Odgođeno uvođenje obveznih COVID potvrda za zdravstvo i socijalnu skrb

Italija
Foto: Snimka zaslona

Odluka o obveznim COVID potvrdama za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi ipak neće stupiti na snagu 1. listopada. Razlog je to što još nisu detaljno razrađene upute za ustanove na koje bi se obveza odnosila.

Na pitanje što je sa zaposlenicima koji se nisu cijepili, nemaju covid potvrde i ne žele se testirati nekoliko dana, rekla je da oni neće moći ući u zdravstvenu u ustanovu. To je mjera koja se odnosi na dobrobit pacijenata. Možda je to nešto što se čini kao gruba odluka, no cilj je zaštita zdravlja pacijenata, odnosno onih koji su u zdravstvenu ustanovu po pomoć s ciljem da ozdrave i da se ne dogodi suprotno, odnosno da se pacijenti ne zaraze u zdravstvenim ustanovama, objasnila je.- Od početka smo razmišljali bi li to bio kraj tjedna, jer 1. listopada pada u petak, ili je bolje da to bude na početku tjedna. Jedan dio je i u tome. Drugo, radi se o dokumentima koje je izrazito teško ispregovarati. Potreban je širok konsenzus i provjera svake riječi i stavke. trebalo je nešto vremena da se dokumenti dovedu u završnu fazu, kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za HRT.

– Jedna od stvari koja je bila dosta izazovna je kako opisati sve one slučajeve kada osoba po našim dokumentima ima i prema stavu epidemiološke struke pravo na izuzeće od karantene i imala pravo ući u bolnicu, a ne može ostvariti digitalnu covid potvrdu. To su nama već poznate situacije, recimo osobe koje su preboljele bolest na temelju brzog antigenskog testa ne mogu dobiti covid potvrdu, a mi ih smatramo da su preboljeli i da imaju jednako pravo kao oni koji imaju PCR test ako je to unutar 9 mjeseci od pozitivnog testa ući u zdravstvenu ustanovu. Prema tome takve će osobe na temelju potvrde liječnika obiteljske medicine koju liječnik izdaje na temelju takvog pozitivnog antigenskog testa moći ostvariti ulazak u bolnicu iako ne mogu ostvariti digitalnu covid potvrdu. Imamo još nekoliko takvih momenata i poznamo ih iz prakse. Bolnice i zdravstvene ustanove su mjesta gdje se mora ići, radi se o esencijalnim stvarima. Sve ono što može olakšati našim građanima da uđu, da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu mora se uzeti u obzir, rekla je Pavić Šimetin.

Na pitanje što je sa zaposlenicima koji se nisu cijepili, nemaju covid potvrde i ne žele se testirati nekoliko dana, rekla je da oni neće moći ući u zdravstvenu u ustanovu. To je mjera koja se odnosi na dobrobit pacijenata. Možda je to nešto što se čini kao gruba odluka, no cilj je zaštita zdravlja pacijenata, odnosno onih koji su u zdravstvenu ustanovu po pomoć s ciljem da ozdrave i da se ne dogodi suprotno, odnosno da se pacijenti ne zaraze u zdravstvenim ustanovama, objasnila je.

Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je da je posljednja 24 sata zabilježeno 1.061 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te da je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7.100. Među njima je 738 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 102 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr