O nastavku štrajka oglasili se Divjak i Aladrović: ‘Vlada će vrlo brzo poduzeti korake da se ovo zaustavi’

Zagreb, 22.08.2019 - Sjednica Vlade RH, na kojoj će raspravljati o Prijedlogu odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje Brodogradilištu 3. maj kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i drugih banaka, radi stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku. Na slici Josip Aladrović, Blaženka Divjak. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je odbijanje Vladine ponude učiteljima i nastavnicima, kao i resorna ministrica Blaženka Divjak javlja N1.

“Dijalog između Vlade i sindikata mora se hitno nastaviti zbog učenika koji su s današnjim danom izgubili petnaesti dan nastave, kao i zbog učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika koji su vrlo jasno poslali poruku nezadovoljstva nakon ponude Vlade. Na kocki je previše toga i zato treba pronaći hrabra i brza rješenja”, kratko je poručila ministrica Blaženka Divjak u priopćenju.

“Odbijenica je dosta visoka. Moram priznati da me iznenadilo toliko odbijanje jedne konstruktivne ponude. Mi smo ovom ponudom nadmašili financijska očekivanja, mislim da se sad radi o situaciji koja je zasigurno teška, situaciji koja zahtjeva dodatnu pažnju prema sindikatima. U ovom slučaju učenici moraju biti na prvom mjestu”, rekao je uvodno Aladrović.

Rekao je da o zabrani štrajka zasad ne bi govorio, ali kako ne bi isključivao niti jednu mogućnost.

“Ovo nije racionalno i ovo nije logično. Očito je nezadovoljstvo potaknuto i drugim elementima, a ne samo visinom plaće i materijalnim statusom učitelja”, ističe Aladrović.

Ministar naglašava kako štrajk može ostaviti brojne posljedice na sustav obrazovanja.

“Ako tražite 6,11 posto povećanja plaće i na kraju tog postupka dobijete 10,4 posto + 1 posto uvjetno, onda nije jasno zašto. U startu je bilo povećanje koeficijenata kako bi se povećao materijalni status učitelja i nastavnika, mi smo to napravili na drugi način, ali su oni to odbili”, kazao je Aladrović.

Aladrović je rekao kako se već na sastanku 5. studenoga razgovaralo o dodacima. “Ja još jednom napominjem. Proces pregovaranja izgleda tako da svaka strana bude optimalno nezadovoljna ili optimalno zadovoljna. Ja bih pričekao da vidimo što će biti za stolom. Jedino što mogu reći jest da ćemo vrlo brzo morati poduzeti korake da se ovo zaustavi”, ističe Aladrović.

Još jednom je ponovio kako ne bi razgovarao o sudskoj zabrani u ovom trenutku.

“Danas ćemo razgovarati koji su sve problemi na stolu jer materijalni status, čini se, nije jedini”, rekao je Aladrović.

“Ovdje govorimo o 68 tisuća zaposlenika, dosad se sve definiralo kroz granski kolektivni ugovor i temeljni kolektivni ugovor. Ako govorimo o 68 tisuća zaposlenika, način mijenja li se to kroz koeficijent ili osnovicu je irelevantan”, kazao je zaključno Aladrović, a prenosi N1.

Najavio je kako će se još danas sastati sa sindikatima, no nije želio otkriti hoće li na stolu biti razgovori o koeficijentima.

Poručio je kako u ovom trenutku jedno može reći da će Vlada “vrlo brzo poduzeti korake da se ovo zaustavi, iz jednostavnog razloga da se učenici vrate u školske klupe”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1