Obersnel na izborima dobio samo 15,8% glasova svih birača – zašto u Rijeci nema prosvjeda lijevih udruga protiv njega?

Foto: fah

U emisiji N1 info televizije Newsroom 28. siječnja 2020.g. gost je bio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Glavna tema razgovora bila je ceremonija otvaranja kulturno-umjetničke, a zapravo i ideološko-političke manifestacije „Rijeka europska prijestolnica kulture 2020.“.

Gradonačelnik Obersnel tom je prilikom s ponosom najavio svečanost otvorenja, koja je, nakon što je održana, izazvala niz osuđujućih i kritičkih reakcija. Obersnel se dotaknuo i ideoloških podjela u društvu i u tom prilikom izjavio: „Rijeka nije komunistička, ali je crvena“.

Obnova broda komunističkog vlastodršca Tita, najava postavljanja velike crvene petokrake zvijezde na jednom od gradskih nebodera te spot i svečanost otvorenja koje su izazvale lavinu kritika, aktivnosti su koje karakteriziraju grad Rijeku pod vodstvom gradonačelnika Obersnela.

I dok se gradonačelnik Obersnel u medijima hvali svečanošću otvorenja Europske prijestolnice kulture, kojom se Rijeka u nimalo dobrom svjetlu ne predstavlja pred međunarodnom javnošću, mi podsjećamo na to koliki je njegov izborni legitimitet. Naime, iako je izabran za riječkog gradonačelnika, Vojko Obersnel je na prošlim izborima u Rijeci, koje je karakterizirala iznimno mala izlaznost, osvojio tek 15,8 glasova biračkog tijela.

Koliki je zapravo Obersnelov legitimitet?

U drugom krugu mjesnih izbora za gradonačelnika Rijeke 4. lipnja 2017.g. u birački popis bilo je upisano 110.187 birača koji zajedno čine biračko tijelo, a na izborima je glasovalo 31.316 ili 28,42 posto od ukupnog broja birača odnosno biračkoga tijela. Kandidat izborne koalicije SDP-PGS-HSU-IDS-LAB-SDSS-HSS, Vojko Obersnel, dobio je 17.410 ili 55,59 posto glasova birača izašlih na izbore, a neovisni kandidat Hrvoje Burić dobio je 13.371 ili 42,70 posto glasova birača izašlih na izbore.

No, koliko je doista gradonačelnički kandidat Vojko Obersnel dobio glasova u odnosu na biračko tijelo odnosno sve državljane Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Rijeci koji su bili upisani u popis birača?

U birački popis bilo je upisano 110.187 birača, a za kandidata Vojka Obersnela glasovali je njih 17.410 ili 15,80 posto biračkoga tijela. Što znači da je za kandidata Vojka Obersnela glasovao tek svaki šesti birač ili jedna šestina (1/6) biračkoga tijela, a da za njega izravno ili neizravno nije glasovalo odnosno nije mu dalo političku potporu tj. legitimitet 92.777 ili 84,20 posto birača odnosno punoljetnih građana Rijeke.

Obersnelova pak lista za Gradsko vijeće dobila je još manje glasova. Naime, lista SDP-PGS-HSU-IDS-LAB-SDSS-HSS dobila je samo 14.922 glasa ili 37,78 posto glasova izašlih birača ili 13,55 posto glasova biračkoga tijela.

Stoga se postavlja pitanje koliki je uopće izborni legitimitet Vojka Obersnela. I dok u Zagrebu lijevo-liberalne udruge organiziraju prosvjede protiv gradonačelnika Milana Bandića, postavlja se pitanje zašto u Rijeci nema prosvjeda lijevo-liberalnih udruga protiv gradonačelnika Obersnela, čiji je izborni legitimitet upitan.

Prešarana petokraka

Gradonačelnik Obersnel poznat je po cijelom nizu spornih izjava i postupaka, a povezuje ga se i s korupcijom.

Nakon što je nedavno prešaran plakat na kojem se nalazila jugoslavenska zastava, gradonačelnik Obersnel s negodovanjem je izjavio da neki građani ne razumiju kulturni projekt “Aktivni građani u aktivnom gradu”.

“Jedan od slogana projekta je “Aktivni građani u aktivnom gradu”. Ima i onih koji aktivno ne razumiju ovaj projekt. Mi ne možemo promijeniti povijest, ali građani uvijek mogu aktivno izraziti svoje neslaganje”, rekao je za Večernji list gradonačelnik Obersnel komentirajući prešaranu zastavu.

Imovinska kartica

Predsjednik Nezavisne liste Bura i riječki gradski vijećnik Hrvoje Burić na svojem se Facebook profilu osvrnuo na imovinsku karticu riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Objavio je izvadak na kojem je vidljivo da je Obersnel za približnu tržišnu vrijednost kvadrata nekretnine u riječkoj četvrti Pećine naveo 870 eura po kvadratu. Naime, za stan površine 140 četvornih metara Obersnel je napisao da vrijedi 901.148 kuna. Riječke Pećine protežu se uz more i elitna su četvrt s brojnim vilama te su cijene stanova tamo po četvornom metru znatno više.

“Najveći riječki prodavatelj “magle” gradonačelnik V.O.,stan od 140m2 na Pećinama u imovinskoj kartici procjenio na 901.148,00 hrk ili 870 € po kvadratu. Jadno!“, napisao je Burić.

Vojko Obersnel je u izjavi za medije ustvrdio da u podacima iznesenim u kartici nema ničeg spornog. Tvrdi da je upisao cijenu po kojoj je kupio stan 2002. godine, a to je tada bila tržišna cijena.

“To je iznos iz kupoprodajnog ugovora a stan je kupljen uz kreditno zaduženje”, ustvrdio je Obersnel.

Obersnel i korupcija

Prema analizi rađenoj temeljem izvješća Global Financial Integriteta, Međunarodnog samita lidera, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, čije rezultate prenosi medium.com, navodi se  i primjer Rijeke, čiji gradonačelnik Vojko Obersnel i njegovi najbliži suradnici traže značajna sredstva EU poreznih obveznika za pokriće proračuna Grada Rijeke, kako bi ona bila domaćin Europske prijestolnice kulture.

Novo ime ovog grada je -“Rijeka – europska prijestolnica korupcije.”, navodi se u tekstu, te dodaje kako riječki gradonačelnik i njegovi suradnici favoriziraju dvije posebne kategorije „stranih“ investicija.

Prvo je financiranje poreznih obveznika iz EU-a i SAD-a, za što nije potrebno puno odgovornosti, a drugo je novac sumnjivog podrijetla, koji u Hrvatskoj ne traži profitabilnost niti odgovornost, navodi se u tekstu.

“Prljavi” nigerijski novac u Hrvatskoj

U nastavku se podsjeća kako je 2014. američko Ministarstvo pravosuđa zamrznulo više od 458 milijuna dolara otuđenih od nigerijskog diktatora generala Abacha, njegova sina Mohammeda Sanija Abacha, njihovog suradnika Abubakara Atiku Bagudu i drugih, u najvećoj antikoruptivnoj akciji do sada izvedenoj u SAD-u.

“Dok su istrage Ministarstva pravosuđa SAD-a trajale, Gabriele Volpi, pouzdan prijatelj i poslovni partner Abubakara Atiku Bagudu i Volpijev hrvatski partner Damir Mišković, potpisali su ugovore s Vojkom Obersnelom o ulaganju u nogometni klub Rijeka i Grad Rijeku”, navodi medium.com.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr