Ogorec: ‘Hrvatska je sigurna zemlja, ali bi Trg sv. Marka trebalo bolje čuvati’

Foto: Snimka zaslona

Prof. dr. sc. Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost gostovao je u emisiji HTV-a “Studio 4” i rekao kako je Hrvatska sigurna zemlja, ali da bi prostor Markovog trga trebao biti bolje čuvan.

Prof. dr. sc. Marinko Ogorec je rekao kako je još uvijek premalo informacija da bi se moglo reći je li to djelo psihički rastrojene osobe ili je u pitanju nešto drugo, ali da se moglo na drugačiji način prevenirati.

– Činjenica je da je prostor Trga sv. Marka sjedište hrvatske vlasti i na taj način bi trebalo biti daleko bolje štićeno, čuvano i prevenirano. Performans s lubenicama je pokazao da bi trebalo nešto poduzeti na poboljšanju sigurnosne situacije. Trg sv. Marka je sigurnosno vrlo zahvalno područje jer imate samo dva pristupa s vozilima i nekoliko pješačkih puteva, rekao je prof. dr. sc. Ogorec.

> Napadač na Vladu nećak je dragovoljca HOS-a, heroja poginulog u Vukovaru…

Prof. dr. sc. Ogorec istaknuo je kako na svi putevima oko Trga sv. Marka mogu se postaviti razmjerno diskretne sustave za detekciju metala, za provjeru.

– Potrebno je više tehničke zaštite na tom području. Naravno da bi to bilo dodatno posezanje u budžet. Sigurnost košta, dodao je.

Opremljenost policije

– Ljudi koji čuvaju ključne državne institucije morali bi biti opremljeni pancirkama i sa “dugim cijevima”.

Prof. dr. sc. Marinko Ogorec je rekao kako ne živimo u zemlji koja je nesigurna.

– U ovom slučaju nema propusta zato što nema ni sigurnosnih mjera. Da bi nešto bilo propust, morate imate jasno definirane sigurnosne mjere i detaljno razrađenu metodologiju njihove primjene koje se netko nije pridržavao, rekao je Ogorec.

Sigurnosni sustav

Marinko Ogorec je istaknuo kako su Bijela kuća i Kremlj vrlo posjećene destinacije pa imaju svoj sigurnosni sustav.

– Točno se zna kuda se može ići i gdje netko može proći od posjetitelja, što vidjeti i gdje se kretati. Naravno, preventivne mjere su sasvim drugačije. Tako ne treba zatvoriti ni cijeli Trg sv. Marka. To bi bilo kontraproduktivno u političkom smislu za Hrvatsku. Treba napraviti kombinaciju da se Trg sv. Marka posjeti, ali i izražene mjere sigurnosti koje u svijetu postoje treba provoditi, rekao je Ogorec.

“Nije bitno je li bila Hitna pomoć ili slučajno sanitetsko vozilo”

Sigurnosni stručnjak je rekao kako je Hitna pomoć bila vrlo brzo na mjestu događaja.

– Čovjeku je vrlo brzo pružena hitna pomoć i vrlo je brzo medicinski zbrinut. Nije bitno je li bila Hitna pomoć ili slučajno sanitetsko vozilo. Bitno je da je brzo medicinski zbrinut, dodao je.

Marinko Ogorec je rekao kako vjeruje da će policija vrlo brzo riješiti slučaj te kako Hrvatska nema ozbiljnih problema s kriminalom.

– Ovo je incident koji je digao veliku uzbunu i treba dići veliku uzbunu. Panike se uvijek treba kloniti i nema potrebe za paniku. Bez obzira na neke propuste još uvijek imamo sigurnosni aparat koji je funkcionalan, zaključio je Ogorec.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt