Neka nakon Jasenovca, Josipović, Milanović i Leko dođu i na Bleiburg

Hrvatska zora – stranka naroda obavještava Ivu Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, Predsjednika Vlade i Josipa Leku, predsjednika Sabora da se ovih dana sprema svehrvatska komemoracija za stotine tisuća žrtava Bleiburga i križnih putova 1945. godine te ih poziva da budu nazočni komemoraciji i da osude tadašnje postupke partizanskih i komunističkih vlasti.

“Budući da su sva trojica hrvatskih dužnosnika te brojni ministri i vojni vrh ovih dana bili na spomen-području Jasenovac i poklonili se žrtvama tamošnjeg radnog logora iz vremena Drugog svjetskog rata, čini nam se logičnim pokloniti se i višestruko većem broju žrtava komunističkog režima neposredno nakon rata”, smatraju u Hrvatskoj zori.

Iz Hrvatske zore podsjećaju da je riječ o brojci do 200.000 stradalih pripadnika NDH i civila koji su bili izručeni Jugoslavenskoj armiji 15. svibnja 1945. Masovne likvidacije izvršene su kod Maribora, Celja, Kočevja i drugdje u Sloveniji, a potom u Hrvatskoj u okolici Krapine, Samobora, Karlovca, Siska, Bjelovara, Koprivnice itd.

Dakako da su broj žrtava Bleiburga i križnih putova te okolnosti pod kojima su ti zločini počinjeni još uvijek nedostatno istraženi, i to zbog manjka političke volje svih ovih godina demokracije u Hrvatskoj, smatraju iz Hrvatske zore i dodaju da s druge strane povijest nije završila ni s jasenovačkim mitom, jer još nisu prestala licitiranja oko broja tamošnjih žrtava, kao i oko vremena trajanja logora.

Naime hrvatski dužnosnici ne reagiraju kada sa srpskih pozicija i nadalje dopiru brojke oko 800.000 ubijenih pripadnika srpske nacionalnosti, a također se nitko ne osvrće ni na to koliko je Jasenovac još funkcionirao nakon Drugog svjetskog rata pod partizanskom upravom, ističu iz Hrvatske zore stranke naroda.

U Hrvatskoj zori se pitaju tko će istražiti navode brojnih svjedočenja da su jugoslavenske vlasti još godinama nakon rata upotrebljavale jasenovački logor za mučenje protivnika njihova režima, a osim toga zanima ih što je s popisom jasenovačkih žrtava, na kojima se nalaze imena osoba koje su bile u logoru ali su preživjele?

“Apeliramo na povjesničare da se ozbiljno pozabave tom problematikom, bez čega Drugi svjetski rat neće nikad završiti”, smatraju u Hrvatskoj zori i pozivaju “drugove iz hrvatske politike pozivamo neka osmisle strategiju kako da napokon prijeđu Rubikon i poklone se žrtvama Bleiburga i križnih putova, žrtvama njihova naroda. Želite li pomirenje, to će biti jedan vaš mali doprinos”, kažu iz Hrvatske zore stranke naroda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr