Jandroković odbio Kujundžićev zahtjev za produljenjem roka za skupljanje potpisa

Foto: snimka zaslona, fah Fotomontaža: narod.hr

HDZ-ov Ivan Kujundžić poslao je pismo Gordanu Jandrokoviću u kojem je tražio produžetak roka za prikupljanje potpisa za kandidature na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Jandroković mu je odgovorio kako produženje roka nije moguće, jer bi se time skratilo vrijeme kampanje kandidatima.

Odgovor Gordana Jandrokovića prenosimo u cijelosti.

“Prije svega, s obzirom da kao glavni tajnik HDZ-a nisam nadležan za pitanja koja ste mi postavili u vašim pismima proslijedio sam ih Središnjem izbornom povjerenstvu HDZ-a kao mjerodavnom tijelu za neposredno provođenje unutarstranačkih izbora. Središnje izborno povjerenstvo Vam je na vaše upite odgovorilo dopisom od 14. veljače 2020. godine.

Pravilnikom o unutarstranačkim izborima u Hrvatskoj demokratskoj zajednici usvojenom jednoglasno na sjednici Nacionalnog vijeća HDZ-a, u članku 49. je utvrđen rok od 30 dana prije održavanja izbora od kojeg se mogu prikupljati potpisi na obrascima utvrđenim od Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a. Obrasci za kandidaturu i obrasci za prikupljanje potpisa potpore kandidaturama su vama, kao i svim drugim potencijalnim kandidatima, bili dostupni 5 dana prije tog roka, tj. već od 10. veljače 2020. godine.

Člankom 53. Pravilnika je propisan rok od 15 dana prije dana održavanja izbora za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a za podnošenje kandidatura, a koji prema navedenoj odredbi ističe 28. veljače 2020. godine u 24,00 sati. Iz tog razloga produženje roka za prikupljanje potpisa od 5 dana koji tražite nije moguće, kao i iz razloga što bi se time značajno skratilo vrijeme službene izborne promidžbe kandidata.

Odlukom Nacionalnog vijeća HDZ-a, ugrađenom u odredbu članka 100a. Pravilnika, utvrđeno je pravo sudjelovanja na unutarstranačkim izborima članovima koji su upisani u evidenciju članstva HDZ-a (CRM) zaključno s 24. siječnja 2020. godine. Od tada pa sve do 7. veljače 2020. godine svi članovi HDZ-a su imali mogućnost provjeriti u svojim temeljnim, općinskim, gradskim i Županijskim organizacijama HDZ-a i organizacijama HDZ-a gradskih četvrti i Gradskoj organizaciji HDZ-a Grada Zagreba jesu li upisani u popise članstva i zatražili njihovo ažuriranje.

Županijski odbori i Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba su do 10. veljače 2020. godine Odjelu za analitiku i članstvo HDZ-a dostavili ažurirane popise članstva koje je Središnje izborno povjerenstvo utvrdilo kao konačne za sudjelovanje na unutarstranačkim izborima.

Naglašavam također, da je broj potrebnih potpisa potpore kandidaturama za izbor predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-apropisan člankom 74. stavkom 1. Statuta HDZ-a usvojenom na XVIII. općem saboru HDZ-a održanom 26. svibnja 2018. godine”, napisao je Jandroković u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr