 članova. Na proteklim unutarstranačkim izborima u Zagrebu, koji su se održali u studenome, bio je ponuđen samo jedan kandidat – Mislav Herman, a tada je izlaznost bila oko 5.000. No, budući da je tada bio samo jedan kandidat, bio je i manji interes za izlaznost na izbore. Na unutarstranačkim izborima za predsjednika cjelokupnog HDZ-a (kada su kandidati bili Andrej Plenković i Miro Kovač) izašlo je oko 6.000 članova u Zagrebu, pa bi se slična izlaznost mogla očekivati i sada.

Finale ovog unutarstranačkog izbornog procesa će se odviti početkom 2022. kada će izabranih 2200 delegata odnosno izaslanika na 19. Općem saboru HDZ-a birati 10 članova Predsjedništva stranke i 40 članova novouspostavljenog tijela HDZ-a koje će se zvati Nacionalni odbor (prema novom statutu stranke Nacionalno vijeće i Središnji odbor su spojeni u jedinstveno tijelo).

Predsjedništvo

 

Stoga, sada postoje 3 važna tijela koja upravljaju strankom – Predsjedništvo, Nacionalni odbor i Sabor stranke.

Sadašnje Predsjedništvo, osim članova koji su nedavno izravno izabrani (Plenković, Anušić, Butković, Bačić i Medved) i koji su izabrani na mandat od 4 godine, sastoji se od članova kojima sada istječe mandat, a koji su izabrani još u vrijeme Karamarkova vodstva, a kojima će se sada birati nasljednici.

Izbori u Zagrebu svakako su vrlo važni s obzirom na velik broj članova – izlaznost bi mogla biti veća nego što je broj birača u većini lokalnih jedinica.

Tko su dosadašnji kandidati za predsjednika gradskog HDZ-a?

 

Dosadašnje kandidature objavili su Pavo Kostopeč, Ivan Kujundžić, i aktualni predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.

Akademski kipar  Ivan Kujundžić svoju je kandidaturu predstavio 16. rujna.

– Samo hrabro i odlučno vodstvo slobodarskog duha zagrebačkog HDZ-a jamči pobjednički izborni rezultat HDZ-a u Zagrebu. Moj slogan će u tom smislu biti “Mi možemo pobijediti”, rekao je Ivan Kujundžić na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da se na tu funkciju kandidirao zbog nezadovoljstva aktualnim vodstvom zagrebačkog HDZ-a koji je, smatra, izgubio svaki dodir s članstvom, simpatizerima i Zagrepčanima.

Prema njegovim riječima, aktualna vlast, u liku Mesije s ulice, obećavala je brda i doline, a zapravo se radi samo o obećanjima, bez promjene.

Istoga dana, svoju je kandidaturu najavio i kirurg Pavo Kostopeč.

– HDZ Grada Zagreba treba nove ljude i svježe političke ideje, istaknuo je Kostopeč na predstavljaju svoje kandidature ispred hotela International.

– U tijeku su unutarstranački izbori i idućih 5 tjedana u javnom prostoru vidjet ćemo svakakvih tekstova, nerijetko manipulativnih te senzacionalnih naslova poput ovoga. Ono što je najvažnije, a što ćemo moj tim i ja komunicirati i neprestano ponavljati pod sloganom ‘Promjena dolazi!’, je činjenica da 17. listopada naše članstvo izravnim izborima po načelu ‘jedan član, jedan glas‘, bira novo vodstvo zagrebačkog HDZ-a. Ističem da ovi izbori nisu povezani s nacionalnom politikom HDZ-a – svaki pokušaj takve interpretacije, micanje je fokusa s onog što je najvažnije. Izlaskom na izbore svaka pojedina članica i član, biraju onog kandidata ili kandidatkinju i onaj tim koji svojom energijom, snagom, vizijom i osobnim odricanjima može vratiti zagrebački HDZ na pobjednički put i ponovno ga učiniti prvom političkom snagom Zagreba, poručuje dr. Kostopeč.

Ginekolog Mislav Herman također je objavio kandidaturu za čelnika zagrebačkog HDZ-a.

– Drage stranačke prijateljice i prijatelji, koračam HDZ-om zadnjih 25 godina, kroz Mladež i temeljni ogranak, i zato sam posebno ponosan što danas vodim zagrebačku gradsku organizaciju. Na krilima podrške koju iskreno osjećam svaki dan, pozivam vas da skupa nastavimo graditi zagrebački HDZ, napisao je Herman na Facebooku.

Predstavio je i svoj tim, u kojem su Nikolina Brnjac, Frane Barbarić, Mario Župan i Josip Aladrović.

– Vjerujem da će HDZ u ovim izborima pokazati snagu, dostojanstvo i zajedništvo. ‘Ajmo svi skupa!, poručio je Herman.

Herman je lani na čelnom mjestu zagrebačkog HDZ-a zamijenio Andriju Mikulića.

Rođen je 1977. u Zagrebu gdje je nakon gimnazije upisao Medicinski fakultet. Godine 2008. postaje specijalist ginekologije i opstetricije, te radi u Klinici za ženske bolesti i porođaje KBC-a Zagreb.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr