Novi list objavio ispravak naslova kojim su prevarili brojne čitatelje i novinare

Foto: narod.hr

Novi list danas je objavio dio odgovora udruge U ime obitelji u kojem se navodi da je u tekstu objavljenom u Novom listu „iznesen niz netočnih i tendencioznih informacija o dr. Željki Marić i konferenciji „Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti“ koja je održana 21. i 22. listopada 2016. godine u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje. Organizatori konferencije nisu „konzervativci“ nego udruga U ime obitelji , njezini članovi i volonteri. To je druga međunarodna konferencija u organizaciji udruge U ime obitelji te je ove godine na njoj sudjelovalo više od 250 učitelja, profesora, pedagoga, roditelja i psihologa na ukupno osam panela i 14 radionica. Na konferenciji nije „traženo“ uvođenje jednospolnih škola niti je gospođa Željka Markić zagovarala uvođenje „muških“ i „ženskih škola, kako u naslovu pogrešno navodi autorica članka. Naprotiv, tijekom panela pod nazivom „Školski sustavi u Hrvatskoj i svijetu“ jedna od četvero panelista predstavila je jedan od modela školskih sustava – jednospolni školski sustav i odgoj koji je već osiguran zakonom te u Hrvatskoj postoji više škola koje pohađaju samo dječaci ili samo djevojčice. Slijedom svega navedenog naslov članka „Konzervativci traže jednospolan sustav: Markić i Šustar za uvođenje >>ženskih<< i >>muških škola tendenciozno i pogrešno navodi čitatelja da gđa Željka Markić traži uvođenje ženskih i muških škola, čime je nanesena šteta ugledu gđe Markić“.

Foto: slika zaslona
Foto: slika zaslona

U tekstu objavljenom 22. listopada pod naslovom „Konzervativci traže jednospolni sustav: Markić i Šustar za uvođenje >>ženskih<< i >>muških<< škola“ objavili su neistinu kako bivši ministar obrazovanja Šustar i Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji traže „pretvaranje škola u Hrvatskoj u „muške“ i „ženske““.

Novi list: Konzervativci traže jednospolni sustav: Markić i Šustar za uvođenje “ženskih” i “muških” škola

Ovu su neisitnu nastavili prenositi drugi novinari i mediji ne provjeravajući niti sa Željkom Markić niti sa Predragom Šustarom – je li točna takva, nevjerojatna vijest da bi netko predlagao da se sve javne škole pretvore u „muške ili ženske“ . Udruga U ime obitelji objavila je odmah demanti na portalu Narod.hr.

Novi list prevario čitatelje lažnim naslovom o školama za dječake i djevojčice

A ovdje donosimo cijeli odgovor udruge U ime obitelji upućen Novom listu:

Poštovani,

Dana 22. listopada 2016. Godine objavljen je članak autorice Ljerke Bratonja Martinović na portalu www.novilist.hr pod naslovom „Konzervativci traže jednospolni sustav: Markić i Šustar za uvođenje “ženskih” i “muških” škola” te istog dana u tiskanom izdanju Novog listana str. 5 pod naslovom “Markić i Šustar za uvođenje “ženskih” i “muških” škola”.

U članku autorica navodi da je pokroviteljica konferencije predsjednica Republike Hrvatske, ali ne navodi da su pokrovitelji i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje, čime se čitateljima uskraćuje potpuna informacija o pokroviteljstvu konferencije. Osim toga, autorica u naslovu članka pripisuje dr. Markić termin “konzervativni”, a tako se dr. Markić ne deklarira, kao ni udruga U ime obitelji, a u samom članku ne navodi osnovne podatke o konferenciji udruge U ime obitelji, poput toga da je to druga međunarodna konferencija u organizaciji udruge U ime obitelji te da je na konferenciji sudjelovalo više od 250 učitelja, profesora, pedagoga, roditelja i psihologa naukupno 8 panela i 14 radionica, koji se obično navode o takvim događanjima, a kojima bi čitatelj dobio cjelovitu informaciju o navedenom događanju.

Nadalje, na konferenciji nije „zatražen“ ni jednospolni ni bilo koji drugi model obrazovnog sustava, kako sugerira naslov članka, već je na panelu pod nazivom “Školski sustavi u Hrvatskoj i svijetu” gospođa Vera Blažević, jedna od četiri govornika toga panela, predstavila model jednospolnog školskog sustava i odgoja. Osim jednospolnog školskog sustava, na navedenom panelu predstavljen je i model tzv. “obrazovanja kod kuće” (homeschooling) koji postoji u većini država članica Europske unije, a koji kod nas za sad nije omogućen zakonom. Za razliku od tog modela obrazovanja, jednospolni školski sustav osiguran je zakonom te u Hrvatskoj postoji više škola koje pohađaju samo dječaci ili samo djevojčice.

Sukladno odredbama članka 56. Zakona o medijima(NN br. 59/2004, 84/2011 i 81/2013), pozivam Vas da u cijelosti, na istim stranicama portala gdje se nalazi i sporni članak te u tiskanom izdanju Novog lista, objavite ovaj odgovor:

„Dana 22. listopada 2016. objavljen je članak autorice Ljerke Bratonja Martinović na portalu www.novilist.hr pod naslovom ‘Konzervativci traže jednospolni sustav: Markić i Šustar za uvođenje “ženskih” i “muških” škola’ te u tiskanom izdanju Novog lista na str. 5 pod naslovom ‘Markić i Šustar za uvođenje “ženskih” i “muških” škola’ u kojem je iznesen niz netočnih i tendencioznih informacija o dr. Željki Markić i konferenciji ‘Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti’.

Konferencija ‘Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti’održana je 21. i 22. listopada 2016. godine u Zagrebu pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje. Organizatori konferencije nisu “konzervativci”, nego udruga U ime obitelji, njezini članovi i volonteri. To je druga međunarodna konferencija u organizaciji udruge U ime obitelji te je ove godine na njoj sudjelovalo više od 250 učitelja, profesora, pedagoga, roditelja i psihologa na ukupno 8 panela i 14 radionica. Na konferenciji nije “traženo” uvođenje jednospolnih škola niti je gospođa Željka Markić zagovarala uvođenje “muških” i “ženskih” škola, kako u naslovu pogrešno navodi autorica članka. Naprotiv, tijekom panela pod nazivom ‘Školski sustavi u Hrvatskoj i svijetu ’jedna od četvero panelista predstavila je jedan od modela školskih sustava – jednospolni školski sustav i odgoj koji je već osiguran zakonom te u Hrvatskoj postoji više škola koje pohađaju samo dječaci ili samo djevojčice.

Slijedom svega navedenog, naslov članka ‘Konzervativci traže jednospolni sustav: Markić i Šustar za uvođenje “ženskih” i “muških” škola’, tendenciozno i pogrešno navodi čitatelja da gđa. Željka Markić traži uvođenje ženskih i muških škola, čime je nanesena šteta ugledu gđe.Markić.”

S poštovanjem,

Željka Markić

Predsjednica udruge U ime obitelji

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.