Nakon raskida suradnje s Amerikancima, savjetnik za otkup Ininih dionica postat će englesko-francuska banka?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Za danas je najavljeno održavanje sjednice Savjeta za Inu. Očekuje se da će na njoj biti izabran novi savjetnik za otkup Ininih dionica od mađarskog MOL-a, javlja HRT.

Prema neslužbenim informacijama to bi mogla biti englesko-francuska investicijska banka Lazard. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da zbog otkazivanja suradnje dosadašnjim savjetnicima na čelu s investicijskom bankom Morgan Stanley, neće biti financijskih posljedica. Vjeruje da se proces otkupa može dovršiti do kraja mandata ove vlade.

INA- Industrija nafte, d.d. (INA, d.d.) je osnovana 1. siječnja 1964. spajanjem Naftaplina Zagreb, Rafinerije nafte Rijeka i Rafinerije nafte Sisak. Prvih dana djeluje pod nazivom Kombinat nafte i plina, a 31. prosinca iste godine dobiva današnje ime. U razdoblju od 1980. do 1990. godine INA je najveće poduzeće u bivšoj Jugoslaviji. Zapošljava oko 32.000 radnika, a ukupni ostvareni prihod 1990. godine činio je deset posto sveukupnog gospodarstva Republike Hrvatske.

Koalicijska Vlada premijera Ivice Račana prodala je 25 posto plus jednu dionicu Ine MOL-u za 505 milijuna dolara.

U siječnju 2017. godine premijer Andrej Plenković zatražio je poništenje odluke Arbitražnog suda u slučaju INA-MOL, donesene u prosincu 2016. godine. Prema zaključcima Arbitražnog suda, Hrvatska nije dokazala da je Sanader primio mito od MOL-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt