Nasljeđe SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine – Zašto rastu poticaji i uvoz hrane, a opada proizvodnja?

Foto: Fah

Pretjerani uvoz hrane u Hrvatsku bio je tema gospodarskog komentara Tomislava Cerovca u Studiju 4 na HRT-u. Slučaj Agrokor otkrio je puno drugih slabosti u našem gospodarstvu, prije svega u poljoprivredi. Unatoč sjajnim resursima i poticajima u poljoprivredi, Hrvatska svake godine uveze oko 2,5 milijarde eura hrane. Čak i jaja više ne proizvodimo dovoljno za naše potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2004. do 2016. hrvatskim je poljoprivrednicima isplaćeno oko 36 milijardi kuna poticaja a istovremeno je proizvodnja smanjena za 27 posto. Očito su nepravilnosti u sustavu i kriva upotreba poticaja doveli do toga. Lutalo se u politikama i rješenjima, ali svako je pokušaj ispao još veći promašaj.

> Petir Jakovini: Vi ste devastirali hrvatsko selo, ovo je čista zloupotreba vlasti i položaja

Pravi su problemi poljoprivredno zemljište, poticaji i ono što se proizvodi. Hrvatska danas troši 6,5 milijardi kuna hrane vrjednije od onog što proizvede. Makar se trebalo postrožiti kvalitetu uvezene hrane, koja je bila upitna, spajanje industrije i poljoprivrede te poljoprivrede i turizma svakako je moglo pomoći. Skupi krediti svakako su doprinijeli ovoj situaciji. Proizvodimo kvalitetnu hranu i izvozimo je u velikoj mjeri, istaknuo je Cerovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> SDP-ov ministar poljoprivrede dao je 2 mlrd. kuna Todoriću – kada će odgovarati za sve svoje afere?

Mostov zastupnik Miro Bulj početkom travnja 2017. tijekom izbijanja afere s Agrokorom upozorio je da su za SDP-ova ministra poljoprivrede Jakovine dvije milijarde kuna potrebnih OPG-ovima otišle Todoriću.

“Hrvatska je štitila sve tajkune – od onih koji su u Splitu prodavali manistru do onih koji su imali dvore kao što je Todorić, očito je planski vođen kako bi netko drugi to preuzeo. Pitaju me blagajnice Konzuma što će biti, Marasa to nije briga jer je SDP-ov ministar poljoprivrede dao dvije milijarde kuna Todoriću, a ne malim OPG-ovima. Loše ste vodili ovu državu”, poručio je Miro Bulj SDP-ovom Goranu Marasu, ministru poduzetništva i obrta u Vladi Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Konačno: Državno odvjetništvo Vukovar traži od Čobankovića nadoknadu štete državi – kad će doći na red Linić, Ferenčak, Jakovina?

Sredinom ožujka objavljeno je da Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru od Petra Čobankovića bivšeg ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva (2003. do 2008.) potražuje 37 995 764 kuna zbog štete za Republiku Hrvatsku.

> Šokantni podatci: Evo kako se vara na poticajima za pašnjake koji ne postoje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane unatoč brojnim medijskim napisima, i prozivkama u Hrvatskom saboru, Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, koji je iza sebe ostavio brojne repove, svoj je mandat odradio do kraja, a do danas nije pokrenut niti jedan postupak kojim bi se utvrdila kaznena ili neka druga odgovornost.

Jedino je nakon otkrivene afere u Hrvatskim šumama i ugovorima koji su čelništvu ove tvrtke jamčili visoke bonuse, Jakovina odustao od kandidature za izbore za Hrvatski Sabor u rujnu 2016. tvrdeći da u svome radu nije činio ništa protivno zakonima, niti se protiv njega zbog njegovih postupanja vode ikakvi postupci. “Međutim, u ovom trenutku izložen sam napadima koji se koriste da se dovede u pitanje ne samo moj integritet, već i vjerodostojnost politike stranke koje sam član, SDP-a”, ustvrdio je lani Jakovina.

Iako SDP nije na vlasti već više od godine dana, korupcijski repovi bivšeg ministra poljoprivrede izranjaju na površinu i danas.

Tako je u ožujku ove godine objavljen popis tvrtki koje su dobile novac iz drugog natječaja za mjeru Programa ruralnog razvoja dok je Ministarstvo poljoprivrede vodio bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj koji je završio u siječnju prošle godine odnosi se na sektor svinjogojstva i peradarstva, no novac je među ostalima dobilo pogrebno poduzeće, servis za prodaju vatrogasnih aparata te obrt za izradu i prodaju ogrjevnog drveta.

Osam tvrtki dobilo 83,7 mil. kuna iz mjere ‘svinjogojstvo i peradarstvo’. Među njima su i veterinarske stanice, pogrebna poduzeća te državni zatvori.

Prva mjesta ljestvice ovih tvrtki koju je Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavila zauzimaju anonimne tvrtke koje je nemoguće pronaći i u sudskom registru, naveo je Večernji list.

> Nova afera SDP-ovca Jakovine: Novac iz Programa ruralnog razvoja dobili pogrebno poduzeće i državni zatvor?

U aferi zbog koje je Jakovina odustao od kandidature u rujnu 2016., predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić, i još dvoje članova Uprave – Marija Vekić i Ivan Ištok, zatražili su isplatu milijunskog bonusa na koji “imaju pravo” prema tajnom ugovoru kojeg su sklopili u razdoblju 2014.-2105. tj. s bivšim SDP-ov ministrom Tihomirom Jakovinom.

> SDP-ov Tihomir Jakovina obećao milijunske bonuse direktorima Hrvatskih šuma

Taj isti Jakovina bio je dakle doveden u vezu sa slučajem kada je Europska komisija pokrenula istragu zbog sumnji da je dodjeljivao novce iz europskih fondova njemu bliskim trgovačkim društvima, ali i u slučaju šećerane u kojoj je, suprotno odluci Upravnog suda, stavljao u povlašten položaj jednu od tri šećerane.

> Zašto DORH nije SDP-ovog Jakovinu istražio zbog pogodovanja jednoj hrvatskoj šećerani?

Jedna od afera je i ona o Agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja daje poticaje za tuđe zemljište.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero neugodno se iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

> Još jedan u nizu ‘propusta’ Tihomira Jakovine: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljišta

Za vrijeme mandata SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine umjetno su se stvarali uvjeti za dobivanje europskih sredstava.

Još 2014. godine Marijana Petir opetovano je upozoravala na razaranje hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede.

“Nekoliko puta upozorila sam predsjednika Vlade, gospodina Zorana Milanovića, da ministar Jakovina uništava selo i seljake i da treba biti smijenjen. Ove poplave pokazale su da Jakovina narušava nacionalnu sigurnost, sve što se dogodilo poprimilo je prevelike razmjere zbog toga što nije reagirao na vrijeme kao glavna osoba”, istaknula je tada za Večernji list Petir.

Niz prekršaja, zloporaba vlasti i položaja

Kada je Ministarstvo poljoprivrede u mandatu SDP-ovca Tihomira Jakovine izradilo pravilnik i pripremilo natječaj, Marijana Petir je, kako kaže, primjetila da se stvaraju neki umjetni uvjeti koji će pogodovati određenim tvrtkama. Program ruralnog razvoja namijenjen je prije svega obiteljskim gospodarstvima, stoga smo apelirali na ministra Jakovinu da promjeni pravilnik koji omogućuje kasnije malverzacije te da poništi natječaj. Ministar se na to oglušio, rekla je.

Nalaz Europske komisije potvđuje ono što smo i mi govorili. Učinjen je niz prekršaja, ovo je čista zloupotreba vlasti i položaja, smatra Petir i dodaje kako se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima onemogućilo da dobiju novac koji njima život znači. Ako je više osoba bilo upleteno u ovo, riječ je o zločinačkom pothvatu, upozorila je europalamentarka u HRT-ovoj emisiji.

Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede s brojnim aferama

Tihomir Jakovina bio je jedan od najkontroverznijih ministara u Vladi u Zorana Milanovića, uz bivšu ministricu kulture, Andreu Zlatar Violić.

SDP-ovog ministra poljoprivrede ‘proslavile’ su brojne i uglavnom u više navrata medijski elaborirane afere, međutim, ništa se nije dogodilo iako su u nekoliko navrata oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru, kao i brojni nezavisni stručnjaci te njegovi bivši suradnici, tražili njegovu smjenu. Svakom novom aferom ministar je bivao sve bahatiji, doimao se nedodirljivim i to isključivo zato što je imao savršeno zaleđe u stranci kao mlađi kadar SDP-a. Ni za trenutak, unatoč aferama, mu ostavka nije pala na pamet, niti je prošli premijer Zoran Milanović mislio smijeniti svog stranačkog kolegu i ministra kome očito beskrajno vjeruje.

Čistke kadrova

Vlada Zorana Milanovića smijenila je gotovo sve čelne kadrove u Hrvatskoj poljoprivredno-savjetodavnoj službi. Oni su tijekom prethodne vlasti, koja tada nije bila u koaliciji s SDP-om, gotovo u pravilu dolazili iz redova HSS-a.

Tijekom pregovora o pristupanju Europskoj uniji upravo je ministarstvo poljoprivrede prednjačilo po uspješnosti obavljenog posla, radila je na tome ekipa koja je dobro baratala europskim zakonima, kvotama…

Čim je Kukuriku Vlada sa SDP-ovcem Zoranom Milanovićem na čelu došla na vlast krenula je u čistku tih kadrova. U ministarstva su dolazili podobni partijski kadrovi koje se nije previše pitalo što znaju i koliko su sposobni.

Iako je čistka provedena, ni ti novi kadrovi nisu mogli baš najbolje surađivati s Jakovinom, pa je već u drugoj godini njegova mandata došlo do ostavki nekoliko njegovih pomoćnika. Time su se usporili poslovi u Ministarstvu poljoprivrede.

Za trajanja mandata Tihomir Jakovina mijenjao je i svoje najbliže suradnike pravdajući smjene političkim ispraznicama “neki od njih su otišli iz osobnih razloga, dok neki nisu uspijevali pratiti ritam reformi koje Ministarstvo poljoprivrede provodi”.

Prema hrvatskim seljacima bivši SDP-ov ministar Jakovina pokazao je iznimnu ravnodušnost i neosjetljivost poručujući im da se oni moraju promijeniti.

Mediji su redovito pisali i upozoravali da ministar pati od nedostatka vizije i strategije ruralnog razvoja, što je potvrdila i EU kad je javila da smo među tri zemlje “koje ozbiljno kasne u izradi programa ruralnog razvoja”.

Za Zorana Milanovića Jakovina je bio prihvaljiv ministar i nije nalazio ništa sporno u aferama svojeg stranačkog kolege.

Afera ‘Apoteka’

Jedna od najvećih afera ministra Jakovine svakako je ona koja se medijski kolokvijalno naziva “afera apoteka”, koja je zapravo pokazala da je ministar bio u sukobu interesa. Naime u prosincu 2012. godine mediji su otkrili da je ministar Tihomir Jakovina, iako je u to vrijeme već godinu dana bio ministar i obnašao tu odgovornu dužnost, kao vlasnik te direktor tvrtke TJ-PROM, što državi, što nekolicini drugih vjerovnika, ukupno dugovao više od 150 000 kuna, to mu je okvalificirano kao sukob interesa koji je zapravo trajao od 2001. godine i njegovog izbora za načelnika općine Bukovlje. Vlada je zapravo tu aferu dobrim dijelom prešutjela kao i upozorenja koja su stizala iz oporbe ali i od neovisnih političkih analitičara koji su ovakvo ponašanje ministra okarakterizirali politički štetnim. Nakon što se čitav skandal razotkrio ministar je jednostavno prodao svoju tvrtku za 400 000 kuna te u tome nije vidio ništa sporno, naprotiv. Ne samo da nije priznao pogrješku već se pokušao opravdati da se na prodaju odlučio zato što ne želi da mu se spočitava formalno vlasništvo nad tvrtkom koju je ipak prodao više nego formalno, za stvarne novce.

“Šećerna afera”

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je proizvodnu EU kvotu, koju su tri hrvatske šećerane od 2007. do 2011. ravnopravno dijelile po 33%, 2012. godine, o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer tržišne godine 2013./2014., preraspodijelio na način da je virovitičkom Viru dodijelio 9643 tone manju godišnju kvotu. Naime, ministrova raspodjela dobivene proizvodne kvote EU od 192.877 tona je bila na 65% u korist Vira i Sladorane te 35% u korist osječke šećerane.
Zbog svega Sladorana d.d. je podnijela kaznenu prijavu USKOK-u posebno ističući Jakovinu kao osobu koja ih je oštetila za najmanje 100 milijuna kuna, a šećeranu Viro za još 15 milijuna kuna.

Odradio mandat do kraja na štetu hrvatske poljoprivrede

SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u više je navrata zaslužio smjenu, ali je odradio mandat do kraja i predao Ministarstvo poljoprivrede svome nasljedniku prof. Davoru Romiću, a svoj mandat ocijenio je ocjenom 3+.

Ministarstvo Tihomira Jakovine godinama nije vodilo brigu o proizvodnji i stanju na terenu, stoga su rezultati poražavajući. Izgubili smo ljude i novac, a sad smo dobili i pljusku od Europske komisije, rekla je u Otvorenome Ružica Vukovac, Mostova saborska zastupnica o radu bivšeg SDP-ovog ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.