Nakon Slovenije i Mađarske, SAD također blokira hrvatski ulazak u OECD, ministarstvo se brani da nisu spremni primiti novu članicu

Foto: fah

Nakon što je Mađarska prošle godine povukla protivljenje hrvatskom ulasku u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), organizaciju razvijenih zemalja svijeta s 36 članica, Slovenija je ostala pri svom stajalištu da i dalje blokira članstvo Hrvatske u OECD-u, ali se, prema zadnjim informacijama, i Sjedinjene Američke Države protive se ulasku Hrvatske u OECD.

“OECD je organizacija utemeljena na konsenzusu i bilo kakvu odluku o početku postupka pristupanja neke države donosi svih 36 članica”, priopćilo je Hini američko veleposlanstvo u Zagrebu ne navodeći pojedinosti.

Američki stav u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova tumače da se ne radi o blokadi Hrvatske, nego SAD smatra da OECD nije spreman za primanje novih članova.

“SAD se načelno ne protive proširenju OECD-a na nove članice, ali smatraju da u OECD-u još nisu izgrađeni dovoljni kapaciteti kako bi se moglo prihvatiti toliko država”, ustvrdilo je ministarstvo, dodajući na to da osim Hrvatske poziv za početak pregovora o pristupanju čekaju i Bugarska, Rumunjska, Peru, Argentina te Brazil.

Na Zrinjevcu kažu da SAD traži da tajništvo OECD-a i svih 36 članica prije proširenja izvrše određene reforme kako bi se stvorili preduvjeti za bolje funkcioniranje organizacije. “Prema tome SAD ne blokira ulazak Hrvatske, koja sudjeluje u radu nekoliko odbora i priprema se za proces proširenja kada za to dobije zeleno svjetlo”, navodi se u priopćenju.

Ulazak Hrvatske u OECD zato sigurno blokira Slovenija zbog odbijanja arbitražne presude o granici, a donedavno je to činila i Mađarska ističući da Zagreb ne poštuje odluke međunarodne arbitraže u slučaju Ina-Mol, zbog koje je pala i prijašnja hrvatska Vlada.

Budimpešta je u međuvremenu ukinula blokadu.

Osnovan 1960., OECD sa sjedištem u Parizu konzultativna je organizacija i glavni joj je cilj jačanje gospodarskog rasta zemalja članica i povećanje životnog standarda.

Izvor: narod.hr/hina