Ogromne rupe u tlu nakon potresa: Najveća ima promjer 30 m i duboka je 13 m

Foto: Fah

Urušne vrtače predstavljaju pojavu otvaranja pukotina u tlu na području pogođenom potresom, ističu stručnjaci. Na području Općine Donji Kukuruzari, preciznije, na prostoru između sela Mečenčani i Borojevići neposredno nakon razornog potresa do početka veljače 2021. godine uočeno je 88 takvih pukotina u tlu. Najveća urušna vrtača promjera je 30 metara, a dubine oko 13 metara. A nove se pojavljuju gotovo na svakodnevnoj bazi.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” kako pojava vrtača nije poznata seizmolozima.

“Ne postoje nikakvi pisani tragovi, čak ni usmene spoznaje kod naših starijih seizmologa. Za nas je ovo nešto novo”, naglasio je.

Fenomen urušnih vrtača, odnosno sufozija od ranije je poznat na području Banovine, no razorni potres s kraja prošle godine potaknuo je dodatno pucanje tla koje predstavlja prijetnju sigurnosti. Slabiji potresi koji gotovo svakodnevno bilježe u petrinjskom kraju dodatno pridonose otvaranju urušnih vrtača u tlu.

Urušne vrtače, odnosno ponikve, predstavljaju sada izravnu sigurnosnu prijetnju jer se otvaraju u neporednoj blizini obiteljskih kuća. Nekoliko kuća već je evakuirano, piše Večernji list.

Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa razmatra opcije utvrđivanja sigurnosnih putova/koridora unutar naselja, osobito u blizini zgrada javne namjene poput škole i zdravstvene ustanove.

– Osiguravanje najkraćeg pristupa glavnim prometnicama ključni je dio priprema za postavljanje kontejnera primarno za spavanje stanovnika kako bi ostali u blizini svojih domova i obiteljskih gospodarstava – ističu u Stožeru gdje pripremaju i lokaciju za kontejnersko naselje u slučaju potrebe veće evakuacije stanovništva.

Imajući u vidu ugroženost vodocrpilišta i vodovoda kojim se opskrbljuje područje Hrvatske Kostajnice, a koje se nalazi na području gdje se pojavljuju vrtače, stručnjaci Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta (RGNF) i Hrvatskih voda u suradnji s tijelima državne uprave snimaju teren i analiziraju geofizičke karakteristike tla.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr