Nezavisni splitski vijećnik Franić gradonačelniku Splita: ‘Radi se o nezakonitom pogodovanju’

Foto: fah, Fotomontaža: narod.hr

Nezavisni vijećnik Ante Franić, koji je nedavno istupio iz SDP-a i vladajuće većine zbog neslaganja s postupcima splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka, optužio je Puljka dan uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća da pogoduje privatnoj tvrtki Rheos d.o.o., što je Puljak opovrgnuo.

“Nevjerojatna je odluka gradonačelnika i njegovih suradnika da od svih direktora gradskih tvrtaka i ravnatelja javnih ustanova mailom zatraži potpis kojim se ovlašćuje tvrtka Rheos d.o.o. kao jedini posrednik za osiguranje svih vrsta rizika kod osiguravajućih društava, a koji će posredovati u osiguranju cjelokupne gradske imovine i svih tvrtaka u vlasništvu grada Splita”, napisao je Franić na svojoj Facebook stranici.

Franić smatra da je gradonačelnik Puljak zlouporabio svoj položaj i ovlasti budući da je, kako kaže, procijenjena vrijednost polica osiguranja za cjelokupnu gradsku imovinu i imovinu tvrtaka u vlasništvu Grada Splita oko 15 milijuna kuna, te je time gradonačelnik pružio privatnoj tvrtki Rheos d.o.o. da ostvari prihod od provizije od 2.250.000 kuna.

Također, Franić napominje da bi Puljkov postupak “i DORH trebao ispitati”.

> Franić napušta SDP jer ne želi sudjelovati u trgovini s Puljkom

U situaciji kad je deficit gradskog proračuna 130 milijuna kuna, a većina gradskih tvrtaka posluje s minusom, jednostavnim proširenjem djelatnosti moglo se omogućiti da npr. gradska tvrtka Stano-uprava d.o.o. obavlja i brokerske poslove u osiguranju za cjelokupnu gradsku imovinu, čime bi prihod od 2.250.000 kuna pripao gradskoj tvrtki umjesto privatniku kojeg je Puljak odredio očito s nekom vrstom interesa koju bi DORH trebao ispitati.

Puljak je kasno poslijepodne u programu Radio Splita odbio Franićeve optužbe kazujući kako ne doprinosi privatnoj tvrtki Rheos te da suradnja s tom tvrtkom neće stvoriti nikakve troškove Gradu Splitu.

“Imamo već važeći ugovor s tom tvrtkom koji je potpisala bivša administracija i iskustva s tom tvrtkom su dobra i nema razloga da ne provedemo ugovoreni odnos s njom”, kazao je Puljak.

Također je napomenuo kako je riječ o “konzumiranju naslijeđenih ugovora kojima se smanjuju nepotrebni troškovi Grada”.

Lokalni su mediji izvijestili kako je nepoznata osoba poslala mail vijećnicima u splitskome Gradskom vijeću. U mailu se najavljuje podnošenje kaznene prijave protiv Puljka budući da je, kako je napisano, sebe te dvojicu dogradonačelnika – Antonija Kuzmanića i Bojana Ivoševića te zaposlenike u Gradskoj upravi Ines Golijanin i Leona Grgića imenovao za članove povjerenstva za otvaranje pristiglih prijava na javni natječaj za direktore četiriju gradskih tvrtaka. Spomenuto je kako je Puljak, iako je predsjednik skupština tih tvrtaka, prekoračio svoje ovlasti i nezakonito osnovao povjerenstvo koje odlučuje o izboru direktora.

“Mnogima smeta što se direktore (gradskih tvrtaka) prvi put bira na natječaju i minimum bi bio da se osoba koja optužuje potpiše jer ovako svatko može svakoga optužiti za bilo što”, rekao je Puljak tvrdeći kako je to povjerenstvo osnovano zakonito.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr