Odvjetnik Mišetić za Narod.hr: Evo zašto Klasić nije u pravu kad tvrdi da je sud za Bušića zaključio je ‘terorist’

Foto: snimka zaslona, montaža narod.hr

Povjesničar Hrvoje Klasić nedavno je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno koja se bavila UDBA-škim ubojstvima Zvonka Bušića nazvao je ‘teroristom’, iako ga američko pravosuđe nikad nije ni tužilo ni osudilo za terorizam.

Ovo je za Narod.hr komentirao ugledni odvjetnik Luka Mišetić, najpoznatiji po obrani generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom.

“Klasić nije u pravu kada sugerira da je Žalbeni sud u slučaju Zvonka Bušića zaključio da je počinio “terorizam”. Žalbeni sud nije donio takav zaključak. Klasić se poziva na izdvojeno mišljenje suca Timbersa, koje nije bilo mišljenje većine u žalbenom vijeću Suda. Mišljenje suca Timbersa je manje relevantno od mišljenja suca Bartelsa, prvostupanjskog suca koji je osudio Zvonka Bušića i koji je zaključio Zvonko Bušić nije bio terorist. Konačno, važno je napomenuti da u američkom pravu nije bilo kaznenog djela “terorizam” sve do 1990-ih, pa Zvonko Bušić nije mogao biti osuđen za “terorizam” 1976. godine“, poručio je Mišetić za Narod.hr.

U emisiji je odmah reagirao general Tolj

Klasić je tako u Otvorenom rekao da je “bilo hrvatskih emigranata koji čak nisu bili ekstremnog svjetonazora, ali i jako puno onih koji su sami sebe nazivali teroristima i koje su njemački, američki ili kanadski sudovi i različite službe proglasile teroristima jer su i sami bili spremni ubijati ili su ubijali.”

“Apsolutno nema opravdanja za nijedno ubojstvo, kao ni za ubojstvo nakon Bleiburga, nema za Goli otok, nema opravdanja niti za ubojstva nakon Oluje. Tako nema ni ovdje. Međutim, ne smijemo sve emigrante staviti u isti kompleks”, poručio je Klasić.

Ustvrdio je da je 1972. godine skupina hrvatskih nacionalista ulazila s oružjem u Jugoslaviju da bi podigla ustanak.

“Zamislite kako bi danas izgledalo da skupina ljudi iz Srbije s četničkim šubarama uđe u Liku i kaže: “Mi ćemo to vratiti””, rekao je Klasić.

Što Klasić uči studente na Filozofskom fakultetu?

Umirovljeni general-bojnik Ivan Tolj Klasiću je odgovorio da relativizira neka hrvatska nacionalna pitanja na potpuno neprihvatljiv način. Pritom je spomenuo Zvonka Bušića.

> Julienne Bušić: Klasić je iznio netočan podatak, Zvonka nikad nisu osudili za terorizam

> Dr. sc. Begonja o Klasićevom dokumentarcu o NDH: ‘Odaje se nakana prevlasti predrasuda nad činjenicama’

> Leljak o Klasićevom dokumentarcu: ‘Vidjeli smo već 5 nastavaka, a u njima ni jedan relevantni dokument’

“Razmišljati o Zvonku Bušiću, hrvatskome mučeniku koji je 35 godina robijao da bismo mi imali slobodnu i nezavisnu hrvatsku državu, da ga se naziva teroristom…”, rekao je Tolj.

Klasić je pitao tko je Bušića zatvorio, a Tolj je odgovorio da su to učinili Amerikanci i pitao što to ima veze.

“Zatvoren je zato što su ga proglasili teroristom”, ustvrdio je netočno Klasić.

General-bojnik Tolj upozorio je Klasića da relativizira neka hrvatska nacionalna pitanja na potpuno neprihvatljiv način te je posebno istaknuo zabrinjavajućim da osoba s takvim tvrdnjama predaje hrvatskim studentima povijest.

Što je sudac rekao o Zvonku Bušiću?

Američki sudac John R. Bartels izjavio je u zapisnik kako gospodin Bušić “nije terorist i kriminalac” i da su njegove akcije, iako pogrešno vođene, bile motivirane plemenitim idealima tj. hrvatskom neovisnošću. Sudac je tom prigodom izjavio da je povreda drugih osoba bila potpuno nenamjerna, te zatražio da se Bušić pusti na uvjetnu slobodu nakon izdržane kazne u trajanju od deset godina.

Julienne Bušić: Klasić je iznio netočan podatak

Ne ulazeći u motive Hrvoja Klasića zbog kojih iznosi neistine, činjenica je da je on pred hrvatskim gledateljima falsificirao povijesni podatak“, ističe Julienne Bušić, supruga Zvonka Bušića, reagiravši na HRT-ovu emisiju Otvoreno od 21. travnja 2022., u kojoj je iznesen netočan podatak.

> Vukojević: Našli smo oko sto i nešto nalogodavaca iz Udbe od Tita pa dalje

> Odvjetnik Mišetić odgovorio lijevim medijima: ‘Ni Zvonko ni Julienne Bušić nisu osuđeni za terorizam’

> Američki sudac koji ga je osudio suprotno Klasiću je ustvrdio: ‘Zvonko Bušić nije terorist’

“U emisiji OTVORENO od 21. travnja 2022., posvećenoj temama rada Udbe i ubojstava hrvatskih emigranta, Hrvoje Klasić, predstavljen kao povjesničar, izjavio je kako je Zvonko Bušić ”zatvoren zato što su ga proglasili teroristom” u SAD-u. Hrvoje Klasić je teško optužio i iznio neistinu o Zvonki Bušiću kojeg američko pravosuđe nikad nije ni tužilo ni osudilo za terorizam, kako tvrdi taj povjesničar. Štoviše, savezni sudac John Bartels je 1976. prije izricanja presude rekao: ”bilo bi previše nepravično i nepošteno kada ne bih prije početka rekao, da Zvonka Bušića i njegovu suprugu, kao i njihove drugove, ne smatram nikakvim ratnim zločincima niti teroristima’‘. Ne ulazeći u motive Hrvoja Klasića zbog kojih iznosi neistine, činjenica je da je on pred hrvatskim gledateljima falsificirao povijesni podatak koji se može lako provjeriti”, zaključuje u pismu Julienne Bušić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.