Nastavnica uputila izvrsno pitanje ministarstvu: ‘Zašto se ne možemo samotestirati kao učenici?’

nastavni
Foto: Thinkstock

U redakciju Narod.hr javila se nastavnica u srednjoj školi na jugu Hrvatske, te upozorila na jednu od brojnih nelogičnosti vezano za covid potvrde i testiranja na prisutnost koronavirusa.

“Zar Ministarstvo znanosti i obrazovanja vjeruje roditeljima više nego nastavnicima? Zašto se i nastavnici ne mogu sami testirati, baš kao što roditelji testiraju djecu?”, pita se profesorica, čiji su podatci poznati uredništvu.

> Sindikat hrvatskih učitelja podnio je prijedlog za ocjenu ustavnosti uvođenja COVID potvrda

“Testiranje o svom trošku”

“Testiram se o svom trošku još od kraja prosinca, a neki moji kolege i od početka odluke stožera sredinom studenog. Nitko još nije dobio naknadu za testiranje, iako je odlukom stožera izričito naglašeno da testiranje financira država.
U stavku 9. Odluke stožera od 12. studenog 2021. jasno je naznačeno da je poslodavac obvezan “refundirati troškove testiranja za potrebe dolaska na posao”, objasnila je svoj slučaj, ali i problem s kojim se susreću njezini kolege.

Zašto i zaposlenima nije ponuđena opcija samotestiranja?

Ova nastavnica je o ovome nepoštivanju odluke stožera oko testiranja izvijestila Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te ih upitala:
“U svjetlu najnovijih odluka stožera, dijeljenju besplatnih testova učenicima, postavlja se nekoliko pitanja:
– zašto i zaposlenima nije ponuđena opcija samotestiranja? Zar djeca i njihovi roditelji uživaju veće povjerenje ministarstva od profesora i ostalih javnih i državnih službenika?
– dok se testovi dijele besplatno po školama za učenike, zašto te iste testove mi moramo plaćati?
– zašto profesorima još uvijek nije isplaćena obvezna naknada troškova testiranja?
– kada možemo očekivati da država ispuni svoju obvezu i refundira troškove testiranja?”

Lani je bilo više od 32.000 necijepljenih u obrazovanju

Podsjetimo, potvrda o cijepljenju, preboljenju i negativan test od sredine studenog  lani obavezni su za sve zaposlenike državnih i javnih službi, kao i za građane koji se koriste njihovim uslugama i dolaze u njihove prostore.

Prema podatcima Ministarstva znanosti i obrazovanja iz studenog, više od 32 tisuće djelatnika osnovnih i srednjih škola te visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta nije cijepljeno.

Ukupan iznos potreban za provedbu mjere njihova testiranja, dva puta tjedno, iznosi oko 27 milijuna kuna mjesečno. Procjena je napravljena na temelju tadašnje prosječne cijene koju za brzi antigentski test na covid donosi HZJZ.

> Sindikat učitelja o samotestiranju učenika: ‘Kad smo mislili da ne može gluplje, evo još gluplji detalj’

> Nabavlja se 3 milijuna testova za samotestiranje učenika: Što ako roditelji odbiju testirati dijete?

Samotestiranje djece

U međuvremenu je, početkom veljače ove godine, donesena odluka o nabavi tri millijuna testova za samotestiranje učenika. Ravnateljstvo za robne zalihe provelo je postupak otvaranja i analize ponuda za nabavu brzih antigenskih testova (BAT) za samotestiranje učenika te je donesena odluka o nabavi tri milijuna komada testova. Prva tranša od milijun testova je već isporučena.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove je troškove procijenilo na nešto više od 20 milijuna kuna.

> Samotestiranje djece: Od besmislenih slogana do Pavić-Šimetin i opisa testiranja kao ’15 radosnih minuta’

> Dopis roditelja ravnateljima: “Želimo čuti odgovore na naša jasna pitanja o testiranju našeg djeteta!”

“Nema diskriminacije”

Ministar Radovan Fuchs je prije uvođenja samotestiranja djece rekao:

“Ova mjera ni na koji način ne utječe na obrazovni proces i ne smije biti apsolutno nikakve diskriminacije. Djeca koja se testiraju i ona koja se ne testiraju idu normalno u školu, a jedina razlika je u tome da će djeca koja ne provode samotestiranje, ako budu u kontaktu sa zaraženom osobom, morati u samoizolaciju“, naglasio je ministar Fuchs.

Ana Tuškan iz Sindikata učitelja u Dnevniku N1 je govorila o samotestiranju učenika. Tuškan je upozorila na moguće probleme koji bi se mogli javiti pri provedbi mjere.

“Upitno s epidemiološkog i financijskog stajališta”

Naglasila je da je mjera vrlo upitna i što se tiče epidemiološkog stajališta i financijskog. “Kao drugo, nemoguće ju je kontrolirati”, rekla je Tuškan.
Istaknula je da poseban problem predstavaljaju situacije u kojima roditelji upišu neistinite podatke.

“Znamo što je bilo s mjerenjem temperature, znamo da su moguće situacije gdje roditelji puštaju djecu koja su bolesna. Naravno da će toga biti i da se to ne može izbjeći. Tada dolazimo do problema – što ako učenik koji bi trebao biti u samoizolaciji zbog neistinitih podataka ne bude?”, navodi Tuškan.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.