Odbor za pravosuđe jednoglasno podupro imenovanje Dinka Cvitana

Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je danas podupro Vladin prijedlog da se novim glavnim državnim odvjetnikom imenuje dosadašnji ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

Tijekom svog predstavljanja novi kandidat za čelnu osobu DORH-a neovisnost i samostalnost nazvao je osnovnim temeljima rada DORH-a. Kako bi ta načela bila ostvarena, kaže Cvitan, moraju se osigurati preduvjeti za rad, među kojim je istaknuo zakonodavni okvir koji omogućuje rad svim institucijama te najavio kadrovske promjene u županijskim državnim odvjetništvima.

“Svi će biti podvrgnuti ocjenjivanju i kadrovskih izmjena će biti. Inzistirat ćemo na odgovornosti županijskih državnih odvjetnika za posao koji obavljaju”, rekao je Cvitan.

Za funkcioniranje DORH-a potrebna je i organzacija odnosno, kadrovi ljudi koji znaju svoj posao kao i materijalni uvjeti, mišljenja je Cvitan.

“DORH kao primarno tijelo kaznenog progona u svoj prioritet i dalje stavlja kontunuitet rada, što znači da procesiranje korupcije neće stati, kako na najvišoj razini tako i na lokalnoj”, objasnio je kandidat za glavnog državnog odvjetnika upozorivši kako neće imati tolerancije ni prema uličnoj korupciji.

U svom radu bit će fokusiran i na procesiranje ratnih zločinaca, ali i pljačku u postupku privatizacije, objasnio je.

“Svjestan sam odgovornosti, svjestan sam da ću ako budem državni odvjetnik puno raditi, ali puno sam radio i do sad, da će biti puno odricanja i da će moja obitelj i dalje patiti što nije lako i sve to u cilju da se ispune one odluke koje državno odvjetništvo mora ispuniti prema svima”, kazao je Cvitan.

Usprotivio se najavama da se kazna za koruptivna djela ubuduće neće moći zamjenjivati radom za opće dobro, kako je učinjeno u slučaju bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.

“Da sam bio u toj situaciji, ja krumpir gulio ne bih, išao bih u zatvor, ali to nam je omogućilo da dođemo do ključnih informacija”, rekao je Cvitan.

Kao svog zamjenika, na mjestu ravnatelja USKOK-a Cvitan je predlažio Tamaru Laptoš ističući kako je riječ o moralnoj i pravednoj osobi koja jasno i nedvosmisleno ističe svoj stav, dok o prvom zamjeniku državnog odvjetnika nije htio govoriti.

“Rano je sada govoriti o tome. Početkom godine je donesen godišnji raspored poslova i on je na snazi i kao takav će se poštivati”, odgovorio je kratko Cvitan.

Ocjenjujući rad svog prethodnika Mladena Bajića, Cvitan je rekao kako je Bajić konsilidirao državno odvjetništvo, što se nije moglo dogoditi preko noći.

“Za njegova mandata osnovan je USKOK i za njegova mandata dosegao je ovu razinu koju ima danas. Napravio je puno i svojim radom zadužio je mnoge”, kazao je Cvitan.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr