Ogorec: Migrantski problem će nastati kad se zemlje zapadne Europe zasite i zatvore granice

Foto: snimka zaslona

Članice Europske unije žele zaključiti sporazume s Egiptom i ostalim zemljama sjeverne Afrike koji bi omogućili smanjenje migrantskog pritiska na Europu. Nešto poput sporazuma s Turskom, koja inače od Unije dobiva mnogo novca za zadržavanje migranata.

Istodobno, pokušava se znatno ojačati Frontex kako bi ta granična agencija postala prava europska obalna i granična straža.

O tome su Temi dana govorili Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu, te stručnjak za međunarodnu sigurnost, profesor Marinko Ogorec.

Ničeno je rekao kako su u ovoj godini zabilježena 4302 ilegalna prelaska hrvatske granice. Radi se o povećanju u 8 mjeseci od 20 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Ogorec smatra da se sasvim solidno nosimo s migrantskim problemom. “Imamo sreće što smo samo tranzitni prostor i nemamo ozbiljnih problema sa zbrinjavanjem izbjeglica ili velikog broja azilanata, rekao je. Vjeruje da će problem nastati kad se zemlje zapadne Europe zasite i zatvore granice. A za to nismo spremni”, ustvrdio je.

Češki premijer Babiš teško optužio EU policiju: ‘Frontex dobiva milijune, da bi samo izvijestio odakle migranti dolaze’

“Ničeno je rekao kako je obveza policije zaštita vanjskih granica Hrvatske odnosno Europske unije, a uskoro i šengenskog prostora. I ta naša nepopustljivost je jednaka kao što će biti i kad uđemo u Schengen. Mi se zalažemo za sve legalne načine ulaska u Europsku uniju. Hrvatska srećom nije atraktivna zemlja imigrantima za naseljavanje jer nemamo visoka socijalna davanja“, rekao je Ničeno. “Najveći broj je afganistanskih, turskih te pakistanskih imigranata. Bilježimo rast (14 posto) iranskih državljana zbog liberalizacije viznog režima Srbije prema Iranu. Više od 90 posto je mlađih muškaraca“, ističe Ničeno.

Na pitanje trebamo li strahovati od eskalacije problema u BiH, Ogorec kaže kako i BiH ima sreću što je tranzitna zona, ali da treba uzeti u obzir činjenicu da se ondje imigranti nagomilavaju. Za odnos prema imigrantima odgovornim drži politiku, a ne policiju. Ogorec smatra da je dobro što Frontex nema preveliku ingerenciju na našem prostoru. Komunikaciju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića smatra pozitivnom. Jačanje Frontexa nazvao je vatrogasnom mjerom. “Rješenje problema migracija mora se rješavati na izvoru; treba zaustaviti destruktivne procese u zemljama odakle dolaze migranti”, istaknuo je Ogorec.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt