Odbačena tužba LGBT udruge protiv Vigilarea: Htjeli zaustaviti promicanje obiteljskih vrijednosti

Vigilare
Foto: Facebook, Narod.hr; fotomontaža: Narod.hr

“Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i „mogućnosti povrede prava na pošteno suđenje“, Županijski sud u Zagrebu u petak 24. rujna 2021. donio je presudu kojom je tužbu Duginih obitelji odbacio kao neosnovanu, a stavove udruge Vigilare „koja promiče tradicionalne društvene vrijednosti te sukladno poslanju Katoličke crkve štiti prava pripadnika katoličke vjeroispovijesti“, dopuštenim izražavanjem svjetonazora, ocijenivši to legalnim, legitimnim i demokratskim.

“Velike zasluge za ovu presudu ima i izvrstan pravni tim udruge Vigilare, na čelu s odvjetničkim uredom Jagar i Grebenar”, stoji u priopćenju udruge Vigilare.

“Odvjetnički ured je dokazao da se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji, već o slobodi izražavanja koje je bilo primarno usmjereno na peticiju prema Hrvatskoj televiziji koja je u svibnju 2020. emitirala dokumentarni film homoseksualne tematike (Janina dugina obitelj) te predsjedniku države Milanoviću koji je lani primio predstavnike navedene LGBT udruge, autore prve homo-slikovnice za djecu.

U odluci je naglašeno da se prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije (čl. 9.) diskriminacijom ne smatra djelovanje koje je u skladu s naukom i poslanjem crkve ili vjerske zajednice, u ovom slučaju Katoličke Crkve koja homoseksualnost opisuje kao „čin sam sebi neuredan“ i „protivan naravnom zakonu“ (Katekizam KC 2357).

Sud je utvrdio i da se radi o slobodi govora, izražavanja i kritike, kao temeljnih vrijednosti demokratskog društva te da su javno izrečeni stavovi Vigilare u okviru sustava vrijednosti koji kao udruga promiče: konzervativnih društvenih vrjednota i kulture života, što je sukladno vrijednostima njezina statuta, priznatim i ozakonjenim od strane države.

Kao vrlo značajno ističe se sudsko mišljenje da je stajalište (udruge Vigilare) prema kojem „tradicionalna i prirodna heteroseksualna bračna zajednica i obitelj imaju presuda doprinos za fizičko i psihičko zdravlje članova obitelji, a osobito djece,“ posve legalno i legitimno, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, udruga Dugine obitelji je 2020. tužila udrugu Vigilare na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije zbog navodne diskriminacije homoseksualnih osoba internetskom prosvjednom peticijom pod nazivom „Stop homo-propagandi državne televizije: Zaustavimo fake duge, zaštitimo djecu i obitelji“ koja je bila usmjerena protiv Hrvatske Radio Televizije (HTV 3) koja je 2. svibnja 2020. u 11.50 sati emitirala kontroverzni homoseksualni ‘dokumentarni film za djecu’ „Janina dugina obitelj“.

Peticija ju je potpisalo preko 13.700 građana čije je prosvjedne dopise primila državna televizija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr