Odvjetnica Mrčela o odbijanju homoseksualnog para: ‘Centar za socijalnu skrb postupio je u skladu sa zakonom’

Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

“Kao što sam već navela, bez uvida u cijeli predmet ne mogu decidirano odgovoriti na ovo pitanje, ali načelno mogu reći da je donošenjem ovakvog rješenja CZSS ”natjerao” stranke da opet prođu kroz cijeli postupak (žalba na rješenje, upravna tužba) te da, ako Upravni sud donese ponovno istovjetnu odluku, CZSS može bez posljedica i po treći put donijeti rješenje kojim ih odbija. I tako unedogled. Međutim, postoji mogućnost i da Upravni sud preinači rješenje Ministarstva i odluku Centra i sam donese drugačiju odluku”, kazala je Nevenka Mrčela, istaknuta zagrebačka odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo, za Direktno.hr o odbacivanju zahtjeva za obavljanje udomiteljstva koji je podnio homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić.

U rješenju Centra piše da “ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda”.

> U ime obitelji: Nedopustivo je da se djecu bez roditelja iskorištava za nametanje LGBT ideologije i/ili političko razračunavanje

> Centar za socijalnu skrb odbio homoseksualni par – u interesu djeteta i u skladu sa zakonom

> Ordo Iuris: ‘Centar za socijalnu skrb na prvo mjesto stavio je zaštitu prava djeteta – ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove’

Đuro Sessa: ‘Odluka Centra nije nezakonita’

“Centar za socijalnu skrb može donijeti rješenje s istim zaključkom kakvo je doneseno i prvi put, odnosno onakvo kakvo je sud svojom presudom poništio i poslao cijeli postupak na ponovno odlučivanje”, objašnjava načelno predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa za Jutarnji list.

“Sud je presudio da se predmet vraća na ponovni postupak. Sud je imao mogućnost da sam riješiti pitanje, odnosno da ne traži ponavljanje postupka već da svojom odlukom zamijeni rješenje centra za socijalnu skrb i, primjerice, odluči o tome da zahtjev tužitelja treba biti prihvaćen, no sud to nije učinio. Stoga Centar može ponovno donijeti isto rješenje, ali bi obrazloženje odluke moralo biti daleko temeljitije obrazloženo”, ističe Sessa.

U ime obitelji: Nedopustivo je da se djecu bez roditelja iskorištava za nametanje LGBT ideologije i/ili političko razračunavanje

U ime obitelji reagirala je priopćenjem u srijedu te upozorava da prozivanje i vršenje pritiska na Centar za socijalnu skrb Zagreb od strane saborskog zastupnika SDP-a Stazića i homoseksualnog para, Ive Šegote i Mladena Kožića, koji prijete ravnateljici Centra kaznenim progonom jer nije donijela rješenje u njihovu korist – predstavlja nasrtaj na sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj, kako bi se zastrašivanjem i prisilom, mimo zakona, u pojedinačnom slučaju istospolnom paru dodijelila djeca.

U ime obitelji i ovom prilikom naglašava da su djeca bez roditeljske skrbi, ona djeca o kojima se brine država te im pronalazi dom – bilo kroz udomljavanje bilo kroz posvajanje – najranjiviji i najnezaštićeniji članovi našeg društva. “Strašna je zamisao da se baš tu djecu iskorištava za nametanje LGBT ideologije ili političko razračunavanje. Brojna istraživanja pokazuju da je u interesu djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a ako to nije moguće, u zajednici ili formi provjerene društvene skrbi koja, koliko god je moguće, imitira upravo zajednicu u kojoj dijete jedino dolazi na svijet, zajednicu žene i muškarca. U procesu udomljavanja i posvajanja djece centri za socijalnu skrb, državne i društvene institucije dužne su imati u centru svog odlučivanja – interese djeteta, ne potpadajući pod pritiske ni LGBT aktivista ni politike.” – poručuju iz U ime obitelji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/direktno.hr