Obitelj nestalog hrvatskog kapetana još se nada njegovom povratku: ‘Vjera im puno znači u životu, a Dino će sve o havariji sam ispričati kad se vrati’

Foto: Facebook

“Šanse da se nakon 16 dana pronađu ljudi u moru jednostavno više ne postoje i zato smo odlučili iz aktivne faze potrage prijeći u aktivnu fazu motrenja. To znači da će brodovi koji onuda prolaze imati zadatak da budno motre hoće li nešto pronaći”, pojasnio je prefekt Martiniquea Franck Robine na konferenciji za medije u prvim satima subote.

U obiteljskom domu Dina Miškića takva odluka dočekana je s razočaranjem i tugom. Pogotovo zato što se samo nekoliko sati ranije pojavila informacija da je posada pronađena, da su svi živi na brodu turske kompanije te da plove prema obali. Ispostavilo se da je informacija netočna, što je prebolno iščekivanje učinilo još težim, prenosi Jutarnji list.

> Kapetanovi prijatelji vjeruju u sretan kraj priče: ‘Uvjereni smo će danas naći Dina!’

> (VIDEO) Kum nestalog šibenskog kapetana: ‘S brodom je uvijek bilo problema, Bourbon je škrta firma i nisu ga popravljali’

> (VIDEO) Pronađeno tijelo jednog od 11 pomoraca s potonulog Bourbon Rhodea: ‘Obitelj moli da se identitet ne objavljuje’

> Transkript poruka hrvatskog kapetana prije havarije: ‘Valovi su visoki 10 metara, nemoguće je lansirati splavi’

“Čini mi se da su oni oduvijek zajedno. Zapravo se i ne sjećam vremena prije toga. I Dino i Marijana su jedinci tako da su vjerojatno zato još više vezani i usmjereni jedno na drugo. Veliki su vjernici, i to im puno znači u životu“, pričaju osobe koje ih poznaju.

Ipak ni jedne sekunde nisu prestali vjerovati. Uopće ne sumnjaju da će se Dino vratiti. Znaju kolika je mora preplovio i da je on pravi iskusni morski vuk.

Dino i njegovih šest kolega plutaju negdje na Atlantskom oceanu, pitaju se gdje je zapeo ostatak svijeta, gdje su službe za spašavanje, gdje su oni koji ih trebaju vratiti kući… I zato nećemo previše pričati o Dinu, on će sve sam ispričati kad se vrati kući, svojoj obitelji i prijateljima”, kažu njegovi bližnji kojima je od 26. rujna život na čekanju.

“Šok i nevjerica možda najbolje opisuju naše prve reakcije. Svatko tko dobije vijest da mu je prijatelj doživio brodolom i izgubljen je u Atlantiku može osjetiti samo tugu i nemoć – govore najbolje prijateljice Dinove supruge Marijane, koje su joj već 16 dana najveća podrška i snaga. Na sebe su preuzele sve, od pisanja mailova na tisuće adresa, bezbrojnih poziva, traganja za informacijama. Jer bi isto tako i Marijana napravila da je neka od njih u takvoj situaciji.

“Informacije su dolazile na kapaljku, a iščekivanje i neizvjesnost bili su preteški. I tako je nastao ‘krizni stožer’ – u subotu 28. rujna otvorili smo Facebook grupu Bourbon Rhode Rescue i započeli preko grupe prikupljati informacije o potrazi”, kažu.

“Ma to je divna obitelj, veseljaci, čista pozitiva. Marijana ne radi i brine se o sinu. Ona je predivna. Žena zrači, ali jaka je ona. Izdržat će i dočekati svog muža”, kažu te dodaju da Dinove šihte na brodu traju uglavnom oko dva mjeseca.

Marijana je za sinov 12. rođendan poslala dirljiv apel vladajućima da ne obustavljaju potragu. Naime, samo sedam dana nakon potonuća broda objavljeno je da se prestaje s potragom, a sada se to opet događa.

“Možemo samo ponoviti Marijanin apel francuskim vlastima, a koji je proslijeđen našoj predsjednici i ministru vanjskih poslova: nastavite ih tražiti svim raspoloživim snagama – učinite sve što je u vašoj moći da se vrate kući! Također, pozivamo sve v dowbre volje da uplate sredstva za nastavak potrage preko naše Go Get Funding kampanje. Ta sredstva sigurno idu u prave ruke – jedina osoba koja će uplaćenim iznosom moći raspolagati jest Marijana, na čiji se PayPal račun vezuju kampanja i donacije. Mi činimo sve u našoj moći da organiziramo tu potragu i – ne ide glatko. Još imamo puno otvorenih pitanja, ali konzultiramo se sa stručnim ljudima koji o tome znaju puno više nego mi, i vjerujemo da ćemo doći do rješenja. Ako potragu ne bude moguće organizirati, Marijana je već rekla da će se prikupljeni novac razdijeliti među obiteljima pomoraca koje su u ovoj havariji izgubile svoje najmilije”, kažu Marijanine prijateljice.

Inače, u Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue od jučer se ne može ostavljati komentare. Iz stožera su zaključili kako neprovjerene informacije dovode do velikih problema i nesporazuma. Primjerice, nakon lažne objave da je pronađena posada, u samo tri sata je ostavljeno više od pet tisuća komentara koji su davali lažne nade. Izazivali od euforije i veselja do potpuno suprotnih emocija. Zbog toga više neće biti moguće pisati ne primjerene komentare u tu grupu, osim administratora.

“Želimo da ova priča bude dostojanstvena”, zaključuju.

Podsjetimo, tegljač Bourbon potonuo je 26. rujna, a na njemu je u trenutku potapanja bilo 14 članova posade, uključujući i kapetana Dinu Miškića iz Šibenika. Opsežnija potraga pokrenuta je 8. listopada kad je posada broda Alp Striker uočila signalnu raketu.

U srijedu 9. listopada satelit je iz svemira uočio objekt koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje. Na to su područje upućeni svi brodovi. Tijekom noći s 9. na 10. listopada Francuska šalje još jedan brod da se priključi potrazi za nestalim pomorcima.

Na Atlantiku i dalje traje potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i šestoricom članova njegove posade. Ipak Francuzi su najavili prekid potrage u dosadašnjem obimu.

“Na najnovijim satelitskim snimkama, nažalost, nema ničega što bi pomoglo u potrazi za nestalim pomorcima”, potvrdila je za dnevnik.hr šefica Europske agencije za sigurnost mora (EMSA) Maja Markovčić Kostelac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list