Novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom: Hoće li građanima doista biti lakše upustiti se u samoobnovu?

Foto: fah

Na sjednici prošlog četvrtka Vlada je usvojila novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom, kojim bi se, više od godinu i pol nakon potresa, trebala ubrzati cjelokupna obnova. Bar tako stoji na papiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazvali smo Centar za obnovu kako bi doznali više o ovim mjerama, koje su stupile na snagu 29. srpnja ove godine, no tamo nismo uspjeli doznati ništa detaljnije jer – ni oni sami još nisu dobili upute. Rečeno nam je da će za tjedan-dva znati više.

Cijeli program mjera možete pronaći ovdje:

Naknada za koordinaciju i predujam

Naime, Program mjera odnosi se na objekte na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Posebno je mjera posvećena poticanju građana na samoobnovu te je u tu svrhu uvedena naknada za poslove koordinacije samoobnove. Samoobnova nije nimalo jednostavan posao, a ova naknada trebala bi olakšati onome tko je obnovu vodio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U postupcima samoobnove, odnosno kod postupaka dodjele novčane pomoći za konstrukcijsku obnovu i obnovu konstrukcije zgrade u okviru rekonstrukcije zgrade te novčane pomoći umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće, podnositelj zahtjeva ima pravo na naknadu za poslove koordinacije samoobnove. Dodatno, uvedena je i mogućnost isplate predujma kod samoobnove obiteljskih kuća. Kao predujam će biti moguće dobiti 25% utvrđenog iznosa potrebnog za obnovu. Kako će funkcionirati nakon potrošenih 25% posto nije poznato, ali je moguće da će se moći tražiti refundiranje po plaćenom računu i s time bi se onda moglo nastaviti dalje(znat će se kroz desetak dana).

Situacija s PDV-om

Također, Programom mjera je propisano da građani prilikom isplate novčane pomoći ostvaruju i pravo na refundaciju plaćenog PDV-a, dok se za slučaj u kojem se osoba stambeno zbrinjava darovanjem stana u vlasništvu Republike Hrvatske navodi da nema obveze plaćanja poreza na promet nekretnina.

Nadalje, u svrhu ubrzanja postupka, uvedena je mogućnost da Ministarstvo naloži provedbenom tijelu osiguranje usluge izrade nalaza prije donošenja Odluke o obnovi, kako bi se, kao prvi korak, utvrdio stupanj oštećenja zgrade i dao jasan smjer u kojem se zgrada obnavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regulacija cijena

Uređeno je i pitanje građenja zgrada, kao jedna od mjera za ostvarivanje stambenog zbrinjavanja osoba pogođenih potresom na području na kojem je proglašena katastrofa, s čime u vezi se propisuju smjernice za gradnju i ostali potrebni elementi. Kod postojećih smjernica u postupcima obnove detaljnije se razrađuju potrebni elementi radi jasnoće i lakšeg postupanja provedbenih tijela te sudionika u obnovi.

Isto tako, uslijed pojave globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda nužno je bilo pristupiti revidiranju maksimalnih cijena za robu, radove i usluge utvrđene u tablicama, te će se iste iz navedenog razloga ažurirati kvartalno, a po potrebi i češće. Radi pojednostavljenja publikacije ažuriranih tablica u trenutnim okolnostima one su izdvojene iz samog teksta Programa mjera te će se objavljivati na mrežnoj stranici Ministarstva. U prijevodu, s obzirom na stanje na tržištu, gdje je sve poskupjelo, i maksimalne cijene su povećane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.