Nakon što joj je oduzet sin: Alessandro Avenati mora platiti 86.000 kuna alimentacije Nini Kuluz

Foto: Fah .

Alesandro Avenati po nalogu splitskog općinskog suda mora platiti za uzdržavanje malodobnog sina Cesarea mjesečno po 1000 kuna za razdoblje od travnja 2011. godine do zaključno s lipnjem 2018. godine, što je ukupno 86.000 kuna plus zakonske zatezne kamate, prenosi Večernji list.

Malodobnog tužitelja zastupao je poseban skrbnik, odvjetnik Domagoj Mužić. O Cesaru je u tuženom razdoblju brinula i financirala ga dječakova majka Nina Kuluz, koja je s jednoipolgodišnjim dječakom svojedobno pobjegla iz Italije prvo u Bosnu i Hercegovinu, a kada je stasao za školu, u Split. Prošle godine je izvršena sudska odluka te je dječak predan ocu.

“Usprkos takvom postupanju majke malodobnog tužitelja, on ne može snositi odgovornost za njeno postupanje niti biti zakinut za prava koja mu pripadaju. Jedno od tih prava jest i pravo na uzdržavanje od onog roditelja s kojim faktički ne živi” piše u obrazloženju presude sutkinje Dunje Rumora koje prenosi Večernji.

Avenati: To je izrugivanje

U tužbi, zaprimljenoj 29. travnja 2011. je navedeno kako dječak živi s majkom koja je nezaposlena i ne ostvaruje nikakva primanja, a otac ne doprinosi za njegovo uzdržavanju. Odgovarajući na tužbu, 2. ožujka 2015. Avenati je naveo kako je majka odvela dijete bez njegove suglasnosti iz njihovog doma u Italiji, nakon čega je njemu dodijeljena skrb nad djetetom.

“Sve dok ne budem u mogućnosti vidjeti svoje dijete, odnosno dok se ne provede ovrha po pravomoćnoj sudskoj odluci, potraživanja tražitelja po majci predstavljaju besramno ruganje s ocem koji ne zna kako mu dijete izgleda, ne zna gdje je ni s kim živi. Ovaj zahtjev predstavlja izrugivanje s pravnim sustavom Republike Hrvatske” napisao je Avenati.

“Nesporno je da tuženik kao otac dužan doprinositi za uzdržavanje malodobnog tužitelja, a imajući u vidu mogućnosti svakog od roditelja kao i potrebe malodobnog tužitelja sud smatra da je tuženik kao otac bio u mogućnosti doprinositi za uzdržavanje djeteta mjesečno iznosom od 1000 kn.

Slučaj Cesarea Avenatija: otvoreno pismo ministru Bošnjakoviću

Navedeni iznos sud je utvrdio uzimajući u obzir sva primanja i stvarne mogućnosti stjecanja zarade oba roditelja te vodeći računa da je majka tužitelja kroz utuženo razdoblje dijete čuvala i da se skrbila o njegovim potrebama” piše u obrazloženju presude.Sud isto tako napominje da je iznos utvrdio vodeći računa o tome da je tuženik radno sposoban te da unatoč velikim novčanim dugovanjima ima u vlasništvu velik broj nekretnina.

Podsjetimo, nakon dugotrajne bitke i prosvjeda podrške majci koja se borila za ostanak sa djetetom, 20.lipnja 2018., Cesare Avenati po sudskoj odluci prešao je granicu i nakon sedam godina došao u zemlju u kojoj je rođen – Italiju.

Silvana Oruč Ivoš: Ovrha djeteta dokaz je institucionalnog nasilja! Gdje je Istanbulska?!

Dječak je iz stana izveden bos zbog nespremnosti majke da prihvati mogućnost da će otići s ocem. Cesare je plakao i vikao kada su došli u stan provesti predaju, ali se kasnije smirio tijekom razgovora sa psihijatricom i dvije psihologinje koje su ga odvojile nasamo. Tijekom boravka s dječakom zaključeno je da je izmanipuliran i data je dozvola za provođenjem ovrhe do kraja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji list

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.