(VIDEO) Nakon što ga je Kovač pozvao da odustane od kandidature, Plenković njegove izjave nazvao karnevalom

Foto: snimka zaslona

U središnjici Hrvatske demokratske zajednice održana je svečanost 30. obljetnice prvog općeg sabora stranke. Za HDZ je ovo velik jubilej.

Prije točno 30 godina u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski” završen je Prvi opći sabor HDZ-a, a za predsjednika stranke izabran budući prvi predsjednik Franjo Tuđman. Na Saboru su kao gosti nazočili konzuli SAD-a, Francuske, Italije, predstavnik kanadskog veleposlanstva. Ukupno je bilo oko 600 promatrača i gostiju i 54 predstavnika različitih medija. Dva mjeseca nakon toga HDZ pobjeđuje na prvim višestranačkim izborima.

> Kovač pozvao Plenkovića da odustane od kandidature za predsjednika HDZ-a: ‘Ne možemo imati vodstvo koje vodi politiku SDP-a’

> Jandroković odbio Kujundžićev zahtjev za produljenjem roka za skupljanje potpisa

Ovaj događaj u HDZ-u je došao obilježiti stranački vrh – predsjednik stranke Andrej Plenković, članovi predsjedništva stranka, brojni istaknuti članovi, ministri iz Vlade te članovi zajednice utemeljitelja stranke.

Premijer Andrej Plenković u svom je govoru poručio:

– I mi danas s punom svješću da provodimo one temelje zacrtane politike još 1990. godine realiziramo upravo tu njegovu ambiciju. Danas je Hrvatska pod vodstvom i HDZ-a i naše Vlade puno snažnija i utjecajnija međunarodno nego što je ikada bila, rekao je Plenković.

Doajen HDZ-a Vladimir Šeks osvrnuo se na aktualnu situaciju i poručio svima koji smatraju da je stranka skrenula ulijevo da iskrivljuju istinu.

– Jedina istinska hrvatska stranka koja je do srži prožeta doktrinom suverenizma, koja znači suverenu hrvatsku državu, ali i integriranu u Europu, je Hrvatska demokratska zajednica, rekao je doajen HDZ-a Vladimir Šeks.

Kovač pozvao Plenkovića da povuče kandidaturu, on mu odgovorio kako je fašnik i nazvao to karnevalom

HDZ obilježava svoj jubilej samo nekoliko tjedana uoči unutarstranačkih izbora. Ta se tema nije mogla izbjeći ni jučer. Naravno, glavna tema u HDZ-u su nadolazeći izbori unutar stranke.

S obzirom na oštri start tenzije su se proteklih dana ipak smirile, ponajprije zbog činjenice da medijski obračuni samo štete stranci.

Do isteka roka za predaju potpisa ostalo je još tri dana. Kako se doznaje tim Andreja Plenkovića potpise će predati u četvrtak. Iz tog tima su uvjereni kako će na čelu stranke ostati premijer Plenković te nastaviti pripreme stranke za parlamentarne izbore.

Iz suprotnog tabora tima kojem je kandidat za predsjednika Miro Kovač najavljuju kako će potpise predati u petak. Potpise bi tada, kako se neslužbeno doznaje, trebao predati i Milijan Brkić. No naglašavaju kako su se suočili sa opstrukcijama na terenu prilikom sakupljanja potpisa te da je brojka o broju članova stranke nerealna.

Isto vezano za broj članova tvrdi i kandidat za potpredsjednika stranke Ivan Kujundžić koji je zatražio produžetak roka za prikupljanje potpisa na unutarstranačkim izborima, te poziva da se još jednom prebroje članovi.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istaknuo je u odgovoru na zahtjev Kujundžića da produži rok za prikupljanje potpisa kako za to nije nadležan, te da je Kujundžićev zahtjev proslijedio mjerodavnom tijelu – Središnjem izbornom povjerenstvu HDZ-a.

Miro Kovač i jučer je istaknuo kako HDZ više nije stranka koja okuplja kao prije 30 godina, već podijeljena stranka zbog samovoljnih odluka Plenkovića. Naglašava kako Hrvatskoj treba borba protiv korupcije i tu kaže kako nije zadovoljan s Plenkovićem. Smatra kako on ne može dobiti parlamentarne izbore stoga za njega ima poruku.

– Pozivam gospodina Plenkovića da u interesu HDZ-a i u interesu budućnosti ove zemlje odustane od kandidature za predsjednika HDZ-a, rekao je Kovač.

Uskoro je stigao i odgovor Plenkovića.

– Je, danas je fašnik, baš sam o tome razmišljao. Karneval je karneval, komentirao je Kovača.

– Teško mi je zamislivo da netko poziva čovjeka koji ima u ovom trenutku možda i 40.000 potpisa potpore članova HDZ-a da odustane od kanditure kako bi on ostao jedini kandidat. Nema tu puno demokracije i mudrosti, komentirao je Kovačev poziv Plenkoviću Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr.Franjo Tuđman”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr